Іван Васильчук вперто пробиває дорогу до високого звання заслужений майстер спорту України. Практично він за крок до цієї відзнаки, адже давно належить до когорти провідних самбістів країни.  Днями майстер спорту міжнародного класу  повернувся з Мінська, де у престижних змаганнях, - відкритому  чемпі­онаті Білорусії з самбо на призи Олександра Лукашенка, який з 2008 року проводиться в статусі етапу Кубка світу, -  став переможцем у престижній ваговій категорії до 90 кг. Його єдине золото принесло четверте загальнокомандне місце Україні. Попереду господарі змагань, грузини та росіяни. На килими Мінського палацу спорту вийшли 176 атлетів з 19-ти країн - Греції, Марокко, Болгарії, Республіки Корея, Молдови, Італії, Росії.  Суперники були хоч куди - два склади збірної Росії, 24 борці з Казахстану, 67 найсильніших самбістів Білорусії.

Іван випускник Київського національного університету внутрішніх справ, де його тренував легендарний Марсель Хасанов. Вивів же на європейську і світову арену атлета заслужений тренер України Геннадій Горохов, в групі вищої спор­тивної майстерності якого він тренується і нині. Іван навчається у Хмельницькому національному уні­­верситеті, отримує другу вищу освіту. Увійшов у десятку кращих  атлетів Хмельниччини 2010 року.  Багаторазовий призер чемпіонатів світу і Європи, зокрема срібний призер чемпіонату  світу 2002 року (Сербія), віце-чемпіон світу 2006 року серед  дорослих (Болгарія),  віце-чемпіон Європи 2006 року (Сербія), бронзовий призер чемпіонату Європи 2007 року (Болгарія), бронзовий призер чемпіонату світу 2009 року (Греція).

Виховує доньку Валерію, якій  виповнилось півроку. У Мінськ наш атлет разом з іншими збірниками добирався автобусом. Вважає, що 12-годинна подорож не надто позначилась на його кондиціях. А от  травма коліна, отримана в ході турніру у двобої з італійцем, змусила задуматися: боротися в  фіналі, чи ні. Він ризикнув.

Київський журналіст Юрій Щербак був свідком поєдинків і по гарячих слідах задав кілька питань нетішинцю.

- Зі своїм тезкою з Росії - суперником по фінальній схватці Іваном Штирком, бронзовим призером чемпіонату світу-2010, ви до цього були знайомі?

- Так. Це був наш третій двобій. Тепер я повів у рахунку - 2:1.

- Дивлячись з боку, здалося, що вирішальна схватка складалася для вас легко. Уже в дебюті заробили чотири бали...

- Десь на третій хвилині зрозумів, що виграю. Росіянин втомився, і мені вдався кидок на чотири бали. У підсумку - 8:2.

- А який двобій був найскладнішим?

- З білорусом. З ним я боровся відразу після італійця. Одяг нако­лінник - набрякла нога, а суперник молодий, напористий, накинувся на мене. Я не знав, куди й втікати. За вісім секунд до закінчення поєдинку програвав два бали. Але через «не можу» зробив больовий при­йом і виграв!

- І скільки таких дострокових перемог було на турнірі?

- Три з п’яти.

- Які тепер найближчі плани?

- Виграти чемпіонат світу.

Головний тренер збірної України з боротьби самбо Олександр Наухатько резюмував: «На турнірі в Мінську ми зробили крок уперед у порівнянні з етапом Кубка світу в Казахстані - завоювали «золото». У відсутності перших номерів команди - Віктора Савінова й Дмитра Бабійчука (вони пробують пробитись на Олімпіаду 2012 в боротьбі дзюдо) - перевірили в справі най­ближчий резерв. Дуже сподівалися на Ваню Васильчука. І він везе Кубок Лукашенка в рідний Нетішин. Ваза просто унікальна - кришталева, інкрустована золотом». Побіль­ше б нагород в ім я наших атлетів!

Віктор Павлов