На фоні зрослої прохолоди в світі до атомної енергетики і до певної міри її неприйняття через великі проблеми аварійної «Фукусіми-1», інтерес молодого покоління до цієї галузі не згасає. Про це свідчить, зокрема, все більша кількість бажаючих брати участь у конкурсі рефератів «Майбутнє атомної енергетики», який уже багато років поспіль організовує Інформаційний центр Хмельницької АЕС. Цьогоріч активність старшокласників напрочуд висока, що, безумовно, заслуговує на повагу. На суд журі було представлено чотирнадцять робіт учнів Нетішинських зош №1,2,4, школярів з Острога і Славути, села Плужного, що на Ізяславщині.

Першою прибула на місце проведення конкурсу восьмикласниця з Плужного Світлана  Дем’янчук, вона ж без вагань і першою зі всіх учасників представила свою роботу. Світлана не приховувала від журі, що тематикою конкурсу зацікавилася зовсім недавно, мала посередні знання про роботу ядерних об’єктів та не знала з чого почати. Розуміла, що дослі­джувати певні технологічні процеси їй буде складно через брак знань та інформації і обрала темою реферату «Вступление в атомный век и проблемы развития ядерной энергии». Опрацьовуючи доступну літературу та перевіряючи засвоєння матеріалу, юнка підключила до роботи всю сім’ю: ставили одне одному запитання і намагалися якомога повніше відповісти на них. Навіть молодша сестричка була задіяна, малюнки свої пропонувала. В результаті такого сімейного підходу до справи перша проба Світлани видалася вдалою: її відзначено в номінації «Науковий дебют». Дівчина вважає за доцільне, аби спеці­алісти ХАЕС бодай раз на рік відвідували школи і доступно розповідали учням про роботу електростанції, це було б на користь усім.

Випускниця школи №2 з Нетішина Ольга Титарчук почувалася на захисті рефератів, як риба у воді, адже вона втретє пробує свої сили на цьому поприщі. Помимо ґрунтовного дослідження обраної теми («Хмельницька АЕС – шлях у майбутнє») вона, як і Катерина Карпійчук з цієї ж школи («Проблема зайнятості населення міста Нетішина»), може втерти носа конкурентам від­мін­ним вмінням подачі матеріалу. Обидві учениці вправно володіють словом, добре орієнтуються в матеріалі,  не губляться, вміють подолати хвилювання й триматися достойно за будь-яких ситуацій. Оля впевнено виборола другу премію, а Катя удостоїлася відзнаки в номінації «За глибину наукового опрацювання».

Актуальну для сьогодення атомної енергетики тему обрав дев’ятикласник школи №4 Віктор Тарикін – «Продление срока эксплуатации энергоблоков АЭС». Своїм виступом він не посоромив батьків – тата Вадима Юрійовича, незмінного члена журі конкурсу, і маму Наталію Миколаївну, котра прийшла послухати і підтримати сина. Робота Віктора вивела його у володарі Гран-прі. Третя премія «поїхала» в Славуту, її вибороли вихованці гуртка «Екологічна студія» восьмикласники Павло Ковальчук та Олена Прокопчук. Вразила журі робота одинадцятикласниці з Острога Ольги Сищик «Атомна енергетика і медицина». Вона дослідила яким чином використання ядерної енергії допомагає лікарям боротися з тяжкими недугами і повертати людям радість життя. У рефераті показано в якому саме надскладному сучасному обладнанні вона застосовується, які клініки та інші лікувальні установи України мають у своєму розпорядженні таке устаткування, призначене для діагностики, оперативного втручання тощо. Оля була переконливою в своїх твердженнях, що й допомогло їй отримати першу премію.

Загалом палітра тем представлених рефератів була широкою. Учні намагалися зрозуміти принцип роботи  водо-водяного енергетичного реактора (Андрій Тітов), осягнути переваги атомної енергетики (Віталій Бахоня), її майбутнє (Ірина Іщенко), проаналізувати роль уранових руд в роботі АЕС (Денис Са­востянов),  які рослини вважаються «рятівниками» від              радіації (Марія Хоменко, відзначена в номінації «Науковий дебют»), збагнути  наскільки «безпечним і надійним буде атом, в якім кипить енергія життя» (Марина Якимчук), користь чи шкоду маємо від молюска дрейсени (Вікторія Григорук), чи насправді істинним є твердження, що атомна енергетика – необмежене забезпечення людства паливними ресурсами (Марина Марчук). За старанність і бажання глибше пізнати світ атомної енергетики учасники відзначені заохочувальними призами.

 Комусь із юних дослідників ще бракує дос­віду роботи з великим масивом інформації, формулювання й донесення своєї думки до аудиторії, швидкої реакції й вміння чітко відповідати на поставлені запитання тощо. Але саме такі заходи і спонукають мислити ґрунтовно і творчо, вільно почуватися на публіці, набиратися впевненості й сміливості.

Журі подякувало школярам за проведену роботу, за неприхований інтерес до сьогодення і майбутнього атомної енергетики, яка в силу обставин переживає зараз не найкращі часи, і висловило впевненість у тому, що молоде покоління зможе витримати виклики часу і гідно продовжить справу батьків. Нагороди переможцям і учасникам будуть вручені 28 квітня, тоді ж отримають відзнаки й ті, хто представив свої роботи на конкурс малюнка, літературний конкурс тощо.

Ольга Сокол

Фото  Олександра  Шустерука