ХТО ШУКАЄ - ТОЙ ЗНАХОДИТЬ

Для рибалок-аматорів ВП ХАЕС» випала нагода взяти участь у спортивних змаганнях із зимової риболовлі на «мормишку».

Любителів зимової риболовлі інколи називають «екстрималами». Це, напевно, через те, що таке захоплення вимагає тривалого перебування на вітрі та морозі. Але це не зупиняє бувалих і витривалих «лицарів маленької блешні» у вільний від роботи час почаклувати над ополонкою. Для змагань обрали майданчик на території річки Гнилий Ріг, який за участю голови «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергія Онищука та добрих помічників було приведено в належний стан.

У зимовій риболовлі дуже важливим є товщина льоду. Перед проведенням змагання контрольні заміри показали, що вона дорівнює шістнадцяти сантиметрам. Цього достатньо для безпечного перебування на замерзлій водоймі. Перед початком змагань Сергій Онищук нагадав його учасникам про основні правила поведінки на льоду.

Коли з’явились перші ополонки, кожен рибалка повірив в удачу. Але згодом виявилось, що риба є не скрізь. Її треба було шукати. Більшість учасників змагань намагалися у крижаній товщі робити багато нових отворів. Це дозволяло виявляти місця більшого скупчення окунів та йоржів. Протягом першої години улови були зафіксовані у більшості рибалок.

Не приховував своєї радості від спійманих окунців досвідчений рибалка Михайло Воскобойников, який до виходу на пенсію працював у службі метрології. Він також ділився своїми спогадами про вдалі відвідини інших водойм, де улов вимірювався кілограмами.

- Рибальське щастя не у кількості впійманої риби, а у кількості приємних моментів, - майже по філософськи прорік пан Михайло.

У кожному змаганні визначальним є фактор рівноправ’я, тобто всі рибалки мають однакові шанси на успіх. Багато залежить від принциповості суддів, на яких покладені обов’язки контролю за дотриманням правил риболовлі. У Миколи Новікова та Анатолія Бєлокобильського не було підстав приводити до порядку «хитрих» рибалок, бо таких просто не виявилось.

Під час змагання цікаво було спостерігати за майстерністю поводження із зимовою вудочкою тих учасників, для яких риболовля – хобі. Принаймні багато чому можна повчитися у Юрія Савченка, який добре володіє різними методами риболовлі і має вагомі перемоги.

Вдалим виявився дебют для Володимира Ісаєнка, який нещодавно поповнив лави рибалок-аматорів електростанції. У його поліетиленовому мішечку тріпотів не один десяток риб.

Під час риболовлі заздрісні погляди  учасників змагань були спрямовані на ополонки, які належали Миколі Конченку. Він не мав перепочинку, бо знайшов місце із великою кількістю риби.

Швидко збігли три години, які були відведені на змагання. Судді взялися за фіксування рибальських досягнень. Найбільше риби вдалося упіймати Миколі Конченку – 1 кілограм 450 грам. На дещо скромніший результат спромігся Сергій Вадець, електронні ваги показали цифру 950 грам. А улов Кадима Каржау визначився трьома вісімками. Лише 30 грамів не вистачило Володимиру Ісаєнку, щоб показати третій результат. Він задовольнився почесним четвертим місцем. Найбільша рибина – окунь вагою 73 грами – була зафіксована у електрослюсаря Василя Тихолаза.

- Весь п’єдестал «окупував» електроцех, - жартома констатував Сергій Онищук.

Переможцям були вручені кубки від профкому ХАЕС  і призи, надані власником відділу «Все для спорту та рибалки», підприємцем Ігорем Борійчуком.

Олександр Шустерук

Фото автора