Спілкування корисне, відверте

 Депутатський корпус Ізяславщини не вперше відвідує Хмельницьку АЕС, дехто побував тут з екскурсією раніше, але в чергове погодився на поїздку, зважаючи на запрограмовану зустріч з генеральним директором станції, від якого хоті­лося почути відповіді на злободенні питання. Стати учасниками такого невимушеного спілкування виявили бажання сільські голови, депутати місцевих рад різних рівнів. Дотримуючись правил добросусідства, гості, як водиться, привезли з собою запашний коровай. Прийнявши його з рук в руки, М.С.Панащенко зауважив, що пекли хліб справжні майстрині, вклавши у виріб, окрім старання, частку душі. Не менш вражений був він подарованою картиною, яку виготовили вихованці з тамтешнього Будинку дитячої творчості. Юні таланти, яких багато в Нетішині та населених пунктах зони спостереження, потрібно не тільки помічати, а й всіляко підтримувати і розвивати, - вкотре повторив свою позицію генеральний директор.

Подальший діалог виявився насиченим і дискусійним, в принципі його можна вважати так би мовити прообразом майбутніх громадських слухань. З прийняттям поправок до Закону, який дає більше можливостей прилеглим до атомних станцій територіям отримати економічних та соціальних вигод, у громади, природно, все більше з’являється бажання не упустити такий привабливий шанс. Ростуть апетити, іноді хочеться зробити все й одразу, за рахунок одного об’єкта – атомної електростанції вирішити всі проблеми, які накопичувалися роками й десятиліттями.

 Можна було б тільки вітати щирі наміри кері­вників та місцевих активістів, що так заповзятливо беруться за справу, бажаючи залишити по собі добрий слід в пам’яті земляків. Та от не завжди, схоже, автори добрих задумів сприймають реалії такими, як вони є, порою потопаючи в ілюзіях.

Ну, по-перше, передбачені законодавством кошти надходитимуть лише після початку будівництва. До того, які б хто милозвучні цифри для свого вуха не називав, усі ці жадані тисячі й мільйони залишатимуться віртуальними коштами, які аж ніяк не пустиш на будівництво.

По-друге, закон чітко визначає перелік об’єктів, які можуть бути збудовані саме за кошти, спрямовані на соціальний розвиток зони спостереження.

По-третє, до затвердження техніко-економі­чного обґрунтування спорудження третього і четвертого енергоблоків ХАЕС не можна вести мову про конкретні суми. В ТЕО вартість добудови складає приблизно 33 мільярди гривень, уточнена проектна вартість стане зрозумілою, коли пройдемо стадію «Проект», достеменно знатимемо не тільки тип реакторної установки, а й усього іншого обладнання. Отож, вимушені наразі оперувати попередніми розрахунками, розуміючи, що зміни будуть. В який бік, покаже час. Зовсім не виключено, що цифри зростуть. Події на «Фукусімі» вимагають більш жорстко підходити до питань підвищення безпеки, а це вимагає додаткових коштів. Поки що за орієнтир маємо попередні 33 мільярди.

З дискусії стало очевидним, гості дещо плутаються в цифрах. Наприклад, згідно з положеннями закону території в разі спорудження нових енергоблоків отримають до 10% від капітальних вкладень на це масштабне будівництво. У ТЕО закладено 10%, замовник сподівається, що ця величина не зазнає змін при затвердженні документа. Тоді можна буде опиратися на неї, як на константу. Варто також зазначити, що передбачені кошти не надійдуть одномоментно в повному обсязі. І хоч до старту будівництва потрібно пройти ще чималий шлях, і час для визначення громад на що тратитимуть фінансові ресурси, нібито є, насправді гаяти його не варто. Аби не залишитися, що називається, з носом. Мало знати у чому найбільша потреба конкретного населеного пункту і подати необхідну заявку у держадміністрацію для підготовки зведеного переліку об’єктів. Потрібно вже дбати про виготовлення необхідної проектної документації. За інформацією генерального директора, громади вже подають свої пропозиції, загалом від обох областей їх надійшло приблизно на мільярд гривень у грошовому еквіваленті. Микола Сергі­йович закликав сусідів поквапитися.

Чимало було запитань стосовно використання коштів спецфонду Держбюджету, відрахування до якого складають 1% від вартості товарної продукції. Дехто не проти свої нагальні питання вирішити саме за їх рахунок, не чекаючи грошей, які будуть вже після будівництва енергоблоків. Окремі проекти тягнуть ледве не на річні надходження до спецфонду. Вочевидь, проблематично отримати їх в повному обсязі, втім наполегливість та активність не мусить полишати натхненників непоганих ідей.

Генеральний директор подякував ізяславцям за готовність надати в себе майданчик для спору­дження житла будівельникам та експлуатаційникам. Раніше й справді розглядався як можливий варіант облаштування такого містечка поза межами Нетішина, але тепер потреба в цьому відпала. І закликав гостей до конструктивної дискусії, а не голослівних звинувачень на кшталт «Висловлюйтесь прямолінійно», які прозвучали під час зустрічі. Бо у своїх відповідях навіть на незручні запитання ми не «криволінійні», даємо вичерпну інформацію і керуємося в своїх діях чинним законодавством, за рамки якого вийти не вправі. Ми з розумінням ставимося до людей, котрі відверто заявляють про свою позицію, в тому числі й негативну, у питанні доцільності будівництва нових енергоблоків, і готові до продуктивної співпраці на спільне благо. З таких позицій спілкуватимемося з людьми під час громадських слухань. Раді бачити на них якомога більше небайдужих людей.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва