Не з чуток, а наочно

У просвітницькій діяльності щодо роботи ХАЕС основна увага приділяється мешканцям тридцятикілометрової зони спостереження. Левова частина екскурсій на електростанцію організовується саме для громадян цього регіону. Але частими гостями енергетиків бувають і представники громадських та політичних організацій, органів місцевого самоврядування з іншої місцевості.

Днями нашу електростанцію відвідали учні та педагоги  Старокостянтинова. Це стало приводом для бліц-нтерв’ю з керівником делегації, директором ЗОШ №4 Нелею Козак.

- Часто доводиться чути негативні думки про роботу ХАЕС,- каже Неля Іванівна,- багато інформації розповсюджується на рівні чуток. Ми вирішили познайомитись з  роботою станції, як мовиться, впритул. Перше враження – це підприємство з високваліфікованим персоналом. Зрозуміло, що складним обладнанням не зможуть управляти дилетанти. Принаймні вразила розповідь, що майже всі працівники електростанції мають постійно поглиблювати свої знання, здавати іспити, проходити перевірки кваліфікаційних вимог і постійно демонструвати підвищення фахового рівня.

- Враховуючи події в Японії, не боялись навідатись до діючої АЕС?

- В народі кажуть, що вовка боятися – в ліс не ходити. На ХАЕС побачили працівників, які ходять без спеціальних засобів захисту. Це свідчить, що радіаційна обстановка в нормі. Щодо подій в Японії, то це чергова пересторога, щоб всі були пильними і не нехтували безпекою.

- Як сприйняли ваші вихованці відвідини ХАЕС?

- Для них це гарна нагода поглибити свої знання в такій науці, як фізика, бо те, що вдається побачити на власні очі, запам’ятовується на все життя. Можливо, хтось з них згодом поповнить ряди атомників. Я їх налаштовую, що з технікою можуть працювати тільки освічені та цілеспрямовані люди. Хай прагнуть бути такими.

Спілкувався

Олександр Шустерук

Фото  автора