Вони започаткували традиції

Хмельницька АЕС  вже має власну гарну історію, творцями якої є колишні і нинішні працівники станції. Місцевий краєзнавчий музей відслідковує славні сторінки життя колективу і в міру можливостей знайомить з ними краян. Днями в музеї відбулась зустріч  із тими, хто є славою підприємства, і з  продовжувачами започаткованих ними традицій. Крім музейних працівників до справи долучились представники комісії з культурно-масової роботи профкому ХАЕС, яку очолює Олена Романова. Вдячними слухачами розповідей про колектив ХАЕС були школярі, які займаються на базі Інформаційного центру ХАЕС  на факультативі «Ядерна енергетика і ми».

 Звичайно ж, історії від Геннадія Тимофійовича Тугаєва, Романа Івановича Яськіва, Ольги Василівни Яськів нікого не можуть залишити байдужими. Принаймні, Геннадій Тимофійович був начальником у тій зміні, коли енергоблок №1 під’єднували до енергосистеми України. «Відчував велику відповідальність, - пригадав ветеран. – Одна справа здійснювати цю операцію на тренажері, зовсім інше – на новому енергоблоці, вперше. Контролював себе і служби. Зрештою весь процес пройшов нормально і енергоблок відпрацював до першої зупинки передбачені регламентом 72 години».

Р.І. Яськів на той час був заступником начальника цеху ТАВ. «Без нас процес пуску неможливий, - вклинюється в розмову Роман Іванович. – Можливо Геннадій Тимофі­йович і не пам’ятає, бо був заклопотаний іншими справами, а в цеху панувало надзвичайне піднесення. Всі відчували певний підсумок великої праці і перспективу розвитку станції. Пуск другого енергоблока вже був справою більш буденною, адже зріс і набув досвіду експлуатації великий колектив енергетиків».

 Ведучі заходу Алла Висоцька та Зоя Тунцева ввели присутніх в світ, яким жили і живуть ветерани та їх родини. Зокрема родоначальником цілої династії працівників ХАЕС є Роман  Іванович Яськів.  Його дружина Ольга Василівна, яка віддала виробництву без малого 20 років,  до сьогодні очолює цехком пенсіонерів станції і не мислить майбутнього без розвитку ХАЕС. Працюють на ХАЕС син Ростислав та дочка Оксана, невістка Лариса.

Роман Іванович родом з Карпат. Коли прийшла пора обирати шлях, - подав документи у Львівський політехнічний інститут. Після його закінчення  приходить на Запорізьку АЕС, де він монтує системи автоматизованого захисту на блоках електростанції. Роботу молодого спеці­аліста оцінили врученням  ордена «Знак пошани».

 З 1984-го він на Хмельницькій АЕС. Тут бере участь у створенні підрозділу, яким довгий час опікувався  в якості заступника начальника цеху ТАВ по ремонту системи управління і  захисту, технологічних захистів блокувань енергоблока.

 Крім виробництва Роман Іванович цікавий співрозмовник і знавець в царині радянських марок серії «Космос та живопис». На пенсії до нього прийшло інше хобі – бджоли, про поведінку яких може також розповідати годинами. Звичайно, у нього цікаві співрозмовники – сини, доньки, онуки. І всім їм цікава професія енергетика. Бо за приклад рідна, багата на знання і душевне тепло людина.

 Багато слів було сказано цього дня і про молодих, але вже досвідчених працівників станції. Для молоді за маяк слугує нині провідний інструктор відділу підготовки оперативного персоналу НТЦ Олександр Хомич. Він розповів про складові підготовки фахівців до самостійної роботи.

Леонід Волков працює старшим інспектором служби відомчого нагляду  і пожежної безпеки. Присутнім було цікаво дізнатись про складові цієї діяльності працівників колективу ХАЕС.

 На заході виступила заступник голови профкому ХАЕС Людмила Малько, яка закликала юнь брати приклад з людей, що разом з іншими несуть добробут і світло в наші оселі. Звичайно, за традицією під час заходу звучали пісні  та мелодії у виконанні учнів музичної школи.

 Віктор Гусаров