Перші кадрові зміни

Насиченим був порядок денний сьомої сесії міської ради YI скликання, яка пройшла минулої п’ятниці. Після внесених до нього змін, найбільше з яких запропонувала міський голова Ольга Омельчук, питань для розгляду і обговорення назбиралося понад чотири десятки. Депутат Геннадій Вагнер оприлюднив звернення колег, під яким значилося двадцять шість підписів, в якому вони наполягали на неодмінному розгляді цього дня питання про дострокове припинення повноважень секретаря міської ради Олега Вознюка. Після оголошеної перерви в роботі сесії таке голосування відбулося. Брати участь у ньому відмовилися депутати від «Фронту змін». Відтак, із внесених до списку голосування (всього 41 чоловік) отримали бюлетені і висловили свою позицію 28. Двадцять сім із них, що називається, вказали секретарю на двері. Проти такого рішення був один голос.

Після кадрового питання темпи роботи, попри скептичні прогнози, були високими. В основному проекти рішень проходили без зауважень і особливих дебатів. Серед них і питання про затвердження розмірів та меж санітарно-захисної зони в місці розташування ядерних установок Хмельницької АЕС. Тривалу затримку з прийняттям такого рішення раніше міський голова пояснила відсутністю у депутатів проекту зони. Після консультацій з радами інших міст-супутників вітчизняних АЕС з’ясувалося, що й там його ніхто не подавав, а основною підставою для проведення формальних процедур слугував проект будівництва самих енергоблоків. Таким шляхом пішли цього разу й у нас. Депутат Валерій Преподобний поцікавився чи не суперечить чинним нормативам у санітарно-захисній зоні функціонування тепличного господарства та автозаправної станції «Окко». Були також запитання з приводу безпечної роботи енергоблоків, показників впливу на довкілля у разі добудови нових потужностей, сталості затверджених меж зони чи їх зміни при збільшенні кількості діючих енергоблоків. Вичерпні фахові відповіді з цього приводу надав головний інженер ХАЕС депутат Віктор Макєєв.

Після тривалого обговорення сесія проголосувала за взяття на баланс КП НМР «ЖКО» на праві господарського відання шести доріг садибної забудови міста, а саме: вулиць Снігурі, Млинова, Космонавтів, Підгірна, провулка Зелений та автодороги до нового кладовища. Є надія, що в разі отримання цьогоріч очікуваної субвенції у сумі близько двох мільйонів гривень можна буде братися за капітальний ремонт для початку хоча б двох із них.

Не дійшли згоди депутати при розгляді питання про внесення змін та доповнень до Положення про управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету міської ради, затвердженого сесією наприкінці січня цього року. Депутати від БЮТ запідозрили, що слово «житлово», яке пропонувалося вилучити з тексту, в назві управління з’явилося зовсім не випадково, його наявність, або ж відсутність суттєво міняє функції цієї структури, і просте його вилучення суті не міняє. Тим паче, що в інших рішеннях, прийнятих того ж дня, злополучне «житлово»фігурувало у відповідних формулюваннях, що додавало плутанини й невизначеності: що ж насправді утворено? Аби не наламати ще більше дров з таким начебто чисто технічним додаванням - відніманням, депутати вирі­шили розглянути це питання на наступній сесії. Тоді ж мають вкотре повернутися до погодження чисельності працівників та штатного розпису комунального підприємства Нетішинської міської ради «Житлово-комунальне об’єднання».

Пакет земельних питань суттєвих змін не зазнав. Не вистачило хіба що голосів для поновлення суб’єктам господарювання дії договорів оренди земельних ділянок, не поталанило тут ТОВ «Гаразд Хмельницький». Більш детального вивчення потребує і надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її у постійне користування «Релігійній громаді Української Греко-Католицької Церкви». Організація має намір збудувати свій храм, вибір впав на територію неподалік вертолітного майданчика. Віктор Макєєв зауважив, що тут проходять мережі водопостачання й водовідведення й вести будівництво неможливо. Ну а переносити комунікації надто дорого.

У «Різному» депутат Андрій Новак висловився за необхідність зустрітися з керівником «Хмельницькобленерго» Олександром Шпаком й обговорити комплекс питань, пов’язаних з підвищенням тарифів на електроенергію. З розрахунків, які гуляють Інтернетом, видно, що мешканцям садибної забудови, котрі після реконструкції електричного господарства перейшли на електроопалення, така вигода насправді буде фінансово непідйомною. Про доцільність і обґрунтованість тарифів на теплову енергію, водопостачання і водовідведення доповів у своєму виступі начальник комунального господарства ВП ХАЕС Сергій Сніщук. Депутати висловилися за продовження ще на два тижні терміну роботи депутатської комісії з вивчення саме цього питання. Вони мають намір зустрітися з фахівцями атомної станції і з’ясувати всі моменти, пов’язані з підвищенням. 

Депутат Петро Шелепало озвучив звернення колективу дописувачів газети «Час молоді», у якому вони просять не допустити закриття часопису через брак коштів, оскільки один із співзасновників Олександр Ситник відмовився надалі його фінансувати.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва