Щоб використати реальний шанс

Аварія на ЧАЕС, яка сталась 25 років тому, й досі породжує пересторогу у певних груп населення. У цьому можна було переконатися під час зустрічі генерального директора з депутатами Ізяславської райради. Від Віктора Кушніра надійшла пропозиція  персонал, який буде задіяний на добудові третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, розселяти у населених пунктах зони спостереження, зокрема й в Ізяславі, щоб «на випадок великої аварії не витрачати кошти на його евакуацію».

Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко повідомив, що для спорудження нових енерго­блоків передбачається залучення до шести тисяч спеціалістів різних професій. Серед них, звичайно, будуть і місцеві працівники, але більшість все ж таки доведеться запрошувати з інших регіонів. Для такої кількості монтажників та будівельників у Нетішині доведеться споруджувати спеціальне селище. Питання про проживання у іншій місцевості не розглядається через економічну недоцільність – значні витрати на пасажирські перевезення. Щодо повторення «чорнобильського сценарію» на ХАЕС, Микола Сергійович запевнив, подібного не може статись, бо принципи роботи реакторів, які експлуатуються на нашій електростанції, суттєво відрізняються від тих, що діяли на ЧАЕС, системами захисту. Перевага енергоблоків із водо-водяними ректорами типу ВВЕР - в двоконтурній системі та міцному контайменті, який здатний захистити довкілля від розповсюдження радіоактивних матеріалів навіть під час значних аварій.

Генеральний директор також нагадав, що в історії експлуатації подібних реакторів лише один раз було зафіксовано аварію. Це сталось 29 березня 1979 року на другому енергоблоці американської АЕС «Три-Майл Айленд». Там розплавилось п’ятдесят відсотків активної зони. Але це не стало загрозою для населення, яке мешкає неподалік електростанції, і не було потреби проводити йодної профілактики.

Микола Сергійович у ході спілкування з депутатами наголосив на високій надійності реакторів, які експлуатуються на ХАЕС, і нових – третього та четвертого. Важливими є системи пасивного відведення тепла. Якби такі системи діяли на діючих енергоблоках японської АЕС "Фукусі­ма -1", то тамтешня аварія не мала би значних негативних наслідків.

Депутат Олексій Бритковський, який завідує пол­і­клінікою Ізяслава, поцікавився статистикою онкологічних захворювань в регіоні. Генеральний директор ро­з’яснив, що це питання неодноразово обговорювалось на нарадах з медиками Хмельницького, Рівного. Але ніхто з них не має підстав стверджувати про негативний влив ХАЕС на довкілля, зокрема й на населення зони спостереження. Підвищення рівня серцево-судинних та онкологічних захворювань має свою динаміку незалежно від місця розташування таких об’єктів, як АЕС. Микола Сергійович нагадав про основні фактори забруднення навколишнього середовища, серед яких не тільки діяльність промислових підпри­ємств, зокрема й теплових електростанцій, які працюють на вугіллі, а й населення, що після прибирання городів, спалює суху рослинність. Це збільшує в повітрі концентрацію природних ізотопів, за рахунок яких і формується радіаційний фон у місцевості. Але він ніколи ще не перевищував природних показників.

Під час зустрічі від гостей прозвучала пропозиція у кожному населеному пункті встановити електронне табло з показаннями гамма-фону. Микола Панащенко роз’яснив, що це право територіальної громади, але існує проблема в налагодженні нормальної експлуатації таких приладів. Краще цікавитись офіційною і достовірною інформацією, яка постійно оновлю­ється на сайті ВП ХАЕС.

У ході спілкування з генеральним директором депутати Ізяславщини висловлювали думки, що фінансування прилеглих територій, зокрема, й їх району, під час спору­дження та введення в експлуатацію нових енергоблоків, дасть шанс вирішити низку проблем соціально-економічного спрямування.

Візит депутатів Ізяславського району мав і свою «родзинку»: у складі делегації був один із найстарших відвідувачів ХАЕС за останні роки. Це Іван Лукащук, якому виповнилось 86 років. Він учасник бойових дій, брав участь у взятті Берліна. На знак шани перед заслуженою і поважною людиною та з нагоди Дня Перемоги генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко вручив колишньому фронтовику букет квітів.

Олександр Шустерук

Фото Валерія Валуєва