Дискусія заради успішної експлуатації  енергоблоків №3 і №4 впродовж ХХІ століття

Робоча зустріч українських і російських фахівців відбулася днями на Хмельницькій АЕС, під час якої сторони розглянули концепцію спорудження наших 3 і 4 енергоблоків. Її презентував головний інженер Київського інституту «Енергопроект» В.М. Чернавський.

Свої зауваження й пропозиції висловили в ході зустрічі представники «Гідропресу», «Атоменерго­проекту», «Атомпроектінжинірингу». Окремі питання залишаються наразі дискусійними і потребують подальшого аналізу і компромісного вирішення. Варто зазначити, що дискусія, яка виникла в ході обговорення, не мала ознак протистояння і вирізнялася конструктивністю. Вона не перша і не остання на шляху реалізації масштабного проекту «Х-3/Х-4» і жодним чином не ставить під сумнів доцільність будівництва. Вже на початку наступного тижня така двостороння зустріч відбудеться в Москві і аргументи на користь своїх позицій зазвучать з новою силою. Така активність фахівців, дискусія проектантів, конструкторів, експлуатаційників на етапі підготовки будівництва енергоблоків є запорукою їх успішної експлуатації впродовж всього ХХІ століття. Таку думку, зокрема, висловив на зустрічі  генеральний директор ВП «Атомпроектінжиніринг» В.К.Бронніков з огляду на проектний термін експлуатації нових енергоблоків 60 років. Він так само зауважив, що в технічному плані українці й росіяни почали говорити однією мовою і це сприятиме результативній співпраці. В унісон сказаному прозвучали і слова заступника головного інженера інституту «Енергопроект» В.Я.Шендеровича: «Не бачу сьогодні питань, які не можуть бути вирішеними за нормальної творчої співпраці в майбутньому».

Повне взаєморозуміння в обопільно важливому для росіян і українців проекті, впевненість у його успішній реалізації висловив на прес-конференції для місцевих журналістів перший віце-президент ЗАТ «Атомстройэкспорт» О.І.Дибов.

Наразі на ХАЕС продовжують реалізовувати заплановані заходи в рамках відновлювально-консерваційних робіт. Про часові рамки, які відділяють нас від   реального будівництва, як зазначив генеральний директор М.С.Панащенко, вести мову завчасно. Мусимо пройти всі етапи, витримати всі процедурні норми, якими б рутинними вони комусь не видавалися. Маючи на руках ТЕО і його важливу складову – Звіт про оцінку впливу на навколишнє середовище, маємо ефективно провести громадські слухання, заручившись підтримкою людей у своїх намірах. Наступний крок – вирішальний – прийняття Верховною Радою України Закону про створення об’єкта атомної енергетики «Х-3/Х-4». Це, так би мовити, наша точка відліку, без наявності Закону жодні будівельні роботи на енергоблоках не вестимуться. Це – аксіома.

Тим не менше вже сьогодні потрібно думати, хто візьметься за будівництво, як тільки йому буде дано старт. Ставка, за словами віце-президента ДП НАЕК «Енергоатом» з нових проектів А.А.Айсіна, робитиметься на місцевих будівельників. Втім, масштаби будівництва потребуватимуть значно більших сил, тому доведеться залучати фахівців з інших міст. Буде до чого докласти рук і бувалим майстрам своєї справи, і молодим. Тим, хто обрав сьогодні професію будівельника, перейматися своєю незатребуваністю не доведеться.

Ольга Сокол