На ХАЕС відбулась нарада з підготовки громадських слухань з приводу добудови третього та четвертого енергоблоків, у якій взяли участь представники НАЕК «Енергоатом», органів місцевого самоврядування Хмельницької та Рівненської областей.

У вступному слові генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко дав коротку характеристику роботи першого та другого енергоблоків. За його словами, вони працюють на стовідсотковому рівні потужності, радіаційна обстановка перебуває в межах природних фонових значень. Щодо проведення робочої наради, Микола Сергійович вказав на важливість прийняття позитивних  рішень громадськості населених пунктів, жителі яких візьмуть участь у проведенні слухань стосовно добудови енерго­блоків №№3 та 4. Він наголосив, що добудова третього та четвертого енергоблоків нерозривно пов’язана із Стратегією розвитку паливно-енергетичного комплексу до 2030 року, тобто є подією державної ваги. Генеральний директор ХАЕС  нагадав присутнім, що проведення громадських слухань є вимогою вітчизняного законодавства. Після їх проведення Верховній Раді України дається право прийняти Закон «Про розміщення, проектування, будівництво та експлуатацію тре­тього та четвертого енергоблоків ХАЕС».

Генеральний директор ВП «Атомпроектінжиніринг» НАЕК «Енергоатом» Володимир Бронніков вказав на певні відмінності  проектів енергоблоків, які зараз експлуатуються, із тими, що будуть добудовані. Принаймні останні матиму­ть кращі технічні характеристики і є надійнішими за рядом показн­иків.

Будівни­цтво нових енерго­блоків передбачає виділення для потреб територіальних громад зони   спостереження до 10 від­сотків коштів від загальної вартості проекту­. Крім цього перед­бача­ється постійне від­ра­хування одного відсотка від вартості виробленої товарної продукції АЕС для покращення соцкультпобуту в населених пунктах зони спостереження.

Варто нагадати, що вже відбулася низка знакових подій у сфері підготовки правової бази для завершення спорудження нових енергоблоків. Так, зокрема, Президент ДП НАЕК «Енерго­атом» Юрій   Не­дашковський та перший віце-президент ЗАТ «Атомбуд­експорт» (Росі­йсь­ка­ Федерація) Олег  Дибов під­пи­с­али Контрактну угоду на розробку технічного проекту реакторних установок (ВВЕР-1000 проекту В-392)  для 3-го та 4-го  енергоблоків Хме­льницької АЕС й   узгодили графік оформлення двосторонніх контрактів на виготовлення та постачання обладнання.

«Ощадбанк Росії» під­твердив готовність надати кредит «Енергоатому» для спорудження двох енергоблоків ХАЕС. Ці кошти необхідні насамперед для фінансування розробки техпроекту реакторів та постачання основного обладнання реакторних  установок. Ще 9 червня 2010 року Кабінет Міністрів України та уряд Росії підписали міжурядову угоду про співробітництво у будівництві енергоблоків №3 та №4 ХАЕС. 12 січня поточного року угоду було ратифіковано Верховною Радою­ України та підписано Президентом України.

Київський інститут «Енергопроект» за­кі­н­­чив роботу­ над першою редакцією техніко-еконо­мі­чного об­ґрун­ту­вання будівництва енерго­блоків №3 та №4 ХАЕС. В тому числі – оцінкою впливу на навколишнє середо­вище.

Про важливість для економіки нашої держави введення в експлуатацію нових енергоблоків йшлося у виступах начальника Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Хмельницької обл­держ­ад­міністрації Миколи           Катеринчука, заступника начальника Головного управління – начальника відділу енергоефективності голов­ного управління промисловості та розвитку інфраструктури Рівненської облдержадміністрації Валерія Гуза. Вони також вказали на передбачувані позитивні моменти у покращенні соціально-економічного становища у регіоні після пуску нових енергоблоків.

Схвально оцінив кількарічну роботу працівників станції з інформування населення прилеглих                  до ХАЕС територій    місь­кий голова Славути Василь Сидор. При цьому він вважає, що відомості про діяль­ність енергетичного об’єкта повинні бути ще більше розповсю­джені серед громадськості у зоні спостереження.

У ході обговорення прозвучали слушні пропозиції щодо ефективності в організації громадських слухань серед населення, яке мешкає в трицятикілометровій зоні спостереження, з уст генерального директора ХАЕС Миколи Панащенка, директора Державного науково-інженерного центру систем контролю та аварійного реагування доктор­а технічних наук Людвіга Литвинс­ького.

Громадські слухання планується провести найближчим часом. Вони пройдуть із врахуванням пропозицій представників територіальних громад, які висловлювались під час наради.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва