До роботи з любов’ю i вимогливiстю 

Для працівників турбі­нного цеху «побачення» із обладнанням, яке займає простір розміром у половину футбольного поля  і  занурюється кудись в глибину великими трубами, якимись розтяжками та пружинами і щосили гримить, є буденною справою. Робота турбінного обладнання залежить від різних технологічних факторів, які мають бути синхронізовані як у годиннику. Турбіністи напряму пов’язані з виробництвом електроенергії, їх неможливо відокремити від реакторників, електриків та інших представників підрозділів, без взаємодії яких ХАЕС важко уявити. У цих процесах важливим є постійний контроль за роботою обладнання та агрегатів. В цім процесі турбіністи не обходяться без праці жінок,  включених до складу змінного персоналу обхідників.

Сама назва «обхідник» передбачає, що  потрібно ходити. У машзалі обладнання розміщене на різних відмітках: від «нуля» до тридцяти восьми метрів. В основному це трубопроводи, арматура, насоси, теплообмінники. На кожному відрізку встановлено різні прилади, які фіксують відповідні параметри роботи систем. Ось за ними й треба пильнувати.

Такі обов’язки покладені на машиністів-обхідників. Зокрема на першому енергоблоці ці обов’язки з-по­між інших виконують обхідники шостої групи Таїсія Кулькова та Оксана Ліпська. Змінний персонал турбі­нного цеху другого енергоблока також представлений трьома жінками – Анною Яремчук, Анжелою Самарьонкіною та Оксаною Аржанцовою. Це трудолюбиві працівниці, та й досвіду їм не позичати. Кожній під час чергування доводиться долати не один кілометр маршруту, який прокладено крутими підйомами та спусками металевими драбинами. Буває, що  треба провести технологічні операції на обладнанні із застосуванням значної сили, на приклад, – відкрити чи закрити засувку. Після такої операції навіть у чоловіка на чолі виступлять краплини поту.

Машиністів-обхідників називають «очами та вухами» зміни, яка несе чергування на блочному щиті управління. Те, що вони можуть зафіксувати під час візуального огляду, сприяє своєчасному виявленню дефектів в роботі обладнання. А це одна із складових безпеки.

- Мене ніхто не переконає, що робота машиніста-обхідника належить до числа «легких»,- каже заступник начальника турбінного цеху по роботі з персоналом Володимир Рубас. - Однак наші жінки постійно намагаються довести, що вони не гірше від чоловіків справляються із складнощами. Я сказав би, що жінки певною мірою  кращі, бо з особливою прискіпливістю ставляться до виконання обов’язків. Присутність у зміні жінок  дисциплінує чоловіків, змушує вдосконалювати свій лексикон. Хочу сказати, що наша електростанція якоюсь мірою унікальна серед інших АЕС в тому аспекті, що машиністом-обхідником сьомої найвищої групи є жінка. Це Оксана Аржанцова. Торік її портрет занесено на обласну Дошку пошани. Хороший приклад для всього колективу.

Без жінок у турбінному цеху не обходиться і робота двох блочних насосних станцій, де також потрібно постійно нести чергування. Трапляється займатись механічним очищенням фільтрів, які вловлюють молюсків дрейсени та різноманітні водорості. За роботою обладнання слідкують машиністи насосних установок. Автору цих рядків випала нагода навідатись на берегову насосну станцію №2 перед здаванням зміни. Наталія Кмитюк та Лідія Гнатюк робили останні записи у журнал чергування.

- Від надійної роботи насосів, які ми обслуговуємо, - розповіла Наталія Кмитюк, - залежить «боєздатність» турбоустановки, а ще пості­йне надходження води потрібної для систем пожежогасіння.

-  Дехто вважає, що професії обхідників і машиністів не повинні бути жіночими, - переводжу розмову в інше русло.

- Я вважаю, що не так важливо, хто виконує ту чи іншу роботу. Головне, як до неї ставишся, яких результатів хочеш досягти. А фізичні зусилля та й знання треба демонструвати  не лише турбіністам. Скажу, що на відповідальних посадах (а в нас тут все вимагає великої відповідальності) жінки не гірші від чоловіків.

Після роботи Наталія Кмитюк дістається у село Крупець, де нині мешкає. Там, як мовиться, розпочинається «друга зміна», бо ж чекає домашнє господарство. Зараз, правда, ще не відчувається напруги, бо земля скута морозом і припорошена снігом. Коли прийде повноправна весна, турбот додасться. Жінка подбає  про майбутній урожай. Але найбільше їй подобається вирощувати квіти. Поділилась мрією  - в приміщенні берегової насосної станції організувати справжню оранжерею. Початок вже зроблено, принаймні милують око кілька десятків великих вазонів, до яких у вільний від роботи час потрібно також проявляти турботу. На двох насосних берегових станціях трудиться десять жінок.

Без жіночої старанності не обходиться і обслуговування резервних дизельних станцій, і підготовка документації, якою займаються працівники інженерно-технічної підтримки. А ще в колективі трудиться 19 прибиральниць виробничих приміщень.

У розмові із Володимиром Рубасом з`ясувалось, що жіночий колектив цеху є локомотивом перемог у станційній Спартакіаді. Активісткою в громадському житті колективу є заступник голови цехкому прибиральниця виробничих приміщень Лариса Дорошенко. Вона постійно захищає честь цеху в таких видах спорту, як шахи, легка атлетика. А ще вміє вправно тримати в руках голку. Її вишивки не одноразово були представлені на різних виставках. Її витвори є в приватних колекціях не тільки нашої держави, а й за кордоном.

Великий талант із оформлення технічної документації має провідний інженер Віра Теряєва. Величезний об­сяг робіт жінка виконала в процесі підготовки до пуску другого енергоблока. Освічена жінка не залишилась не поміченою і одержала з рук Президента України орден Княгині Ольги III-го ступеня». А ще вона кілька років поспіль є непереможеною пла­вчинею на дистанції 100 мет­рів у станційній Спар­такіаді.

Поталанило колективу групи супроводження ремонту обладнання – в одному кабінеті постійно перебувають дві Оксани – Данилюк і Галицька. Відтак тут збуваються всі мрії. Ім’я Оксана для колективу турбінного цеху є ніби талісманом, його носять п’ять жінок. Крім згаданих у публікації, ще є технік Оксана Горбаньова.

Під час спілкування з турбіністами чимало гарних слів почув про провідного інженера Оксану Галицьку. Вона сумлінно виконує покладені на неї обов’язки, намагається постійно самовдосконалюватись. Веде активний спосіб життя. Свого часу займалась гімнастикою, танцями,  гарна спортивна форма дає їй можливість демонструвати чудові результати в таких видах спорту, як легка атлетика і плавання.

У турбінному цеху гордяться працівницями, кількість яких хоч і складає лише четверту частину  колективу, але без яких важко уявити монолітність команди. Зі святом вас, трудівниці!

Олександр Шустерук

Фото автора