Мiжнародна мiсiя на ХАЕС

Протягом чотирьох днів на Хмельницькій АЕС проходила місія технічної підтримки ВАО АЕС «Вивільнення радіоактивних матеріалів від регульованого контролю. Процедура поводження з РАМ, які не підпадають під визначення низькоактивних ТРО». Для її проведення прибули експерти з різних країн, у тому числі далекої Японії. Старший головний інженер Йошіхіко Хорікава представляє Nuclear Engineering Ltd, інститут, який, за словами керівника місії, радника ВАО АЕС (Московський центр) Георгія Распопіна, аналогічний словацькому VUJE за своїми функціями – тобто опікується підтримкою експлуатації АЕС. Словаччина, до речі, делегувала до складу місії двох експертів – спеціаліста VUJE зі зняття АЕС з експлуатації Володимира Міхаля і приватного консультанта, інженера-атомника Рудольфа Буркла. В якості експерта приїхав у Нетішин і начальник дільниці радіаційного і дозиметричного контролю Балаковської АЕС Сергій Фадєєв.

Уже в перший день роботи, як про це було заявлено під час організаційної наради, експерти запланували оглянути спецкорпус і сховище ТРО, поспілкуватися з нашими спеціалістами, аби з’ясувати і обговорити разом з представниками ХАЕС моменти, на яких варто закцентувати увагу в подальшому. Сторони налаштовані на конструктив і взаєморозу­міння, готові вислухати один одного і скористатися на практиці кращими напрацюваннями колег.

Перед експертами на організаційній нараді виступив генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Він доповів, що обидва наші енергоблоки працюють на 100% потужності, жодних зауважень, які б вказували на наявність причин, здатних зашкодити несенню такого навантаження, немає. Радіаційний фон на станції відповідає природному, він є стабільним і нинішні показники не викликають тривоги.

З огляду на тему роботи місії, Микола Сергійович окремо зупинився на принципах державної політики у сфері поводження з радіоактивними відходами, поінформував про стан справ на 3 і 4 енергоблоках, зауважив, що в розробленому ТЕО є розрахунки можливих сейсмічних впливів на об’єкт тощо. Не оминув він і тематики зростаючого інтересу громадськості до роботи атомних електростанцій через аварію на японській Фукусімі-1. Цей інтерес просякнутий якщо не відвертим негативом, то відчутною настороженістю точно. За таких умов складніше звичайного буде провести громадські слухання, але фахівці готові до непростого діалогу.

Місія завершила свою роботу в п’ятницю, після чого експерти оголосили її попередні результати.

Ольга Сокол

Фото  Валерія  Валуєва