Духовна основа культури безпеки

Культуру виробництва важко уявити без внутрішньої культури кожного учасника цього процесу. Духовна основа, свідома потреба відповідати критеріям високоосвіченої людини є складовою працівника такого підприємства, як Хмельницька АЕС. Десятки, сотні працівників станції свій вільний час присвячують аматорському мистецтву. Хіба можливі вечори відпочинку без бардівської пісні у виконанні С.Панченка?  Для багатьох прихильників театрального мистецтва насолода спостерігати за творчістю аматорів сцени О.Стефановича і С.Кускова. Виставкова діяльність у  галереї Арт-пласт була б збідненою без полотен О.Балагуріної, Н.Летнянчин, без  доробку вишивальниць з ЦГЗ, ЕРП тощо.   Перелік сфер культурно-мистецької діяльності, де не останню роль відіграють працівники Хмельницької АЕС, можна продовжувати і продовжувати. Не випадково на святкування Всеукраїнського дня працівників культури та аматорського мистецтва у Палац культури міста прийшли і працівники ХАЕС.

Саме під час святкування була можливість розповісти про найбільші досягнення культпрацівників міста, продемонструвати зразки високого мистецького потенціалу нетішинців.

Насамперед начальник відділу культури та туризму виконавчого комітету Нетішинської міськради Іван Михасик з гордістю констатував, що за підсумками 2010 року Нетішинський відділ культури та туризму виконкому визнано кращим в області. Він вручив подяки та грамоти групі культ­армійців, відзначивши, що  рівень забезпечення закладів культури  міста спеці­алістами складає 96,5 %  і є кращим в області. З 250 осіб  173 зайняті на посадах спе-ц­іалістів, з яких фахову освіту мають 167 працівників.

Нетішин має шість на­родних та  шість зразкових колективів, два муніципальні колективи: духовий оркестр та хор.

У місті пра­цює два спеці­алізовані мистецькі навчальні заклади -  шко­ла мистецтв (директор Іванна Сиваківська) та художня школа (директор Інна Степаненко). Дітьми опікується 55 викладачів. Школа мистецтв займає провідні позиції серед шкіл есте­тичного виховання області. Учні та викладачі школи отримують сти­пендію міського голови та міської ради, а  Настя Побежимова отримує обласну персо­нальну премію, цьогоріч таку стипендію отримує і юний флейтист  Владислав Соболєвський.

25 творчих праців­ників забезпечують діяльність Палацу (ди­ректор Світлана Кириленко) та Бу­динку культури (директор Руслана Погорєлова). У Палаці культури працює 18 колективів художньої са­модіяльності, на базі цього закладу працює 21 любительське     об’єднання.

Понад 15 тисяч 600 експонатів складає основний і 9 тисяч - до­поміжний фонди міського краєз­навчого музею (директор Оксана Кононюк). Музей про­водить активну роботу з вивчення історичної спадщини та сучасності. Його працівники систематично  видають інфор­маційні друковані матеріали. Формуються цифрові архіви. Музейники взяли участь у 8 на­укових конференціях. За минулий рік музей провів 21 масовий захід, презентував 28 виставок.

Працівники відділу роботи з громадськістю та ЗМІ тісно співпрацюють з колективом музею, адже велика екскурсійна робота з учнями та громадськістю зони спостереження ХАЕС, як правило починається, або закінчується в стінах цього закладу.

Отже, присутні в залі щедро реагували на слова очільника культурно-мистецької сфери міста, інших промовців. До слова запрошувались начальник від­-ділу освіти М.Моцик, голова правління ВАТ УБ «ХАЕС»                 Д.Оца­брика, начальник                 управління праці і соцзахисту населення  С.Коваленко, начальник управління Держказначейства України в м.Нетішин  М.Самохіна тощо.

З прихильним вдячним словом до культпрацівників міського Палацу культури звернувся голова профкому Хмельницької АЕС Михайло Гук. Він зазначив, що жоден важливий великий захід колективу станції не відбувається без участі працівників цього колективу, що вони вкладають душу і талант у справу, якій служать. Він подякував усім за щирість і талант та побажав нових успіхів на ниві творчості.

Автору цих рядків випала нагода привітати працівників бібліотечної системи, якою опікується   Марія Леонідівна Омельчук. Це справді той заклад, де тебе чекають не лише в якості читача, а й друга. Тут проходять засідання літературної студії «Натхнення»,  тут можна зануритись у Інтернет, аби поблукати глобальною мережею в далекі світи, тут можна знайти цікавого співбесідника, а під час певних заходів послухати музику, пісні, вірші, або ж навіть насолодитись танцем у виконанні юних артистів.

До речі, під час свята стало ще раз зрозумілим, що культпрацівники готують справжніх майстрів сцени. Із захопленням слухали гру юних духовиків Соболєвського та Ларчикова, спів вокалістки Доценко, учасниць ансамблю «Дабл Ю», танцювальні композиції ансамблю «Лайф» тощо. Все це дійство вкотре надихнуло на поетичні рядки, якими ще раз хочеться привітати працівників культури.

Якщо тебе благословила муза,

дала талан піднести свій талант, -

відкрий душі схвильованої шлюзи,

яви полотна, музику, слова.

Коли тобі танок чи пісня – ліки,

і заважає дихать декольте, –

ти з племені духовних і великих ,

і може статись так, що ти – Митець!

Віктор Гусаров

Фото  Петра  Войтовича