АЕС - будова інтернаціональна

Як відомо, Хмельницька атомна споруджується за програмою РЕВ. Енергія станції надходитиме в братні соціалістичні країни. Отож і допомога в її спорудженні відчувається повсякчас. Нині, зокрема, трудяться на цьому важливому об'єкті буді­вельники з Польської Народної Республіки.

Спільні завдання - якомога швидше виконати запрограмовані роботи, в запланований строк пустити перший реактор - поєднали інтереси буді­вельників. В трудових буднях поляки швидко подружилися з багатонаціональними колективами радянських будівничих, ударно працюють на багатьох об'єктах.

Зокрема, вони споруджують станцію очищення води, прокладають дороги до головного корпусу і очисних споруд, центральну з'єднувальну тепломережу. Вже в нинішньому році разом з іншими майстрами риштувань здаватимуть в експлуатацію пожежне депо, 144-квартирний житловий будинок, котельню та інші об'єкти. З приємністю відзначу, що польські друзі щодня добиваються запланованого виробітку, постійно запобігають можливим перебоям.

Польські будівельники споруджують і соці­ально-культурний центр, технічну базу. Лише за минулий місяць вони виконали робіт більш ніж на 200 тисяч карбованців.

Т. Мацієвський,  заступник начальника управління будівництва АЕС

 

ДЛЯ ПЕРШОГО   ЕНЕРГОБЛОКА

Зовсім недавно на атомній відбулася хвилююча подія - початок виймання грунту з котлована для фундаменту під перший енергоблок. Та одразу ж зауважу: для того, щоб пустити агрегат в дію у строки, визначені у проекті ЦК КПРС до XXVI з'їзду партії, колектив дільниці здійснює велику роботу.

Насамперед створюємо  водоймище. Працювати тут нелегко. Адже грунти торф'яні, їх треба вийняти, а дно укласти з міцного матеріалу. Всього необхідно вибрати понад 640 тисяч кубічних метрів землі. Обсяг чималий. Та трудівникам дільниці не звикати до таких завдань. На сьогодні вже є 200 тисяч кубічних метрів.

Одночасно будуємо греблю, довжина якої понад сім кілометрів. Для цього треба насипати і ущі­ль­нити майже 6 мільйонів кубічних метрів грунту. Теж, як кажуть, цифра грандіозна. У нинішньо­му році має бути готово 3,4 кілометра греблі, а решта - в наступному. Немає сумніву, що намічене здійснимо. Запорука цього - ударна праця людей, зокрема екскаваторників Юрія Дубінова, Івана Бед­рія, Михайла Рижова, бульдозеристів Франца Фебрицького, Василя Чмиря.

Триває також підготовка котлована для фундаменту першого енергоблока. Всього необхі­дно тут вийняти 100 тисяч кубічних метрів грунту.   На   сьогодні виконана   п'ята   частина завдання. Роботи уповільнились останнім часом тому, що сюди поки що немає дороги  з твердим покриттям. І, як не прикро, продуктивність нашої  праці залежить від погоди.

Г. Федоров,   начальник дільниці «Південенергобудмеханізація»

ТАК ВИНИКАЄ БЕЗЛАДДЯ

Того дня об одинадцятій годині кілька бригад із будівельної дільниці № 2 простоювали, очікуючи збірного залізобетону. Люди нервували, бідкались. Що ж трапилось? Знову неув'язки з постачанням?

Так, поки що нерідко призводить до перебоїв у роботі на риштуваннях недостатнє піклування про своєчасне постачання на об'єкти необхідних матеріалів. Негативно позначається на ритмічності будівельного конвейєра і безладдя на складах. Воно часто породжує таке ж безладдя на об'єктах.

Побували ми, наприклад, на складах устаткування та збірного залізобетону,   де завідуючими тт. Івахно та Зверєв. Тут важко довідатись, що де лежить, нелегко розшукати те, що потрібно. Побачили електродвигуни, наполовину залиті водою. Певна річ, коли настане час експлуатувати, не пустиш їх одразу в дію. А тим часом поруч лежали акуратно складені щитки, на яких слід було поставити устаткування.

Чимало використовується на будові чавунних труб. Своєчасна їх видача - то теж одна з умов забезпечення ритмічності будівництва. Та вони звалені абияк. Спробуй розшукати, де яка лежить. А така безгосподарність призводить до значних матеріальних втрат. Скажімо, привезли сюди котли. Замість того, щоб розвантажити і акуратно скласти, їх як-небудь скинули. І що сталося? Великий котел перевернувся і розбив два менших. Так і валяються досі. Не ліпша доля і трансформатора. Його пробили під час розвантажування.

