Страховий стаж обчислюється в місяцях, і той місяць (чи місяці), за який внески до Пенсі­йного фонду не сплачені, не включається до страхового стажу.  Особа, яка не працює (або працює без оформлення своїх трудових відносин з роботодавцем та отримує заробітну плату в «конверті») – не набуває страхового стажу, що в подальшому при призначенні пенсії вплине на її розмір. За ці періоди життя у її персональ­ній обліковій картці в системі персоніфікованого обліку дані для обчислення пенсії будуть відсутні. Закон України від 09.07.2003 року №1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ” (далі – Закон) соці­ально захищає цю категорію людей.

В  Законі передбачається, що з 1 січня 2004 року особи, які досягли 16-рiчного віку та не належать до кола осіб, що підлягають загальнообо­в’язковому державному пенсійному страхуванню, мають право на добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Добровільну участь можуть брати:

- громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України;

- іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України;

- студенти;

- інші особи, які досягли 16-річного віку та отримують доход від діяльності, не забороненої законодавством.

Зазначені вище особи вважаються застрахованими  з моменту укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Розмір страхового внеску кожен учасник визначає для себе самостійно, але сума сплачених внесків при цьому за кожний місяць не може бути меншою мінімального страхового внеску. Договором про добровільну участь може бути передбачена одночасна сплата страхових внесків за попередні періоди, починаючи з 1 січня 2004 року. Особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування протягом терміну, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, але не менше одного року.

Так, особи, які бажають взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, повинні звернутися до територіального органу Пенсійного фонду за місцем проживання та подати такі документи:

• заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за встановленою формою;

• завірені копії таких документів:

• довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

• трудової книжки;

• документа, що посвідчує особу.

Відповідно до Закону України від 08.07.2010р. № 2464-V1 „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” мають право на добровільну сплату єдиного внеску фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професій­ною діяльністю. Вищезгадані особи мають право на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності у розмірі 1,9 відсотка від мінімальної заробітної плати та на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку – 1,51 відсотка від мінімальної заробітної плати.

Підсумовуючи наведене вище, можна зробити висновок, що в цей час держава дає змогу особам, які не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, але добровільно сплачують страхові внески, подбати про свою майбутню пенсію та й про своє майбутнє загалом.

Додаткову інформацію Ви можете отримати за телефонами: 3-35-37, 9-02-77.

Катерина Половко,

начальник управління Пенсійного фонду України в м.Нетішин