Реальні преференції

Нещодавно представники територіальних органів самовряду­вання Здолбунівщини виявили бажання познайомитись з роботою електростанції, обговорити питання, що стосуються проведення громадських слухань у ході підготовки до завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків. Після відвідин навчально-тренувального центру, проммайданчика станції гості мали можливість поспілкуватись з  генеральним директором Хмельницької АЕС Миколою Панащенком.

Перше запитання, яке було задане Миколі Сергійовичу, практично визначило направленість діалогу. Воно стосувалось пільг у зоні спостереження. Зважаючи на те, що подібна тема часто піднімається представниками громадськості, генеральний директор на конкретних прикладах розповів про механізм формування пільг. Так, зокрема, для населення, яке проживає у зоні спостереження, діє тридцяти­відсоткова знижка на оплату за споживання електроенергії. Вона закріплена відповідними урядовими документами.

Микола Сергійович також зау­ва­жив, що Україна на сьогодні практич­но єдина держава, де є диференційований тариф для  населення і промислових підпри­ємств. Практично споживачі на сьогодні   платять близько двадцяти шести відсотків від вартості електро­енергії в державі. У цьому процесі велике значення має атомна енергетика, собі­вар­тість її електроенергії в кіль­ка разів нижча від тієї, що, принаймні, генерується на теплових електро­станціях.

У ході спілкування Микола Панащенко розвіяв міф про альтернативні джерела енергетики, як панацею для подальшого розвитку енергетичної сфери. Собівартість однієї кіловат-години електроенергії, що виробляється вітровими установками, складає майже півтори гривні, а електроенергія від сонячних батарей – ще у п’ять разів дорожча. З цього слідує, що коли припинити (умовно) роботу всіх наших АЕС, загальна вартість електроенергії тільки для промисловості підніметься у два рази. Відтак і продукція народного господарства коштуватиме в рази більше.

Микола Сергійович також вказав на чинники, за рахунок яких формується тариф для діючих АЕС. На вартість електроенергії впливають затрати на експлуатацію споруд та   обладнання, про­веден­ня планово-попереджувальних ремон­тів, закупівля ядерного палива, оплата праці персоналу тощо. Як показує життєвий до­с­від, ціни на запасні деталі, витратні мате­ріали постій­но зростають, тому це й відображається на величині тарифу. За словами генерального директора, наша економіка виграє від того, що саме вітчизняні АЕС вироб­ляють майже п’ятдесят відсотків порівняно дешевої електроенергії.

Продовжуючи тему пільг, Микола Панащенко сказав, що при спорудженні третього та четвертого енергоблоків ХАЕС передбачено фінансування зони спостереження у сумі 10 відсотків від загальної вартості будівництва. Це дасть можливість територіальним громадам подбати про покращення соцкультпобуту у населених пунктах, бо кошти мають бути залучені на розвиток культурних та освітянських закладів, господарської інфраструктури, сферу охорони здоров’я зони спостереження.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва