Бурхливі дебати  в Острозі

У четвер, 12 квітня в районному Будинку культури відбулися громадські слухання з питань добудови третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Участь у заході взяли найактивніші і небайдужі члени громади Острога, представники місцевої влади, керівництво Хмельницької АЕС, науковці енергетичної і медичної галузі, члени громадських організацій, політичних партій, журналісти.  Дуже емоційно і в суперечках обговорювали доцільність добудови енергоблоків. І хоч із 342 зареєстрованих на початку слухань через 4 години 50 хвилин у залі залишилося трохи більше 70 острожан та гостей міста і все ж їх почують, всі зауваження і пропозиції будуть враховані при прийнятті рішення.

Сподівалися на толерантність

Учасників громадських слухань реєстрували на вході до РБК. Працівники ХАЕС, члени громадських організацій та політичних партій роздавали інформаційні та агітаційні матеріали. Відкрив захід міський голова Олександр Шикер, який повідомив, що на органи місцевого самоврядування покладено обов’язок провести громадські слухання з питання добудови енергоблоків 3 і 4 на Хмельницькій АЕС. Було представлено гостей, які зайняли місця в президії та залі, редакційну раду, яка готуватиме текст звернення до депутатів міської ради, ознайо­млено присутніх із порядком денним та повідомлено, що у залі здійснюється відео- і аудіозапис. Олександр Федорович висловив сподівання, що слухання пройдуть толерантно і  конструктивно, а острожани висловлять свою думку з приводу доцільності добудови енергоблоків на ХАЕС.

Першим з питань порядку денного була інформація про стан справ у місті та перспективи його розвитку у зв’язку з добудовою нових блоків. З нею виступив острозький міський голова Олександр Шикер. Він коротко навів відомості з історії нашого міста. У деяких учасників слухань не вистачило терпіння дослухати міського голову до кінця, хоч регламентом було відведено лише 5 хвилин. До мікрофона підійшов Віталій Врублевський, який запропонував перейти до обговорення питання добудови блоків, а не говорити про історію міста. «Після того, що було з Японією – всі зрозуміли, що мирного атому не існує… Добудова третього і четвертого блоків є злочином проти українського народу. Це приведе до знищення і міста Острога, і пам’яток історії нашої країни, всього українського народу. Росія просто так нічого не робить...» (аплодисменти в залі) – так зразу ж було задано тон слуханням, визначено настрій певної частини присутніх.

Жодне зауваження не пропаде

Про процес консультацій ДП НАЕК «Енергоатом» з громадськістю з питань спорудження нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС інформував присутніх директор науково-інженерного центру систем контролю та аварійного реагування Мінпаливенерго Людвіг Литвинський. Він розповів про законодавчі документи, якими зобов’язані керуватися при добудові енергоблоків, порядок, план-графік консультацій з громадськістю, кінцеві результати та методи їх оприлюднення. Виступаючий акцентував увагу присутніх на тому, що рішення про добудову енергоблоків прийме Верховна Рада України на підставі документів, серед яких є Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО). Його проект вже розроблено і винесено на обговорення громадськості. Головним вважається розділ, який стосується оцінки впливів на навколишнє природне середовище. Там є ті питання, які найбільше хвилюють громаду зони спостереження ХАЕС – захист населення, довкілля, техногенних об’єктів тощо.

Відповідно до державних будівельних норм обов’язковим елементом, який передує спору­дженню об’єктів ядерної енергетики, є громадські слухання, під час  яких мають бути обговорені всі аспекти екологічних, соціальних, техногенних та інших питань. Під час громадських слухань всі питання, зауваження, коментарі та пропозиції членів територіальних громад зони спостереження будуть занотовані, систематизовані і розглянуті фахі­вцями, які дадуть кваліфіковані письмові відповіді. «Жодне із запитань, зауважень не пропаде, воно буде відображене у письмовій формі» – запевнив виступаючий.  

Людвіга Литвинського присутні слухали уважно. Та коли він закінчив виступ, знову зчинився галас. Порушуючи регламент, найбільш нетерплячі кинулись задавати свої запитання. Модератору слухань довелось нагадувати регламент, наголошувати на необхідності вислухати гостей, а свої запитання бажаючі зможуть задати пізніше.

Терпіння і вміння слухати є не у всіх

Наступним доповідачем був начальник цеху радіаційної безпеки ХАЕС Валентин Костенко, який поінформував присутніх про Техніко-економічне обґрунтування спорудження енергоблоків №№ 3 і 4 на Хмельницькій АЕС та оцінку впливу новозбудованих блоків на навколишнє природне середовище. Та перед його виступом слово взяв один із острожан, який не біля мікрофона, а перед президією говорив про своє ставлення до атомної енергетики, пригадував роботу на одній із АЕС Росії тощо. Лише після того, як він отримав запевнення, що йому нададуть слово, припинив свій виступ.

Доповідач наголосив, що за останні 40 років частка ядерної енергетики у світовому виробництві електроенергії виросла у 20 разів і сьогодні становить близько 18 відсотків. В умовах зростаючих цін на органічне паливо та нестабільності світових ринків нафти і газу, здатність ядерної енергетики покрити зростаючі потреби населення та промислового виробництва у відносно дешевій електроенергії одержує все більше визнання. Крім меншої собівартості виробництва електроенергії, перевагами сучасних АЕС, у порівнянні з традиційними джерелами, є менший вплив на навколишнє середовище, можливість створення резерву палива на тривалий період. В умовах України з урахуванням обмежених вітчизняних запасів нафти і газу, а також фізичної зношеності обладнання теплової генерації, ядерна енергетика на сьогодні значною мірою визначає енергетичну безпеку країни. За даними ДП НАЕК «Енергоатом» сьогодні на 4 діючих АЕС (15 блоків) в Україні виробляється 45 – 48 відсотків всієї електроенергії країни. Енергетичною стратегією передбачено до 2030 року збільшити цю частку до 50 відсотків. Першочерговим є будівництво нових блоків на майданчику Хмельницької АЕС.

У довгостроковій перспективі до 2065 року прогнозується зростання потреб об’єднаної енергосистеми України у нових потужностях через те, що після 2020 року негативні явища в економіці України та сусідніх країн будуть подолані. 

ання електроенергії істотно зростуть. При цьому фізично та морально застарілі енергетичні потужності на теплових електростанціях України та сусідніх країн будуть виведені з експлуатації.

Далі Валентин Володимирович Костенко аналі­зував техніко-економічне обґрунтування спору­дження енергоблоків №3 і 4 на Хмельницькій АЕС. Виступ начальника цеху радіаційної безпеки ХАЕС переривали репліками, які розросталися у дискусії. Міський голова Олександр Шикер змушений був пояснювати, що без обов’язкового інформування присутніх громадські слухання будуть визнані недійсними і думку острожан проігнорують. Впродовж всього перебігу слухань Олександр Федорович намагався направити їх в конструктивне русло, закликав уважно слухати та бути терпимим до думки опонента, вгамовував пристрасті.

Валентин Костенко акцентував увагу присутніх на тому, що під час будівництва 3 і 4 енергоблоків планується працевлаштувати близько 5 тисяч буді­вельників, з’явиться 1863 нових робочих місць безпосередньо на станції і від 20 до 30 тисяч – у суміжних галузях. Вже тепер з Острожчини на Хмельницькій АЕС працює 403 особи, а з Рівненщини – 704, безпосередньо живуть у місті та районі і доїжджають на роботу 74 особи.  На соціальну інфраструктуру мешканцям прилеглих територій планується виділити 10 відсотків від вартості спорудження енергоблоків – а саме 3,7 мільярда гривень. Міський бюджет отримуватиме певний відсоток (і вже отримує) від продажу виробленої електроенергії. Звісно, ці фінансові вливання можуть позитивно вплинути на розвиток населених пунктів регіону. Крім того, нові енергоблоки в рази  безпечніші від нині діючих, бо мають пасивні системи захисту. Цунамі і восьмибальні землетруси на Хмельниччині непередбачувані.

