Цією  пам’яттю  живемо

Мітинг-реквієм з нагоди 25-річчя Чорнобильської трагедії відбувся  на території загону державної пожежної охорони №1 ( ЗДПО-1). Разом з працівниками МНС прийшли розділити скорботну дату люди, для яких Чорнобиль не лише сумна сторінка в історії держави, але й нагадування, що і мирний атом може бути не мирним, якщо ставитись до нього без належної перестороги.

Відкриваючи мітинг, командир загону ЗДПО-1 полковник МНС Іван Козійчук коротко розповів про участь пожежних у ліквідації аварії 25-річної давнини.

 Зокрема він відзначив, що вогнеборці виконали свій обов’язок з честю і вони мають право на вдячну пам’ять.

Генеральний директор Хмельницької АЕС заслужений енергетик України Микола Панащенко у промові до учасників мітингу зазначив, що Чорнобиль, а нині Фукусіма, показали, що ми далеко не все знаємо про технічний бік процесів, які відбуваються під час експлу­атації ядерних енергоблоків. Він  зауважив, що Україна зробила належні висновки з аварії 25-річної давнини і здійснила низку надзвичайно важливих заходів в царині безпеки. На ХАЕС удосконалено зовнішній і внутрішній кризові центри, підвищено вимоги до тренувань на повномасштабному тренажері тощо. Культура безпеки стоїть в основі всієї роботи на діючих енергоблоках. Микола Сергійович сказав, що стабільною, без­аварійною роботою українські атомники покликані довести, що гідні пам’яті чорнобильців і атомна енергетика України ніколи вже не буде джерелом біди.

Голова ВАТ УБ ХАЕС заслужений будівельник України Дмитро Оца­б­рика наголосив, що будівельники також брали участь у ліквідації, адже во­ни забезпечували розбирання зава­лів після ката-строфи, а згодом проектували і здій­снювали будів­-ництво первинного саркофагу для 4 енергоблока. Він наголосив, що всі, хто пов’язаний з атомною енергетикою, причетні як до успіхів у цій сфері, так і до негараздів.

Виступив на мітингу і заслужений будівельник України перший заступник голови  правління “Укренергохімізоляції” Сергій Гайдиш. Він висловив слова подяки людям, які своїми серцями захистили світ від ядерного полум’я Чорнобиля.

 Далі було надано слово заслуженому художнику України Сергій  Чумакову. Він розповів про свою участь у спору­дженні пам’ятників у Прип’яті,  а далі запросив  присутніх взяти участь у церемонії  відкриття меморіалу вогнеборцям. Сергій Леонідович зауважив, що скульптурна композиція на фронтоні будівлі пожежної частини –  результат творчої діяльності його вихованців Олега та Андрія Самолюків. У цій роботі молодим митцям допомагали Олександр Сищук, Володимир Муштук, інші добровольці.

Після відкриття скульптурної композиції відбулось освячення її настоятелем кафедрального собору Божої Матері «Неопалима Купина» о.Віктором.

Були освячені і учасники мітингу-реквієму.  

Віктор Павлов

Фото Валерія Валуєва