Моцарт мiг би їм поаплодувати

Музична школа Нетішина вишукує різні підходи, аби юнь пізнала світ прекрасного якомога різноманітнішим і різнобарвним. Мистецтво опери не надто поширене у сучасному світі, хоча навіть серед любителів так званої попси імена Карузо, Поваротті, Хворостовського викликають велику повагу. Однак оперні сцени лише у столицях і великих культурних центрах. До культури оперного співу ми не привчені. Тому спроба дати уяву про цей вид мистецтва заслуговує на велику повагу. В рамках відзначення 225-річчя від дня народження Вольфганга Амадея Моцарта юні вихованці класу Наталії Горбової поставили оперу, яку умовно міг би написати юний Моцарт. Мотивом взято відому казку Шарля Перро «Червона шапочка». До відомих персонажів Вовка, Червоної Шапочки, Лісорубів,  Бабці, виписаних санкт-петербурзьким композитором Л.Борухзон, нетішинці додали своїх героїв – Синичку, Фею, Зайчиху, Незабудку тощо.  Важливо, що юні оперні артисти потрапляли в ноти і мелодію, співали речитативом, виконували аріози і дуети. Особливо вдалі партії публіка нагороджувала оплесками. І хочеться з свого боку крикнути «браво!», адже опера – не для  загалу, це, можна сказати, жанр на вишуканого слухача, і вона знайшла відгук у серцях присутніх.

Зазначимо, що перед виконанням опери з творами Моцарта  виступила група юних музикантів, зокрема флейтисти, бандуристи, піаністи.

Завершуючи розповідь, хочеться порадіти за юного флейтиста  Владислава Соболевського, який з-поміж десяти кращих юних митців області удостоєний губернаторської стипендії.

Віктор Павлов

 Фото  автора