Більшість учасників слухань – проти

Коли Валентин Костенко завершив доповідь, приступили до довгоочікуваних запитань-відповідей. З цього моменту  слухання перейшли у спокійніше і конструктивне русло. Загалом було задано більше 30 запитань. Президія терпляче слухала людей біля мікрофона. Свої запитання задавали острожани – Петро Семенюк, Володимир Криницький, Степан Ткачук, Сергій Рибачок, Юрій Вишняков, Андрій Вершинін, Віталій Врублевський, Олексій Гнатюк,  Любов Тимчук, Ольга Шевчук, Іван Дячук, голова ради Рівненської громадської організації «Екоклуб» Андрій Мартинюк, помічник народного депутата Юрія Костенка Світлана Ніколіна, координатор енергетичної програми ГО «Національний енергетичний центр України» Артур Денисенко, кореспондент радіо «Свобода» Валентина Романюк, голова асоціації міст зони спостереження ХАЕС Василь Сидор та інші. Науковці, фахівці ДП НАЕК «Енергоатом», головним чином керівництво та спеціалісти ХАЕС, відповідали на запитання учасників слухань. В основному вони стосувалися процедури слухань, безпечності нових блоків, поводження з відпрацьованим ядерним паливом,  доці­льності добудови нових блоків, необхі­дності віднесення Острога до 10-кілометрової зони, пільг для нашого міста, термінів експлуатації та міцності фундаментів під енергоблоками 3 і 4, тарифів на електроенергію та компенсацію ризиків для жителів зони спостереження, вартість добудови блоків, нестачі води у водосховищі, термінів і темпів добудови реакторів, оздоровлення дітей зони спостереження тощо.

Надана інформація та відповіді на запитання спеціалістами ДП НАЕК «Енергоатом» не переконали противників добудови. Негативне ставлення до планованої добудови окремих учасників слухань особливо яскраво проявилося під час їх виступів. Вони знову говорили про небезпеку нового Чорнобиля і Фукусіми, радіаційного забруднення, відсутність необхідних дозволів на будівництво, поганий стан фундаментів та інші ризики. Лише один виступаючий однозначно підтримав добудову енергоблоків на ХАЕС. Острожанин Юрій Новак, який працював на ХАЕС, закликав присутніх прислухатися до спеціалістів, які тривалий час працюють в цій галузі, а не керуватися плітками. Він також зауважив, що не так страшна атомна енергетика, як незнання. Під час цього короткого виступу зал невдоволено «гудів», була репліка «А скільки тобі заплатили?», людині біля мікрофона заважали висловити свою думку.    

Голова комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту, зв’язку, торгівлі, побуту та навколишнього природного середовища Борис Гловацький оприлюднив результати опитувань мешканців Острога.  Красномовними є такі цифри –  75 відсотків опитаних не відчувають переваг проживання у зоні спостереження, 12% – частково і лише 8% відповіли ствердно на це запитання. 75% опитаних вважає, що енергоблоки 3 і 4 добудовувати недоцільно, і лише 14%  на це питання відповіли ствердно. Знаючи про жахливі наслідки аварії на Чорнобильській АЕС та в Японії, 23 відсотки респондентів вважають, що українські АЕС необхідно зразу ж закрити, 63 – покращити системи безпеки  і лише 1% за те, щоб не вживати жодних заходів. Аналогічні результати оприлюднили і представники Національного університету  «Острозька академія», які вивчали громадську думку з цього приводу.

Одним із виступаючих було озвучено проект резолюції громадських слухань, у якій зазначається, що острожани категорично проти добудови енергоблоків 3 і 4 Хмельницької АЕС. Вона була взята до відома.

Після завершення виступів слово було надано голові редакційної групи Ользі Логвін, яка зачитала проект звернення учасників громадських слухань до депутатів Острозької міської ради. Вона наголосила, що впродовж 10 днів всі бажаючі мають право подавати свої пропозиції для підготовки остаточного варіанта документа. Він буде опублікований в пресі, поданий на розгляд депутатів Острозької міської ради, яка і прийме рішення щодо ставлення громади до добудови енергоблоків 3 і 4 на ХАЕС. Тож громада слухала, а рішення прийматимуть депутати.

Іван Глушман

Фото Валерія Валуєва