голови райцентрiв i мiст областi про пiдвищення тарифiв

Станіслав Небельський, мер Дунаєвець:«З огляду на соціально-економічне становище нашого населення, підвищення тарифів буде для людей дещо болісним. Але цей крок продиктований життям. Ціни на енергоносії ростуть, і ми, звісно ж, змушені йти на підвищення тарифів. А причин для перегляду цінової політики більш ніж досить. Значне подорожчання газу, а також іншого палива, електроенергії та матеріалів, зростання витрат на підвищення заробітної плати тощо. Оскільки нині надання житлово-комунальних послуг є справою збитковою і не дає можливості не тільки підвищувати їхню якість, а й загрожує галузі розвалом, тарифи треба обов’язково піднімати».

Михайло Сімашкевич, мер Кам’янця-Поді­льського: «Ціни на комунальні  послуги ми підняли. Досить жити в брехні, зізнаймося, що місто потопало в боргах і задихається вже не один рік. Сьогодні міська влада вимушена підвищити ціни не тому, що такий лихий Сімашкевич, а тому, що того вимагає час. Ми жили за тарифами, які були прийняті ще у травні 2008 року. За цей період в два роки ціни на будівельні матеріали виросли на 30%, збільшилася вартість пального на 27%, заробітна плата зросла на 58%. На сьогодні постала жорстка необхідність в перегляді тарифів. Нові тарифи розраховані згідно з “Порядком формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій”, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 2 травня 2009 р. №529. Рішення, яке ми сьогодні вимушені затвердити, було підготовлено ще на початку 2010 року виконавчим комітетом міської ради минулого скликання. Зрозуміло, що напередодні виборів їх не вигідно було демонструвати. Кам’янчанам відомо, що розрахунки тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій проходили громадські слухання у серпні – вересні 2010 року. Якщо звернути увагу на порівняння тих розрахункових середньозважених тарифів, з якими комунальні підприємства ішли на громадські слухання, то ми побачимо, що середня вартість з ПДВ 1 м. кв. по місту пропонувалась 1,60 грн., а у такому варіанті, який затверджено сьогодні – вона складе 1,08 грн.

Наприкінці 2010 року ми підняли також плату за опалення, гарячу воду – відповідно до вимоги НКРЕ. Зараз обговорюємо зростання ціни за холодну воду та стоки на 37 відсотків. Це теж не з волі нового міського голови. Наші мережі знаходяться в критичному стані. Тому місто бере кредит Світового банку на 17 років, щоб провести їх реконструкцію. Однією з умов позички є введення в тариф інвестиційної складової».

Ольга Омельчук, міський голова Нетішина. З виступу на зборах у Палаці культури.

Ольга  Іванівна зокрема, зазначила, що вартість теплової енергії не залежить ні від мерії, ні від ХАЕС. Вартість послуг для всіх комунальних під­приємств встановлює НКРЕ (Національна комісія регулювання електроенергетики). Нові тарифи набули чинності з 1 січня 2011 року. А погодила тариф на виробництво, транспортування і постачання теплової енергії для населення ціною 64,49 грн, для бюджетних установ – 67, 64 грн, іншим споживачам -78, 06 грн. попередня влада 31 травня 2010 року, наголосила Ольга Омельчук. Відтак, каже міський голова, вона ініціювала створення депутатської комісії, яка проаналізує новий «тепловий» тариф. Крім того, зазначає мер, вона вимагає від ХАЕС повного розшифрування складових тарифу.

Ольга Омельчук повідомила, що планує звернутися до НКРЕ, аби ця структура переглянула відпускні ціни на енергоносії для міста-супутника Хмельницької АЕС. Нинішнє своє завдання Ольга Омельчук бачить у тому, аби зуміти облікувати отримане нетішинцями тепло. Встановлення теплових лічильників є наразі дороговартісним проектом, самостійно профінансувати який споживачі не зможуть. Цьогоріч, повідомила міський голова, міський бюджет очікує субвенцію у 3,5 мільйона гривень, що передбачається урядом на розвиток зони спостереження ХАЕС. Другий шлях, із пропонованих мером – спеціальний кредит від Світового банку під 4 відсотки річних на впровадження енергозберігаючих технологій.