Малює юнь майбуття енергетики України

1994 року  започатковано конкурс рефератів і  дитячого малюнка, і вже сімнадцять разів журі збиралось, аби визначити кращих з великого числа претендентів на призові місця. Відзначимо, що свого часу проводились також конкурси ерудитів, фізико-математична олімпіада, КВНи тощо. Перші номінанти вже виросли, піднялись на крило і чимало хто з них торує шлях в ногу з атомною енергетикою України.

Якщо серед рефератників раніше переважали дослідження типу «АЕС та їх перспективи», «Реактори ВВЕР-1000», то нині юнь досліджує теми продовження строку експлуатації енергоблоків, хімічного складу води, медичні складові співіснування з ядерною енергетикою та інші аспекти на «злобу дня».

Дослідницька робота вимагає гарного знання предмету,  великої підготовчої роботи, спі­лкування з фахівцями, штудіювання спеціальної літератури. Для «рефератників» інформцентр ХАЕС проводить спеціальні курси - факультатив, запрошуючи на лекції фахівців певних профілів. Зазвичай реферати пишуть нетішинці, але останніми роками намітилась тенденція до занять  дослідницькою роботою дітей з інших міст та населених пунктів зони спостереження ХАЕС. Переможці цього конкурсу, отримавши «бонуси» і виборовши призові місця у Всеукраїнському конкурсі, який проводить Українське ядерне товариство, мають привілеї при вступі до Севастопольського національного університету ядерної енергетики та промисловості. Зрештою, вони мають можливість поспілкуватись з юнаками і дівчатами інших міст-супутників АЕС, яких збирає НАЕК «Енергоатом» для виявлення кращого з кращих.

2003 року делегація Хмельницької АЕС у зверненні до Президента України під час шкільного фестивалю-конкурсу в Южноукраїнську написала: «Нинішнє століття – це століття розвитку атомної енергетики, її модернізації. А так, як на даний момент ми прагнемо до вступу в ЄС, то вважаємо, що головним козирем є наша енергетика. Хочеться, щоб в майбутньому Україну за кордоном впізнавали не лише по Чорнобилю, а знали як країну з могутньою ядерною енергетикою».

Діти з Кузнецовська вважали, що «атомна енергетика – головна галузь виробництва України, яка знаходиться на початковому етапі розвитку. Її головною проблемою нині є безпека, зберігання ядерних відходів, фінансування. Ми впевнені, що у майбутньому атомна енергетика буде повністю автоматизована, і це дозволить вирішити більшу частину її проблем».

Отже, у юних конкурсантів глибоке розуміння місця і значення атомної енергетики, її ролі в житті держави.

Цьогоріч Віктора Тарикіна (Нетішинська ЗОШ №4) визнано кращим серед  рефератників. Він отримав Гран-прі конкурсу за дослідження теми продовження терміну експлуатації енергоблоків. Перша премія у острожанки Ольги Сищук, яка представила реферат «Атомна енергетика і медицина». Особливості ядерного реактора, що використовуватиметься в енергоблоках Х-З/Х-4, дослідила і отримала другу премію Ольга Тітарчук з Нетішина. Третю премію поділили учні Славутської гімназії «Успіх» Павло Ковальчук та Марина Марчук. Крім того, ще дев'ять учасників цього конкурсу відзначені номінаціями «Науковий дебют», «Яскраве позитивне подання атомної енергетики», нетішинка Марія Хоменко та  плужнянка Світлана Дем’янчук відзначені як кращі дебютанти.  Марина Якимчук зі Славути відзначена за «Яскраве позитивне подання атомної енергетики», а нетішинка Катерина Карпійчук «За глибину наукового дослі­дження».

Заохочувальні призи отримали нетішинці Андрій Тітов, Денис Савостянов і Вікторія Григорук, а також острожанин Віталій Бохоня та Марина Марчук з Білогір’я.

Літературна творчість з кожним роком розширює тематичні, просторові  та жанрові горизонти: вірші, замальовки, проза, спроби есе були присутні у претендентів на красне слово, а серед переможців юні літератори з Острожчини, Славутчини, Ізяславщини, Білогір'я. Юна віршувальниця Анастасія Ковалінська (м. Нетішин, НВК, 2кл.) отримала Гран-прі. Андрій Кондратюк (Славутський р-н с. Ганнопіль НВК, 5кл.) піднісся на 1 місце. У Ганни Гапончак (м. Нетішин, ЗОШ №4,9кл.)  друга позиція. Ігор Давидюк (с. Мирутин, 10кл.) в числі призерів.

