Заступник генерального директора з капітального будівництва ХАЕС Олег Рахлінський: «Нам є з чим йти на зустрічі з громадськістю»

Заступник генерального директора з капітального будівництва ХАЕС Олег Рахлінський постійний  учасник нарад, зустрічей із представниками органів місцевого самоврядування, політичних партій, громадських організацій, на яких обговорюються питання добудови третього та четвертого енергоблоків. Олег Васильович доповідає зацікавленим слухачам про стан справ у законодавчому процесі, хід проведення комплексу заходів з підготовки до будівництва нових енергоблоків. Ця тематика є особливо актуальною нині, коли розпочався процес підготовки до громадських слухань.

- Тема добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, - розповідає Олег Рахлінський,- реально розпочата три роки тому, коли  почалися роботи із обстеження існуючих будівельних конструкцій, ревізії, консервації обладнання, закупленого раніше і яке знаходиться на складах ВП «Складське господарство». Паралельно ми працюємо за іншими напрямками, які стосуються пришвидшення довгоочікуваного процесу початку основного етапу будівництва. Це дало свої результати, і компанія визначилась з типом реакторної установки для нових енергоблоків, пройшовши всі необхідні  в цьому випадку процедури. Було укладено договір з ВАТ «Київенергопроект» на розробку техніко-економічного обґрунтування. Між ХАЕС і ВАТ «УБ ХАЕС» укладено договір на проведення частини ремонтно-відновлювальних робіт. Тоді мова велася в основному про захист поверхонь металевих та залізобетонних конструкцій. Планувалися роботи з ревізії обладнання на складах ВП «Складське господарство». Крім цього активно співпрацювали з ВАТ «Київенергопроект»,  спеці­алісти якого на той час розпочали роботу над розробкою техніко-економічного обгрунтування. Це вимагало великої кількості вихідних даних, які готували різні станційні підрозділи: цех радіаційної безпеки, хімічний та гідротехнічний цех, лабораторія відділу охорони навколишнього середовища, відділ супроводу нових блоків та ін. Ми зробили узагальнюючий аналіз, порахували загальну вартість робіт з консервації та ревізії обладнання. Мали багато зустрічей в  Москві з керівництвом «Атомстройекспорту», де визначили об’єми проектної документації, яку необхі­дно розробити російській стороні.

Великим досягненням на шляху реалізації планів  вважаю  урядову постанову №118 «Про першочергові заходи з будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС». У ній чітко зазначено тип реакторної установки і  замовника  будівництва нових енергоблоків – ДП НАЕК «Енергоатом». Також спрощено процедуру закупівлі основного обладнання та розробку техні­чного проекту нових енергоблоків, тобто вона здійснюватиметься компанією за процедурою закупівлі в одного постачальника. Прийняття  постанови дало можливість проведення низки робіт за прискореними темпами.

- З ваших слів можна зробити висновок, що робота була проведена дуже велика.

- Не треба забувати, що будь-яке досягнення мети складається із низки  заходів. Але все повинно робитись у певній послідовності. Ми діяли саме за таким принципом, що дало можливість розробити певну кількість необхідних документів. Для проведення громадських слухань важливим є техніко-економічне обґрунтування, складовою якого є оцінка впливу на навколишнє середовище. Варто зазначити, що після введення в експлуатацію енергоблоків №3 та №4 кількісні і якісні характеристики нерадіоактивних викидів ХАЕС практично не зміняться, обумовлені ними приземні концентрації забру­днюючих речовин за всіма інгредієнтами, а також за групами сумації не перевищать гранично допустимих значень для населених пунктів. Завдяки введенню в експлуатацію енергоблоків №3 та №4 практично повністю зникне необхідність використання пускорезервної котельні - основного джерела  викидів шкідливих хімічних речовин.

- Часто на зустрічах з громадськістю можна почути думки, що введення в експлуатацію третього та четвертого енергоблоків негативно вплине на рівень ґрунтових вод і, як наслідок, – жителі сільської місцевості в криницях не побачать води.

- Хочу нагадати, що ставок-охолоджувач ХАЕС згідно із проектом розрахований на експлуатацію чотирьох енергоблоків. Тієї води, що в ньому знаходиться зараз, цілком достатньо. Єдине, що нам необхідно буде зробити – спорудити струменерозподільну дамбу для покращення процесу охолодження. Взагалі,  діяльність ХАЕС ніяк не може призвести до висихання криниць. Спеціалісти кажуть, що вплив на гідрогеологічне середовище від експлуатації енергоблоків №3 та №4 ХАЕС може виявитись у вигляді локального підвищення температури підземних вод, їх мінералізації або незначного підвищення рівня на обмеженій площі, що не впливатиме на водозабори господарсько-питного водопостачання.

- Вам часто доводиться брати участь у зустрічах із представниками органів місцевого самоврядування, громадських організацій. Що можете сказати про їх настрої стосовно добудови нових енергоблоків.

- Ці настрої стабільні. Я звертаю увагу на те, що зменшилась кількість «некомпетентних» запитань. Складається враження, що роз`яснювальна робота, яка проводиться постійно, дає відповідні плоди. Під час різних заходів вагомим аргументом є покращення соцкульпобуту в  населених пунктах зони спостереження. Приємно усвідомлювати, що принаймні наші сусіди в старовинному місті Острозі мають реконструйовану ЗОШ №3, сучасний пологовий будинок (на знімку). Це відбулося не без участі НАЕК «Енергоатом». Багато вдалося реалізувати гарних проектів на «атомні» кошти в Острозькому, Гощанському, Здолбунівському районах. Реконструкція будівель відбулась  в Славуті, Ізяславі. До багатьох сіл було прокладено магістральні газогони. Хочу нагадати, що саме при нашій допомозі була введена в експлуатацію нова школа в селі Крупець. Я будівельник і знаю, що ведення будь-якого будівництва є соціально-економічним поступом. У жителів нашого регіону з’явився новий шанс покращення соціальної інфраструктури, адже реальним стане фінансування зони спостереження,  сума якого має стати до десяти відсотків від вартості спорудження нових енергоблоків, вартість спорудження яких в техніко-економічному обгрунтуванні складає біля 30 мільярдів гривень. Отже є унікальний шанс зробити життя наших земляків кращим, а також виконати державне завдання, про яке йдеться в Енергетичній стратегії розвитку паливо-енергетичного комплексу України до 2030 року.

Бесіду вів Олександр Шустерук