Голова Білогірської райради Валентин Заріцький:

«Розвиток атомної енергетики – розвиток нашої держави»

До зони спостереження ХАЕС входить 19 населених пунктів Білогірського району. За рішенням місцевих органів влади місцем проведення громадських слухань з приводу добудови третього та четвертого енергоблоків було вирішено обрати село Залужжя.

У актовій залі місцевого Будинку культури перед представниками місцевих громад із доповідями виступили генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко та заступник генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський, які ознайомили із основними напрямками економічної та господарської діяльності енергетичного об’єкта. Особлива увага була акцентована на охороні навколишнього середовища, проведенні заходів з підвищення безпеки енергоблоків. Олег Рахлін­ський детально розповідав про енергоблоки, які нині працюють на атомній електростанції, про піль-ги для населення в зоні розташування ХАЕС,  а також  яким чином здійснюється соціально-економіч­на компенсація ризику населення і як розподіляються ці кошти. Також­ заступник  генерального директора запевнив, що навколишнє природне середовище негативного впливу не зазнаватиме. Відповід­ними службами систематично проводяться аналізи ґрунту та заміри радіаційного фону води, повітря в зоні спостереження. Змін до погір­шення за 22-річну історію експлуатації ХАЕС не зафіксовано. Зусилля трудового колективу станції спрямовані на підвищення надій­ності енерго­блоків, безпечне збері­гання та транспортування свіжого і відпрацьованого ядерного палива, радіоактивних відходів.

Перед процедурою запитань та відповідей слово взяв голова Білогірської райдержадміністрації Валентин Заріцький, який зазначив, що мета зустрічі - обговорити всі аспекти добудови ще двох енергоблоків та з’ясувати, яку користь це принесе жителям 30-ти кілометрової зони спостереження.

- Нам всім треба усвідомити, - звернувся він до учасників слухань, - що розвиток атомної енергетики – це розвиток нашої держави. ХАЕС належить до державної форми власності, відтак є можливість части­ну її прибутків повертати на потре­би­ громади, яка мешкає у зоні           спостереження. На сьогодні діє постанова про відрахування до спецфонду Держбюджету одного від­сотка коштів від обсягу виробленої ХАЕС продукції. Це реальні кошти. Крім цього, під час  завершеня спорудження третього та четвертого енергоблоків передбачається фінан­сування зони спостереження у сумі 10 відсотків від загальної вартості їх будівництва.

Очільник Білогірського району нагадав представникам територіальної громади про те, що ці кошти можна буде використати лише за наявності розробленої проектно-кошторисної документації. Попередньо потрібно провести схід сіл, аби вислухати позицію кожного громадянина і вирішити разом куди краще спрямовувати кошти. Принаймні доцільно використати їх на добудову Залузької школи, капітальні ремонти закладів соціального призначення, ремонт доріг, газифікацію.

Під час громадських слухань була оприлюднена інформація про стан готовності оперативного ліцензованого персоналу на ХАЕС, засто­сування  відповідних сил і техніки в нештатних ситуаціях. Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко­, відповідаючи на одне із запитань, сказав, що кількість нештатних ситуацій на АЕС зменшується і що це «аварії» нульового та першого рівня, і тому ніякої загрози для населення вони не несуть. Звісно, стовідсоткової гарантії, що лиха не станеться, не може дати ніхто, але Микола Сергійович за­пев­нив, що робиться усе можливе і неможливе, щоб біди на шкалт Чорнобиля чи Фукусіми не повторилося.

Присутні на заході цікавилися, чи вистачить води в ставку для охолоджування і чи планують для водо­сховища брати воду з річки Горинь, як це позначиться на становищі водойми. За словами спеціалістів, проектування ставка-охолоджувача ХАЕС було розраховане на роботу 4–х енергоблоків. Загальна площа його дзеркала складає 22 квадратних кілометри. Тут знаходиться 120 мільйонів кубометрів води. Для атомників немає потреби робити відбір води у річці Горинь, бо для потреб гідротехнічного об’єкта достатньо стоку річки Гнилий Ріг, яка є притокою станційної водойми.

У деяких запитаннях звучали сумніви щодо надійності незавершених корпусів майбутніх енергоблоків. Фахівці запевнили, що попередній аналіз конструкцій показав їх придатність для експлуатації.

Промовцями була акцентована увага на тому, що перевагою нового будівництва є реальна можливість створення нових робочих місць, що сприятиме позитивному розвитку економіки Хмельниччини.

Проведення громадських слухань у селі Залужжя носило конструктивний характер, представники територіальних громад у добудові нових енергоблоків ХАЕС бачать реальну можливість  покращення соціально-економічної ситуації у своєму районі.

Олександр Шустерук

 Фото  Валерія  Валуєва