На гостини до… «енергетичного»  Дiда Мороза

Для багатьох дітей, які мешкають у районах, що розташовані у зоні спостереження ХАЕС, прихід Нового року запам’ятається святковою програмою у Палаці культури Нетішина та зна­йомством із «енергетичним» Дідом Морозом на оглядовому майданчику електростанції. Для малечі була організована розважальна програма працівниками одного з підрозділів НАЕК «Енергоатом».

Першими гостями стали діти з Шепетівки. Більшість з них чи не вперше побачила місто енергетиків. У залі Палацу культури на них чекали казкові герої. Організатори  акції поставили собі за мету якомога швидше налагодити контакт із дитячою аудиторією. І це їм вдалося. Школярі залюбки включилися до хороводу, який водили веселі гноми. Не обійшлось без таких персонажів, як Водяний, Баба Яга. Але всі з нетерпінням чекали появи Снігуроньки та Діда Мороза. Розважаючись, діти повторили правила дорожнього руху, зокрема на який колір світла світлофора можна переходити дорогу. А винагородою кожному учаснику за активну участь у театралізованому дійстві стали подарунки від НАЕК «Енергоатом».

Після завершення святкового дійства поспілкувався із начальником служби у справах дітей виконкому Шепетівської міської ради Катериною Купрацевич. Вона, зокрема, сказала:

- Ми з великою вдячністю прийняли пропозицію від ХАЕС взяти участь у новорічних ранках для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. До цієї категорії належать ті, хто позбавлений батьківського піклування, сироти або просто виховуються у неблагополучних сім`ях. Вони не завжди мають можливість відвідувати гарні  заходи. Мені цікаво було спостерігати як діти випромінювали радість від того, що випала нагода стати учасниками справжнього театралізованого свята. Хочеться висловити щиру вдячність всім організаторам такої пізнавальної і  корисної культурної програми. Це справжня благодійна акція.

- Старшокласники з Шепетівки та району є частими гостями на ХАЕС.

- Так, я знаю про органі­зацію екскурсій інформа­ційним центром станції для наших учнів. Вважаю це хорошою справою. Принаймні так можна розширювати світогляд учнів в царині точних наук, зокрема фізики. Знання про атомну енергетику мають велике значення для молоді. Я знаю, що серед працівників ХАЕС є й наші земляки. У багатьох наших випускників є шанс поповнити колектив атомників.

-У вашому місті подекуди можна почути не надто схвальні відгуки про сусідство із діючими енергоблоками.

- В народі кажуть, що мало обізнаний завжди домислить і перекрутить. Коли я приїжджаю у місто енергетиків, завжди дивуюсь чистоті та охайності на вулицях. Та й із забезпеченням тепла тут проблем не виникає. А ще я бачу людей, які причетні до складних технологій виробництва електроенергії. Їх діти та рідні мешкають в місті, значить тут все гаразд. А третій та четвертий енергоблоки просто приречені бути добудованими. Ми хочемо бути добрими сусідами і цінимо гостинність ХАЕС.

У інші дні на новорічні ранки завітали діти з Ізяславського, Славутського,  Гощанського, Здолбунівського та Острозького районів. Їх супроводжували представники служб органів місцевого самоврядування. Разом з дітьми від Острозького району завітав і сільський голова села Бухарів Сергій Кодебський.

- Сьогодні є багато проблем у культурній та гуманітарній сфері, які породжені економічними чинниками, - каже сільський голова,- у місцевих бюджетах не завжди можна знайти кошти на соціальні програми. Найобділеніші сільські діти, зокрема, ті хто залишився без батьківської опіки. Це дуже добре, що НАЕК «Енергоатом» виступив з ініціативою проведення новорічних ранків для школярів, якими опікуються служби у справах дітей. З мого села прибуло на свято два учні. Тепер вся школа буде знати про те, як цікаво були організовані новорічні заходи у Нетішині. Окремо хочеться висловити подяку за наданий комфортабельний автотранспорт.

Після проведення ранків діти мали можливість спілкуватись із «енергетичним» Дідом Морозом, роль якого виконував пенсіонер-енергетик Микола Хомич. Він на оглядовому майданчику розповідав юним гостям про велич електростанції, на якій приборканий атом служить для добробуту людей. Дітлахи намагалися доторкнутися до одягу казкового персонажу і загадати бажання, яке неодмінно збудеться.

У концертній програмі взяли активну участь працівники Палацу культури Дмитро Іванюк, Світлана Степанюк, Павло Гордієнко, Леся Формазюк, а також їх помічники Оксана Гей, Аня Кириленко, Наталія Сидорова, Ксенія Ловцова та інші.

Олександр Шустерук