Цьогоріч тільки малюнків, аплікацій, інших жанрових робіт представлено на суд більше двох сотень. І слід зауважити, що рівень їх виконання надзвичайно високий. Журі важко визначити абсолютного переможця, адже фантазія, творчий підхід, тематичне різнобарв'я викликають захоплення і повагу до багатьох юних творців

Хоча, врешті - решт, зійшлись, що Анна-Марія Макарик заслуговує на Гран-прі, адже її твір не лише оригінальний за змістом, але й майстерно виконаний. Олена Кудряшова та Ірина Борцова з Нетішина, її тезка  Ірина Лаврук із села Крупець поділили 1 місце. Як показали подальші події, це справді кращі роботи.

 Так, 12 травня  в головному офісі НАЕК «Енергоатом» відбулося визначення та нагородження переможців дитячо-юнацького конкурсу малюнка «АЕС – ДОБРОБУТ – БАТЬКІВЩИНА» серед молоді міст-супутників АЕС України. Конкурс, у якому змагалися юні художники віком від 10 до 17 років, був присвячений 15-річчю Компанії та 20-річчю незалежності України. Переможці відбіркового етапу, у тому числі з Нетішина,  взяли участь у фінальній частині конкурсу в Києві. Перше місце у молодшій віковій групі посіла робота «Атомна галактика України» 11-річної Анни-Марії Макарик. Друге місце посів малюнок «Тобі, народе України» однієї з наймолодших учасниць 10-річної Альони Проданчук з міста Славутич, на третьому місці – робота Ірини Борцової з Нетішина під назвою «Чай ми смачний заварили та всіх друзів запросили».

 У старшій віковій групі Ірина Лаврук з малюнком  «Світлі Перспективи»  посіла третє місце, а перемогу виборола 15-річна Марія Хохлова з Енергодару, малюнок якої «Атомна енергія – наше теперішнє і майбутнє» справив найкраще враження на авторитетне журі. Другим став южноукраїнець Кирило Лі з роботою «Енергія – це життя».

Повертаючись до підсумків нетішинського етапу конкурсу, відзначимо, що Вікторія Клей  (Киликиївський НВК), Тетяна Овсійчук (Острозький НВК) поділили друге місце,третє у  Тетяни Рибальченко (Нетішинська ДХШ).

Роксолана Блащук (Плужненський НВК), Філіпп Алексєєв (Білогірський НВК), Ярослав Кулибчук (Оженинський НВК), Поліна Пелещак (Нетішинська дитяча художня школа), Юлія Рудюк (Поліська ЗОШ), Аліна Гичун (Нетішинська дитяча художня школа) - номінанти премії «За краще графічне рішення». Номінанти в  розділі «За оригінальність» - Микита Борцов (ЗОШ №4), Катерина Кравчук (Острозький НВК); Яна Погуральська (Нетішинська дитяча художня школа), Тетяна Шкоднік (Михлянська ЗОШ) та Вероніка Яценко (Цвітоське НВО).

Марія Тимофєєва (Нетішинська дитяча художня школа); Дар'я Штогун (Нетішинська дитяча художня школа), Діана Войтюк (Судилківська ЗОШ), Світлана Дем'янчук (Плужненський НВК) отримали відзнаки у номінації «За краще декоративне рішення».

Заохочувальні призи отримали представники Нетішина, Острога, сіл Поліське, Плужне, Михля, що на Ізяславщині, Цвітоха Славутського району, Зіньки та Сушівці Білогірського району і навіть   міста Хмельницького.

В міській центральній бібліотеці було відкрито виставку художніх робіт, представлених на конкурс. А ще тут відбулись урочистості та вручення відзнак переможцям. У дійстві взяли участь начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Тетяна Лиситчук, начальник відділу з підготовки оперативного персоналу Вадим Тарикін та інші представники станції. Номінантам були вручені грошові премії та дипломи.

Віктор Павлов

Фото Валерія Валуєва та

Олександра Шустерука