Жiнки Хмельниччини в олiмпiйському русi

В Олімпійських іграх Стародавньої Греції жінки участі не брали. Їм під загрозою смертної кари заборонялось перебувати на змаганнях в Олімпії навіть у ролі глядачів.

Дебютували представниці прекрасної статі на іграх ІІ Олімпіади сучасності в Парижі в 1900 році. Тоді 11 спортсменок розіграли медалі у гольфі і тенісі. Першою олімпійською чемпіонкою стала Шарлотта Купер з Великобританії, яка виграла тенісний турнір.

На І-ІІІ зимових Олімпійських іграх 1924-1932 рр. змагалися лише фігуристки.

В наш час дами не лише майже зрівнялись за кількістю видів спорту з чоловіками, а ще й домоглися того, що для них запровадили суто жіночі турніри з художньої гімнастики та синхронного плавання. Спортсменки з України теж демонструють високу майстерність на Олімпіадах.

Першою українською чемпіонкою стала гімнастка Ніна Бочарова, котра у складі збірної СРСР виступала у 1952 році в м. Гельсінкі, а лік переможницям спортсменок Незалежної України розпочала фігуристка Оксана Баюл в 1994 році у Ліллехаммері. Найбільшою колекцією нагород серед жінок в світі -18 олімпійських медалей, половина з яких – найвищого ґатунку, володіє учасниця Олімпіад (1956, 1960, 1964 рр.) гімнастка Лариса Латиніна з Херсонщини.

Серед наших землячок є також видатні постаті сучасного олімпійського руху. Так, першою олімпі­йською чемпіонкою з Поділля стала Фаіна Мельник, уродженка с. Бакота Кам’янець-Подільського району, яка перемогла у метанні диска в 1972 році у Мюнхені. Їй належить ще й рекорд за кількістю виступів на цих найпрестижніших міжнародних форумах, адже на трьох Олімпіадах поспіль (1972, 1976, 1980 рр.) вона змагалась в секторі для метання диска, а в 1976 році ще й штовхала ядро. Зараз вона проживає в Москві, взяла участь, як тренер, в підготовці олімпійських чемпіонок в штовханні ядра Наталі Лісовської та Світлани Кривельової.

Із числа нині діючих спортсменок з Хмельниччини мають шанс втретє виступити на Олімпіадах легкоатлетка Віта Паламар (стрибки у висоту, 2000 р. – 7 місце, 2008 р. – 5-е) та борчиня Ірина Мерлені. Найбільше (дві нагороди) в доробку Ірини, котра перемогла у 2004 році в Афінах, а у 2008 році в Пекіні здобула «бронзу» у вільній боротьбі.

Серед медалісток є також представниця ігрових видів спорту. Це уродженка м. Хмельницького Лариса Заспа, яка піднялась на третю сходинку п’єдесталу пошани разом з гандбольною збірною України на Олімпіаді – 2004.

Одразу дві чемпіонки з Нетішина – Галина Пундик та Ольга Жовнір, додали вдалим виступом у командному тур­нірі шаблісток на Олімпіаді – 2008 дві золоті медалі до активу спортсменок з Хмельниччини.

Цьогоріч  вперше на зимових Олі­мпійських іграх виступили хмельничанки. В Канадському Ванкувері як Катерина Григоренко (лижні гонки), так і Ольга Полюк (лижна акробатика) були примітними на спортивних аренах, хоча до когорти найсильніших поки що не пробились.

А на І Юнацьких Олімпійських іграх, які нещодавно закінчились у Сінгапурі, єдиній, але одній з найбільш титулованих спортсменок Хмельниччини, Аліні Комащук було надано можливість стати прапороносцем від нашої держави.

Нетішинка успішно пройшла турнір шаблісток і зайняла почесне 4 місце. Тоді вибороти нагороду трохи забракло везіння.

Варто назвати провідних спортивних спеці­алістів, які готували олімпійців.

Це тренери зі спортивної гімнастики з м. Хмельницького Валентина Лопатовська і Тетяна Довжук, які сформували як спортсменку Олену Полюк. А найбільш титулованим фахівцем серед жінок нині є Ольга Штурбабіна, що працює в бригаді тренерів Нетішинської КДЮСШ, які виховали ряд олімпійців – фехтувальників. Вона має почесні звання «Заслужений тренер України» та «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України».

2011 рік – передолімпійський. 14 січня на засі­данні Експертної ради з питань підготовки та участі спортсменів України в Олімпійських іграх, яке відбулося за участю президента Національного олімпі­йського комітету Сергія Бубки, представників Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту й федерацій з олімпі­йських видів спорту та фа­хівців вітчизняної спортивної галузі, був затверджений список з 659 спортсменів – кандидатів на участь в Іграх ХХХ Олімпі­ади. Із загального числа кандидатів до Олімпі­йської збірної, 108 українських спортсменів рішенням Експертної ради були включені до «елітної» групи. Це – найвірогідніші претенденти на ліцензії та, згодом, олімпійські нагороди, підготовці яких приділятиметься максимально уваги. До списку увійшло понад тридцять спортсменів, що нині представляють нашу область на всеукраїнських і міжнародних змаганнях, а також земляки, котрі виступають за інші регіони.

Пропонуємо ознайомитись з  прізвищами представниць слабкої статі. Отже, фехтування (шабля): Ольга Жовнір, Галина Пундик, Аліна Комащук, Ірина Кравчук, Олена Кравацька (Одеська і Хмельницька області). Легка атлетика: Тетяна Філонюк. Боротьба вільна: Ірина Микульчин (Мерлені) (м. Київ – Хмельницька область), Наталія Пульковська (Хмельницька і Івано-Франківська області). Велоспорт (шосе): Ніна Овчаренко. Велоспорт (маутенбайк – крос кантрі): Алла Бойко (Хмельницька і Тернопільська області). Дзюдо: Ірина Кіндзерська (м. Київ і Хмельницька область), Іванна Макуха (м. Київ і Хмельницька область).

Віктор Флентін