ВЗЯТО КУРС НА РОЗВИТОК

На зустрічі з депутатами Славутської райради генеральному директору ХАЕС Миколі Панащенку було адресоване запитання про його ставлення до розвитку атомної енергетики. Микола Сергійович сказав, що в енергетичній сфері трудиться тридцять три роки. Це допомогло набути великого досвіду у багатьох напрямках технологічних процесів на діючих АЕС.  У період підготовки до пуску другого енергоблока ХАЕС та четвертого РАЕС він обіймав посаду наукового керівника проекту.

- Я вважаю, що на сьогодні є актуальним і необхідним рішення, яке прийняте на високому державному рівні, - будувати нові безпечні енергоблоки, - розповідає генеральний директор. – Не варто повторювати помилок, які були допущені на початку дев’яностих років під час прийняття мораторію на спорудження ядерних енергетичних установок. Після аварії на ЧАЕС значні суми коштів, колосальні трудові ресурси були затрачені на організацію безпечної роботи першого, другого та третього енергоблоків цієї електростанції. Нові енергетичні потужності тоді не вводились. А згодом під тиском європейських міжнародних організацій наша держава була змушена взагалі зупинити діяльність ЧАЕС, на яку, повторюю, було витрачено значну суму державних коштів. Тобто Україна обмежила свої енергетичні можливості, не одержавши натомість нічого. Згодом вдалося все ж таки ввести в експлуатацію два енергоблоки, які нині вносять свою лепту в баланс національної енергетичної системи. Сьогодні знову у різних політичних і громадських колах інколи лунають заклики до нових мораторіїв щодо розвитку атомної енергетики. Я вважаю такі прагнення помилковими. Нещодавно Перезидент нашої держави на засі­данні Ради Національної Безпеки України сказав однозначно, що сьогодні в нашій державі альтернативи атомній енергетиці просто не існує. Він поставив завдання перед урядом обґрунтувати  безпечність вітчизняних АЕС, а також довести цю інформацію до українського народу та міжнародної спільноти.

Микола Сергійович звернув увагу депутатів на постійні процеси підвищення безпеки на діючих енергоблоках України. У 2007 – 2009 роках  був реалізований безпрецедентний проект із залученням міжнародних експертів МАГАТЕ, в ході якого проведено перевірку проектної безпеки всіх п’ятнадцяти енергоблоків. Унікальність такого заходу полягає в тому, що до цього жодна держава у світі, яка експлуатує ядерні енергетичні установки, таких перевірок для себе не замовляла. Це характеризує відкритість нашої атомної енергетики для будь-яких міжнародних структур. Вони бачать, що Україна дбає про безпеку експлуатації кожного діючого енергоблока.

Під час зустрічі з генеральним директором депутатів цікавили такі питання, як складова формування тарифу на виробництво електроенергії у атомній, тепловій та гідроенергетиці, радіаційний контроль у зоні спостереження, перспективи її фінансування у ході введення в експлуатацію нових енергоблоків.

На завершення зустрічі депутати Славутської райради подякували за можливість обговорити нагальні питання, від яких залежатиме майбутнє не тільки нашого регіону, а держави в цілому.

Олександр Шустерук