А є ж відповідальні особи за це, передусім заступник начальника управління О. І. Лопачов і підпорядковані йому служби. Та видно, тут не в пошані технічні вимоги, інструкції, непритаманне декому почуття господаря.

Не краще і на складі збірного залізобетону. Про погане зберігання конструкцій, деталей вже говорилося не раз. А справи  на  поліпшення   не йдуть. Складається залізобетон як попало. Деталі розбиваються, чимало з них неможливо буде використати на будові. Знову ж таки панує тут безладдя. Буває, документів відповідних не знайдеш. От і доводиться довго шукати потрібні конструкції, гаяти час, а на об'єкті будівельники змушені простоювати без роботи.

Члени робкорівського поста «Радянського Поділля»: О. Кейко, начальник відділу кадрів ди­рекції АЕС, А. Єржов, тесляр-бетонник будівельної дільниці №2, 3. Лаврова, начальник штабу «Комсомольського прожектора».

Вони в авангарді

У соціалістичному змаганні за високі темпи і якість роботи в січні найкращих результатів добилися:

- колективи дільниці «Гідромеханізація» (начальник С. П. Михайленко); бригади монтажників   В.   Н. Петрушенка і Я. І. Мострянського, слюсарів-сантехніків Н. П. Полянського;

- муляр Б. А. Кинах, слюсар-сантехнік Е. П. Кучевський, тесляр В. М. Голишев, плиточник Н. І. Странчук, бетоняр В. У. Соя, бульдозерист Л. Е. Фредекінд, шофер Д. І. Дарабан.

Рівняйтеся на правофлангових!

 

У ДІЮ- ВСІ РЕЗЕРВИ

Наш коментар

Підбито підсумки січня на атомній електростанції. Що передусім є визначальним у трудових буднях? Це прагнення людей прискорити темпи спорудження усіх об'єктів, добитися підвищення продуктивності праці, поставити надійний заслін бракові, втратам. У багатьох бригадах різних дільниць досягнуто високого виробітку на спору­дженні житла, залізничних колій, греблі, лінії 110 кіловольт та інших об'єктів. У цілому освоєно 935 тисяч карбованців.

Багато це чи мало? Згідно з завданням треба було виконати робіт у першому місяці на 1620 тисяч карбованців. План виконано лише на 56 процентів.

Особливо прикрі недоліки на спорудженні житла, де із запланованих 300 тисяч карбованців за місяць освоєно лише 105.

Значне відставання допустила генпідрядна організація - управління будівництва Хмельницької АЕС. Лише на 34 проценти здійснив колектив завдання власними силами. У розмові з головним інженером В. С. Загорським, на жаль, не вдалося встановити якихось конкретних причин цього. Все звелось до того, що не всюди встигають підготувати фронт робіт, підводять окремі виконавці. І потрібно сказати, що ці досить таки непевні розмірковування тов. Загорського багато про що говорять, відкривають завісу, за якою криються причини значних недоліків. Вони - в самій організації праці. Зрив завдання тим чи іншим підрозділом не стає приводом для аналізу, визначення необхідних заходів. Мовляв, прогаяне надолужиться.

Нерозпорядливість генпідрядника у здійсненні робіт власними силами завадила йому як слід координувати роботу субпідрядників. Отож більшість їх недовиконала встановлених завдань. Скажімо, за підсумками минулого року в числі відстаючих опинився колектив дільниці «Електропівденмонтаж». Виконуючий обов'язки головного інженера В. П. Кокарєв тоді зіслався на те, що виробничий підрозділ недавно перебазувався, далися взнаки організаційні неув'язки. І говорив, що слід чекати кращих результатів. Та вийшло ще гірше. Завдання січня цей колектив виконав лише на 28 процентів.

Недовиконання багатьма субпідрядниками завдань пояснюється недостатньою увагою до щоденного здійснення необхідних заходів для забезпечення високої продуктивності праці і якості робіт. І не тільки з боку керівників, спеціалістів. Бойовиті­шою, принциповішою повинна бути позиція парті­йних, профспілкових та комсомольських активістів, штабів цих організацій. Кожен промах, кожен недолік мають органічно викликати оперативне реагування, причому не словесне, а ділове. В дію треба привести усі резерви. Лише це зможе прискорити ритм будівельного конвейєра.

Називаємо відстаючих

У минулому місяці не всі виробничі підрозділи справилися з планами. Найбільше відставання допустили:

- будівельна дільниця №1 (начальник В. В. Кравчук);  дільниці «Електропівденмонтаж» та «Теплоенергомонтаж» (начальники О. Г. Железняков, В. М. Кузнецов); бригади І. Е. Котюка з житлово-будівельного управління, бетонярів А. В. Кіліна та В. П. Савчука з будівельної дільниці №1.

«Радянське Поділля»  18 лютого 1981 року