ТВОРЧОї наснаги не БРАКУЄ

В колектив працівників хімічного цеху Марія Супрун прийшла перед пуском першого енергоблока. Першим етапом становлення молодої жінки, як спеціаліста, стало ознайомлення з технологією приготування знесоленої води. Згодом  працівниця зрозуміла, що від  якості води залежить нормальна робота систем та агрегатів пускорезервної котельні, машзалу, реакторного відділення.

Марія не зогляділася як відтоді пробігло два десятиліття. Набутим виробничим досвідом вона охоче ділиться з молодими колегами, бо знає, яке велике значення на виробництві має наставництво. В колективі лабораторії хімводочистки гарні виробничі результати досягаються колективно. Марія Супрун гордиться тим, що й її праця допомагає вирішувати складні виробничі завдання.

У колективі хіміків знають всі про захоплення Марії Василівни - вона любить вишивати. Талант у жінки проявився ще під час навчання в школі села Плоска Острозького району. Все почалося із звичайних серветок. А потім черга прийшла й за складнішими композиціями на полотні. У творчому доробку майстрині більше двох десятків вишитих картин, в основному це пейзажі та натюрморти. Правда, є низка робіт, які дорогі для майстрині, це ікони. Одного разу вона відважилась вишити «Таємну вечерю», в своїй основі композиція склала більше ста тисяч хрестиків. Ікону «Секстинська мадонна» жінка подарувала для Нетішинського Свято-Михайлівського храму Української Православної Церкви Київського Патріархату. Деякими  роботами Марії Супрун милуються рідні та зна­йомі у Москві, Одесі, Санкт-Петербурзі.

Подобається Марії Василівні вишивати      рушники, подушки. П’ять років тому вона взяла участь у колективній виставці творчих доробків працівників навчально-тренувального цеху та хімічного цеху і продемонструвала більше    десятка оригінальних виробів, серед яких була знаменита «Таємна вечеря».

Талановита жінка постаралась в оновленні гардеробу своїх рідних, як мовиться, в національному стилі. Її вишиті сорочки на великі свята одягають чоловік В’ячеслав, сини Володимир та В’ячеслав. Коли підросте внук Ілля, неодмінно приміряє вишиванку, над створенням якої вже завершена робота. Багато спільного є у захопленнях свекрухи і невістки Юлії. Вона також закохана у вишивання і для обряду весілля приготувала свої оригінальні вироби.

За словами Марії Супрун, заняття вишиванням потребує в людини великої зосередженості, майже такої, як і при обслуговуванні складного обладнання електростанції.

Олександр Шустерук

 Фото  автора