Знову лякали вулканом    i тектонiчними розломами

У стійкості деяких стереотипів стосовно діяльності та розміщення ХАЕС довелось нещодавно переконатись під час проведення громадських слухань з приводу завершення будівництва третього та четвертого енерго­блоків ХАЕС, які проводились в селі Ганнопіль Сла­-вутського району. Один із учасників  заходу висловив   занепокоєння «нестабільною сейс­мічністю» нашого регіону, мотивуючи це тим, що Славутчина знаходиться на краю Подільської тектонічної плити, яка межує з Карпатами. Промовець висловив припущення, що карпатські гори молоді (!) і постійно ростуть, а це може спричинити піднімання плити, водночас для Славутчини гарантується провалля. Прозвучала і думка про велику кількість карстових печер на місці розташування ХАЕС.

Уважно вислухавши наведені аргументи, головний інженер ХАЕС Віктор Макєєв прокоментував сейсмографічну карту нашої держави. Він, зокрема, підкреслив, що на території нашої держави сейсмоактивними ділянками є територія кримського півострова та Південних Карпат. Якщо в цих районах виникне землетрус за максимальними показниками, то на території розміщення ХАЕС він може бути максимальним силою до шести балів за шкалою Ріхтера. Далі Віктор Петрович сказав, що в разі подібного розвитку подій автоматично увімкнуться системи захисту, і реактори будуть зупинені без втручання оператора.

Гість почав переконувати, що колись на території Хмельниччини був великий вулкан і він може загрожувати і зараз. Щоб якось розрядити обстановку, головний інженер ХАЕС сказав, що завжди існує імовірність не тільки виникнення вулкану, а й падіння великого метеорита. Така відповідь задовольнила зацікавленість учасника громадських слухань.

Якщо проаналізувати настрої деяких представників громадськості Славутчини, то можна зробити висновок, що тема сейсмічності тут пору­шується неодноразово. Навіть національне радіо повелось на «гіпотези» одного жителя Славути, який у ЗМІ запевняв про виникнення «пекель­ного» вулкану біля ХАЕС, про імовірність потрапляння електростанції у провалля і ще низку нісенітниць. Свого часу навіть довелось брати ексклюзивне інтерв’ю у спеціалістів Київського інституту «Енергопроект», які на основі результатів геологічних досліджень підтвердили сейс­мічну стабільність території, на якій розташований проммайданчик ХАЕС. Тут також не виявлено ніяких карстових пустот.

На громадських слуханнях Віктору Макєєву довелось доводити відсутність проблем із водозабезпеченням експлуатації чотирьох енерго­блоків ХАЕС. Сьогодні у водосховищі є запас у 120 мільйонів кубометрів води. Ця кількість відповідає проектним експлуатаційним нормам.   Головний інженер сказав, що для збільшення ефективності охоло­джен­ня використаної води планується спорудження струмене­спрямовуючої дамби.

Коли мова зайшла про альтернативні джерела енергії, своїми аргу­ментами поділився заступник президента облас­ного фонду «Сталий розвиток «Князів Сангушко» Віктор Харлаш. Він сказав, що співробітники фонду два роки тому провели ретельний аналіз використання альтернативних джерел енергії і прийшли до висновку, що сьогодні практично нічим замінити потужності АЕС, які працюють у нашій державі. Доповідач для підкріплення своєї думки використав відповідні слайди.

У ході громадських слухань прозвучали нотки сумніву у компетентності спеціалістів ХАЕС. Віктор Макєєв на конкретних прикладах довів спроможність персоналу ХАЕС виконувати будь-які завдання, пов`язані з експлуатацією та ремонтом обладнання.

Підтримуючи аргументи головного інженера ХАЕС, голова обласного фонду «Сталий розвиток «Князів Сангушко» Ігор Панасенко сказав, що сьогодні немає підстав недовіри атомникам, які працюють на ХАЕС. Вони на міжнародному рівні довели своє прагнення безпечно експлуатувати діючі енергоблоки і ті, що будуть згодом введені в експлуатацію.

Загальна атмосфера громадських слухань засвідчила, що місцеві жителі зацікавлені у надходженні коштів для ровитку їх населених пунктів. Про це йшлося у виступах голови Славутської райдержадміністрації Олега Несена, голови Славутської райради Леоніда Радзивилюка та інших промовців.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва