«Вдруге нас не ошукати»

Високу активність на громадських слуханнях в Ізяславі продемонстрували тамтешні жителі. Як тільки дійшло до запитань, вони посипались, як із рогу достатку. Всі без винятку були в письмовій формі і на ці записки представники ХАЕС, в основному її генеральний директор Микола Панащенко, без упину відповідали навіть понад відведений регламентом час. Але й понаднормових хвилин забракло, безпосередньо на слуханнях зал отримав відповідь на 27 запитань, авторам ще 9 записок вона буде надана в письмовій формі.

На розмову з атомниками зібралося 478 жителів району. Нашим сусідам кортіло більше дізнатися від керівників підприємства, що несе з собою майбутнє будівництво. Фактично діалог ішов довкола двох найбільш важливих тем, що об`єднували в собі цілий комплекс різнопланових питань: гарантії безпеки і соціальні вигоди. До того ж люди хотіли почути не просто солодкі обіцянки, вони, як і в Нетішині, наполягали аби соціальний пакет не відкладався на потім. Таке вже проходили, нагадували виступаючі, на зорі будівництва ХАЕС. Тоді ізяславці прийшли на допомогу будівельникам, з піднесенням розчищали територію, на якій мав з`явитися велетенський об`єкт. І свято вірили, що після введення його в експлуатацію заживуть набагато заможніше й комфортніше. Дива не сталося. Отож, і через тридцять років по тому такими ж розбитими залишаються в регіоні дороги, примарною мрією видається освіт­лення сіль­ських вулиць і нормальне електроживлення помешкань, в основній своїй масі не працюють радіоточки... Громада не хоче бути знову ошуканою. І якщо обіцянки тридцятилітньої давності дані людям державою, яка невдовзі почила в Бозі, потроху призабулися, новітня історія ХАЕС на відстані витягнутої руки. Соці­альні програми, які реалізовувалися в ході будівництва другого енергоблока,  на переконання багатьох виступаючих, носили ви­­бір­­ковий характер. Себто виділеними коштами на будівництво потрібних громадам об`єктів хвацько скористалися міста й районні центри, поділившись з селами лиш маленькою дещицею. Мовляв, у тих не було необхідної проектної документації, а без неї кошти не надавалися. Люди не згодні з такою позицією і прагнуть не допустити подібного під час будівництва 3 і 4 енергоблоків. Вони обіцяють запровадити жорсткий громадський контроль за розподілом і використанням фінансових ресурсів, отриманих, як від будівництва, так і зі спецфонду Держбюджету, де акумулюються кошти (1%) від виробленої на АЕС електроенергії.

На виступи під час громадських слухань записалося п`ятнадцять осіб, скористалися своїм правом одинадцять. Семеро з них сходилися на думці, що альтернативи атомній енергетиці нема. І хоч кожен з них розуміє наявність ризиків, згортання будівництва вважає недопустимим. Як наголошували промовці, атомна енергетика – це прогрес, це майбутнє, і до свічки й каганця нема вже вороття.

Підтримуючи добудову, ізяславці ставлять на перше місце рівень безпеки. Вони вправі вимагати від фахівців гарантій надійної експлуатації енергоблоків, бо не хочуть жити в постійному страху. А тому не байдуже людям блоки якого покоління працюватимуть поруч, як впливатимуть на екосферу, переймаються вони доцільністю спорудження нових потужностей на вже існуючих конструкціях, рівнем водозабезпечення об`єкта, побоюючись зміління своїх криниць тощо.

Білевський сільський голова зауважив, що на відміну від бага­тьох виступаючих, добре знає наскільки безпечними є енергоблоки ХАЕС, наскільки ймовірні ризики і в чому вони полягають, адже 16 років прослужив на атомному підводному човні. Багато колишніх товаришів по службі працюють на АЕС і не йдуть проти волі своїх дітей при виборі професії атомника, стимулюючи навчання у профільних вузах Севастополя, Одеси, Києва. Ось де відповідь опонентам на постійні залякування загрозами для життя, обізнані й добре орієнтовані в ситуації фахівці не стануть наражати на небезпеку власних дітей. Їм, молодим продовжувачам справи батьків, належить удосконалити здобутки попередників і довести Вітчизні і світу, що за умов дотримання всіх вимог безпеки АЕС працюватимуть надійно, і служитимуть людям.

Учасники громадських слухань схвалили Звернення до депутатів районної ради, сесія якої має відбутися 31 травня. З огляду на виступи багатьох із них тут, у залі, віриться, що при  його розгляді слуги народу будуть виваженими реалістами.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва