ДОСТОВІРНА ІНФОРМАЦІЯ І…ФУТБОЛЬНІ М'ЯЧІ

У питаннях подальшої розбудови ХАЕС немає одностайності, опонентам розвитку атомної енергетики "зіграла на руку" аварія на "Фукусімі-1", вони з новою силою намагаються нав`язати суспільству свою позицію. Щоб розвіювати певні сумніви щодо стабільної та безпечної роботи діючих енергоблоків, доводиться організовувати виїзні зустрічі, прес-конференції, екскурсії, під час яких з уст фа­хівців оприлюднюється достовірна інформація про стан у вітчизняній енергетиці. Як показує досвід,  серед громадськості не бракує і прихильників стабільного розвитку енергетичної сфери. У нашому регіоні до цієї когорти можна віднести президента Хмельницької обласної громадської організації «Фонд сталого розвитку «Князів Сангушко» Ігоря Панасенка. Торік він проявив ініціативу в органі­зації зустрічей фахівців ХАЕС з школярами і вчителями Славутського району. Такі заходи відбулись у Ганнополі, Берездові. А нещодавно з його ініціативи про атомну енергетику більше дізнались старшокласники Кривина та Ізяслава.

До Кривинської ЗОШ завітали представники ХАЕС - начальник відділу соціального розвитку Сергій Ільющенков, начальник цеху радіаці­йної безпеки Валентин Костенко, начальник лабораторії відділу охорони навколишнього середовища Олександр Голод, провідний інженер виробничо-технічної служби Олександр Третяк, які познайомили школярів із технологічними процесами на електростанції, її соціальними програмами, методами радіаці­йного контролю, заходами моніторингу довкілля, світовими тенденціями розвитку атомної енергетики. Своє ставлення до атомної енергетики висловив Ігор Панасенко. Він переконаний, що діяльність ХАЕС створює гарні передумови для економічного та соціального розвитку регіону, який у минулі часи належав родині князів Сангушко. Вони про себе в історії залишили хороший слід. Сьогодні треба робити все можливе для того, щоб життя багатьох людей стало комфортнішим і, звичайно, безпечним.

Під час зустрічі із фахівцями ХАЕС президент Хмельницької обласної громадської організації «Фонд сталого розвитку «Князів Сангушко» сприяв нормальному діалогу із школярами, доводив свої переконання у важливості розвитку атомної енергетики, зокрема, і ХАЕС.

- Якщо уважно вивчати загальнодоступну інформацію про АЕС, - каже Ігор Панасенко, - то не важко помітити, що українські АЕС спроектовані й побудовані з урахуванням можливостей виникнення смерчів і ураганів. Вони розраховані на максимально-проектний землетрус силою 7 балів. Землетруси такої сили в Україні неможливі.

На Рівненській, Запорізькій, Південно-Українській, Хмельницькій АЕС експлуатується 15 реакторів - усі вони водо-водяні, мають два контури теплообміну, систему аварійного охолодження. Так званий «японський сценарій» виникнення аварії на АЕС України виключено. Однак, знаходяться «науковці», які на дилетантському рівні намагаються робити гучні заяви про  карстові провалля, трясовину тощо. Чому ж тоді мовчать європейські вчені, які бояться «Чорнобиля»? А  тому, що володіють достовірною інформацією про геологію на місці спорудження ХАЕС, про впровадження заходів безпеки, про постійну реконструкцію та модернізацію.

Аналогічний склад делегації від ХАЕС побував у школярів Ізяслава. Сюди атомники завітали, як мовиться, не з порожніми руками – привезли в подарунок сто футбольних м’ячів із символікою ФК «Динамо Київ» і НАЕК «Енергоатом» і сто скакалок. Як зазначив начальник відділу соці­ального розвитку ХАЕС Сергій Ільющенков, у кожній школі Ізяславського району спортивний інвентар збільшиться на три футбольні м’ячі, мовляв, хай зростають майбутні Чигринські.

Про те, як шанують свого земляка Дмитра Чигринського - гравця збірної України з футболу – і взагалі найпопулярнішу спортивну гру, можна було дізнатись після зустрічі з представниками ХАЕС. Начальник відділу освіти Ізяславської райдержадміністраці Наталія Кирилюк визначила найбільш активного учасника спілкування з представниками ХАЕС і подарувала йому новий футбольний м’яч.

- Мені сподобались аргументовані запитання Сашка Бойчука,- прокоментувала своє рішення Наталія Кирилюк, - видно, що він має гарні знання у ядерній фізиці. Взагалі - це талановитий хлопець. Він є президентом Ізяславської ЗОШ №1, активно займається спортом. Його тато Микола Іванович - перший тренер Дмитра Чигринського.

А потім керівник ізяславської освіти поділилась приємною новиною. Їх вихованець Максим Загаєвський запрошений у молодіжну команду ФК «Шахтар». Отож є надія, що згодом доведеться гордитись ще одним земляком.

Про перебування у Ізяславі враженнями поділився і Ігор Панасенко.

- Ці діти сьогодні багато дізнались про атомну енергетику. Вони живуть поряд зі зруйнованими замками, які належали князям Заславським, Острозьким, Сангушкам, і повинні усвідомити, що успішна діяльність ХАЕС не доведе до руйнації те, що створено руками вже сьогодні і буде створено завтра. Дітей треба виховувати на гарних прикладах. За ними майбутнє. Можливо, хтось згодом дбатиме про безпеку третього та четвертого енергоблоків

Олександр Шустерук

 Фото автора