Голова Дубнівської райради Олександр Дехтярчук:

«У СПЕЦІАЛІСТІВ ХАЕС Є ЧОМУ ПОВЧИТИСЯ»

Для представників різних делегацій, які відвідують ХАЕС, перше знайомство з енергетичним об’єктом розпочинається із навчально-тренувального центру. Днями про його роботу дізнались представники владних структур та органів місцевого самоврядування Дубнівського району Рівненської області. Гості не приховували свого захоплення сучасним підходом до організації підготовки оперативного персоналу, якому довіряють обслуговування складних систем та обладнання. Цей процес досить тривалий і включає в себе опанування теоретичної бази, а вже потім закріплення навчального матеріалу продовжується у ході практичних занять. Один із таких процесів гості побачили під час оглядин повномасштабного тренажера.

Про особливості спорудження енергоблоків представники Дубнівського району мали змогу ознайомитись на території проммайданчика третього та четвертого енергоблоків, які мають різні ступені готовності. Багато цікавої інформації прозвучало з уст начальника відділу спорудження нових блоків управління капітального будівництва ХАЕС Геннадія Самосія. Він розповів про наміри атомників та будівельників наростити енергетичні потужності за рахунок введення в експлуатацію нових енергоблоків. Нетішинський майданчик на сьогодні є найбільш перспективним у нашій державі.

Як поводить себе в роботі обладнання, гості змогли побачити у машзалах першого та другого енергоблоків. Про його специфіку аргументовано розповів заступник начальника турбін­ного цеху Володимир Рубас.

Детальніше про роботу ХАЕС члени делегації мали змогу дізнатись під час зустрічі з виконуючим обов`язки генерального директора­ Віктором Макє­євим, заступниками генерального директора.

Розпочинаючи презентацію діяльності ХАЕС, Віктор Петрович зробив екскурс у ті роки, коли на електростанції експлуатувався лише один енергоблок. Це був дуже складний період, особливо в зимову пору, бо теплопостачання міста залежало винятково від його роботи. Будь-яка непередбачувана зупинка могла створити низку проблем. Виконуючий обов`язки гендиректора розповів, що одного року навіть була загроза евакуації жителів міста енергетиків через проблеми із забезпеченням теплом житлового сектору. Після пуску другого енергоблока можливість виникнення подібних ситуацій виключається. Взагалі ус­пішна експлуатація двох енергоблоків є запорукою стабільності ХАЕС.

Віктор Макєєв також повідомив, що на сьогодні атомна енергетика в нашій державі виробляє майже половину від всієї електроенергії і її резерви не вичерпані. Інша ситуація в тепловій енергетиці, яка потребує значних капіталовкладень на реконструкцію та модернізацію, але таких коштів відчувається постійний брак. Проблемою стає добування таких енергоносіїв як нафта, газ, вугілля. В Україні є значні поклади уранових руд. Це відкриває широкі можливості для розвитку атомної енергетики. Принаймні у нашій державі прагнення нарощувати енергетичні потужності закріплено у відповідних законах та постановах.

Віктор Петрович констатував, що ХАЕС не   завдає шкоди довкіллю, всі виробничі процеси перебувають під постійним контролем відповідних служб. З допомогою фотоматеріалів він розповів, що на території водосховища електро­станції постійно можна побачити різні види водоплавних птахів, серед яких – білі та чорні лебеді.

Як відомо, такі тварини, як бобри, не можуть існувати на екологічно нестабільних територіях. А біля ХАЕС вони давно облюбували місцевість. Навіть за сотню-другу метрів від діючих енергоблоків можна побачити сліди їх діяльності – на дренажному каналі біля пожежної частини є повалені дерева.

Виконуючий обов`язки генерального директора також розповів про історію появи у ставку-охолоджувачі ХАЕС молюска дрейсени. Спочатку вона створювала великі проблеми в роботі тепломеханічного обладнання. Але атомники навчилися регулювати її чисельність та використовувати ефективні технології боротьби із непроханою гостею.

Депутат Віталій Мартинюк поцікавився, чи буде достатньо води для експлуатації чотирьох енергоблоків. Віктор Петрович запевнив, що проблем із охолодженням реакторних установок не буде, лише є потреба покращити переміщення водяних потоків за допомогою струменеспрямовуючої дамби.

Під час зустрічі на запитання представників делегації вичерпні відповіді дали заступник генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський, заступник генерального директора з кадрів і соціального розвитку Віктор Демидюк, начальник відділу охорони навколишнього середовища Олександр Левицький, начальник планово-економічного управління Михайло Іванов.

У своєму завершальному слові голова Дубнівської районної ради Олександр Дехтярчук зазначив, що у спеціалістів ХАЕС є чому повчитися. Зокрема, методам управління. «Якби так працювали всі у нашій державі, - наголосив він, - то давно  б забули про кризу».

На згадку про відвідини ХАЕС представники дубенщини подарували сувенірну карту свого району, зазначивши, що вони завжди будуть раді бачити в гостях спеціалістів електростанції.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва