2015 рік у історії Хмельницької АЕС

ПЕРЕВІРКИ

Як злагоджену, конструктивну і плідну визначив роботу міжнародних експертів на ХАЕС радник ВАО АЕС-МЦ Андрій Носов під час підбиття підсумків партнерської перевірки за темою «Роль обходів робочих місць у підвищенні пожежної безпеки і охорони праці».  До складу місії входили експерти регіонального центру ВАО АЕС, серед яких представники Калінінської та Нововоронезької АЕС Росії, АЕС Богуніце (Словакія) та колеги з Кузнецовська (РАЕС, Україна).

Протягом кількох робочих днів експерти працювали з документацією, займались збором інформації серед персоналу електростанції, аналіз якої став основою певних рекомендацій. Представники місії підготували 17 звітів.

***

3 та  4 грудня 2015 року аудитори міжнародного сертифікаційного органу «TUV NORD CERT» провели другий наглядовий аудит системи управління ВП «Хмельницька АЕС» для оцінки ступеня відповідності вимогам міжнародних стандартів ISO 9001:2008 «Quality Management Systems – Require­ments» та ISO 14001:2004 «Environ­mental Management Systems - Requirements With Guidance For Use».

Відповідальність за супровід системи управління та системи екологічного менеджменту на Хмельницькій АЕС лежить на двох функціональних підрозділах – відділі забезпечення якості та відділі охорони навколишнього середовища. Саме вони розробляють відповідні виробничі документи, впроваджують зовнішні вимоги, які є обов’язковими для виконання структурними підрозділами ВП ХАЕС. Організацію цієї діяльності, а також дотри­мання встановлених вимог перевіряли аудитори органу з сертифікації. До складу аудиторської групи під керівництвом Костянтина Доценка входили аудитор Андрій Туцький та експерти у сфері атомної енергетики, представники ВП «Рівненська АЕС» Юрій Гутник та Олександр Пасєка.

***

У листопаді експерти Всесвітньої асоціації операторів АЕС здійснили  корпоративну перевірку Хмельницької АЕС. До складу делегації входили експерти регіонального центру ВАО АЕС із Фінляндії, Словаччини, Швеції, Росії та представники НАЕК «Енергоатом».

Під час зустрічі генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко ознайомив експертів з основними виробничими показниками діяльності АЕС та детально розповів про заходи з культури безпеки, які здійснюються на енергетичному підприємстві.

В рамках перевірки експерти оглянули обладнання атомної стан­ції, побували на робочих місцях експлуатаційного та ремонтного персоналу, спілкувались із керівництвом і провідними фахівцями Хмельницької АЕС. На основі цих даних здійснено відповідний аналіз та окреслено коло питань, на які необхідно звернути увагу, а також виявлені позитивні практики в роботі ХАЕС, що становлять інтерес для ВАО.

***

Поточний стан справ ядерної безпеки на Хмельницькій АЕС перевіряла  комісія енергокомпанії, представлена фахівцями усіх атомних електростанцій України. Члени комісії працювали за затвердженою програмою в основних підрозділах, щоденно підбиваючи підсумки своєї роботи і плануючи заходи на день наступний. За результатами роботи підготовлено «Акт перевірки стану ядерної безпеки у ВП «Хмельницька АЕС».

***

Відбулася планова перевірка щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації технологічного обладнання та виконання виробничих завдань на Хмельницькій АЕС. Перевірку проводили представники Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Протягом трьох тижнів фахівці Держпраці здійснювали перевірку основних цехів та підрозділів атомної станції на предмет виконання законодавчих норм та установлених правил: дотримання промислової безпеки під час експлуатації електроустановок; вантажопідіймальних механізмів та посудин, які працюють під тиском; паропроводів гарячої води; забезпечення працівників спецодягом та засобами індивідуального та колективного захисту тощо.

Вивчаючи стан охорони праці та промислової безпеки на Хмельницькій АЕС, провідні фахівці Управління Держпраці відвідали також навчально-тренувальний центр ВП ХАЕС для ознайомлення з організацією проведення навчання та перевірки знань з даної тематики.

***

З 6 по 21 листопада проводилася перевірка виробничої діяльності Хмельницької АЕС  фахівцями Атлантського та Московського регіональних центрів  ВАО АЕС. Спеціалісти з Англії, Китаю, Індії, ПАР, Болгарії, Росії, Чехії,Угорщини та  Вір­менії інспектували діяльність підприємства за одинадцятьма напрямками: організаційна структура, експлуатація, ремонт, інженерна підтримка, облік досвіду експлуатації, радіаційний захист, аварійна готовність, пожежна безпека, хімія та підготовка персоналу. Перед початком роботи колег з ВАО АЕС президент компанії Ю.Недашковський відзначив: «Така масштабна програма, як партнерські перевірки ВАО АЕС, дає можливість  використовувати  накопичений колегами досвід, поширювати та  впроваджувати кращі світові практики. «Енергоатом» першим серед  операторів АЕС пройшов масштабну експертну місію в рамках проекту Україна - МАГАТЕ-ЄС: 2010 року було проведено 14 місій МАГАТЕ на всіх енергоблоках українських АЕС. Впевнений, що наша співпраця дозволить отримати об’єктивну і незалежну оцінку роботи «Енергоатома» і допоможе удосконалити нашу роботу».

 

ВІЗИТИ

В рамках підготовки партнерської корпоративної перевірки НАЕК «Енергоатом» Хмельницьку АЕС відвідали міжнародні експерти.

За словами керівника групи експертів, представника  чеської АЕС Дуковани  Йона Алеша, Хмельницька АЕС справляє гарне враження. У цьому зарубіжні спеціалісти переконалися під час огляду виробничих приміщень, зокрема, машзалу, блочного щита управління першого енергоблока, резервного дизель-генератора та інших об’єктів проммайданчинка електростанції.

В ході зустрічі експерти обговорили спектр організаційних питань запланованої корпоративної партнерської перевірки.

***

Хмельницьку АЕС відвідали представники чеської фірми «Sko­da», які цікавились станом будівельних конструкцій третього та четвертого енергоблоків, наявністю обладнання, що знаходиться на складах.

***

Відбувся виїзний навчально-методичний семінар з питань організації та проведення просвітницької роботи з населенням, що проживає в зоні спостереження АЕС. У заході взяли участь начальники секторів радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту, головні спеціалісти управлінь з організації заходів циві­льного захисту, начальники відділів зв'язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю територіальних органів державних служб України з надзвичайних ситуацій у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Рів­ненській, Хмельницькій та Херсонській областях.

***

Відбулося засідання Ради головних інженерів атомних електро­станцій України за участю радника міністра енергетики та вугільної промисловості України, представників вітчизняних АЕС, ДП «НАЕК«Енергоатом»,ВП «Атоменегомаш», ВП«Атомремонтсервіс», науково-технічного центру.

Під час зустрічі головні технічні фахівці українських АЕС обговорювали питання проведення ремонтних робіт, організації та перспективного планування закупівель устаткування, детально зупинились на аналізі режиму добового регулювання потужності на 2-му енергоблоці Хмельницької АЕС.

***

Питання добудови 3 та 4 енергоблоків станції залишається актуальним. Саме з метою ознайомлення із станом справ на об’єкті була пов’язана нарада, яку провели на ХАЕС учасники представницької делегації з Києва. До складу делегації увійшли президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, народний депутат України - перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, кері­вники Держатомрегулювання, ВП «Атомпроектінжиніринг», ПАТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект».

Учасників представницької делегації знайомили із здобутками та проблемами  генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, головний інженер Віктор Макєєв, керівники служб та підрозділів.

Після обговорення певних аспектів  візиту представники владних структур оглянули машзал та блочний щит управління першого енергоблока.

***

Відбувся візит представників Посольства США в Україні, комісії ядерного регулювання США та Держатомрегулювання України на Хмельницьку АЕС.  Згіно із програмою візиту відбулися відвідини проммайданчика третього та четвертого енергоблоків. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко розповів представникам делегації про роботи з консервації конструкцій та обладнання на третьому енергоблоці та про наявність обладнання у складському господарстві. Представник комісії ядерного регулювання США Уільям Остендорд поцікавився наявністю у нашій державі спеціалістів, які мають досвід у спорудженні нових енергоблоків. Микола Сергійович запевнив, що вони є, лише потрібно реально розпочати процес підготовки до завершення будівництва третього, а згодом і четвертого енергоблоків.

Іноземних представників делегації цікавили методи оцінки якості бетонних конструкцій. Вичерпну інформацію про них надав заступник генерального директора з капі­тального будівництва Хмельницької АЕС Олег Рахлінський.

***

На Хмельницькій АЕС відбулася нарада з обговорення вимог та рекомендацій МАГАТЕ щодо забезпечення гарантій МАГАТЕ, обумовлених створенням централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) та оцінки можливостей встановлення обладнання МАГАТЕ на енергоблоках з реакторами серії В-320. Також обговорено допрацьований план заходів із впровадження технології компанії «Holtec International» на енергоблоках Хмельницької, Южно-Української та Рівненської АЕС.

В нараді взяли участь представники МАГАТЕ та компанії «Холтек» (США), ПАТ «Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект», Департаменту ядерної та радіаційної безпеки ДП «НАЕК «Енергоатом», ВП «Атомпроектінжиніринг», фахів­ці з Рівненської та Южноукраїнської АЕС.

***

Із робочим візитом Хмельницьку АЕС відвідав голова Хмельницької обласної держадміністрації Михайло Загородний. Очільника області зустрів генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, який доповів про вироб­ничу діяльність одного з найбільших промислових об’єктів Хмельниччини. Потім гостю було запропоновано побувати у машзалі, на блочному щиті управління другого енергоблока. Відвідини електростанції завершились оглядом споруд та конструкцій третього енергоблока.

Це перший візит Михайла Загородного на Хмельницьку АЕС з часу призначення його на посаду голови Хмельницької облдержадміністрації. У ході спілкування Михайло Васильович  наголосив, що, оглядаючи проммайданчик, виробничі споруди електростанції, особисто переконався у значимості енергетичного підприємства не тільки для Хмельниччини, а й держави в цілому.

***

Хмельницьку АЕС відвідали представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Відбулася ділова зустріч із керівництвом підрозділів електростанції, на  персонал яких покладено контроль  за радіаційною, екологічною безпекою та фізичний захист діючих енергоблоків, радіаційний  і екологічний контроль обстановки у санітарно-захисній зоні та зоні спостере­ження.

Як зазначив член делегації Маріан Скарлатеску, на прохання україн­ського уряду і за ухвалою всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ 2014 року Постійна Рада ОБСЄ ухвалила рішення направити в Україну Спеці­альну моніторингову місію. Місія отримала завдання зібрати інформацію та відзвітувати про ситуацію з безпекою, про гуманітарну ситуацію.

***

1 жовтня Хмельницьку АЕС відвідали представники Міноборони США.  Мета візиту - надання матеріально-технічної допомоги під­розділам Національної гвардії України, які здійснюють охорону атомних електростанцій.

Під час відвідин експерти центру підтримки взаємного зменшення загрози Міноборони США оглянули приміщення та місця зберігання техніки військової частини з охорони Хмельницької АЕС.

За словами начальника управління з охорони важливих державних об’єктів головного управління Нацгвардії України Олега Головінова - така допомога Міноборони США передбачена для всіх АЕС України. Подібні візити  здійснено на Запорізьку, Рівненську та Южно-Українську атомні станції. В рамках даного міжнародного проекту матеріально-технічну допомогу під­роз­ділам Національної гвардії України з охорони атомних електро­станцій буде надано безкоштовно.

 

ВИРОБНИЦТВО

3 вересня  виробіток електроенергії на Хмельницькій АЕС з початку її експлуатації сягнув позначки 250 мільярдів кіловат-годин. Генеральний директор М.С.Панащенко назвав 3 вересня днем трудових досягнень. На шляху до цього була серйозна копітка праця багатьох людей. Тих, хто започаткував біографію енергетичного підприємства і тих, хто гідно підхопив естафету попередників, продовжуючи писати його трудовий літопис.

Більший, так би мовити, внесок у досягнутий 250-мільярдний рубіж зробив перший енергоблок. Його частка в цьому показнику склала 176,8 млрд кВтг електроенергії, на що витрачено 27,7 року роботи. Середньорічний виробіток склав 6,384 млрд кВтг, КВВП - 72,9%. Скромніший, з огляду на вік, доробок другого енергоблока - 73,2 млрд кВтг за 11,1 року експлуатації. Середньорічний показник сягнув 6,592 млрд кВтг, КВВП - 75,2%. Сумарно обидва енергоблоки для реалізації такого важливого для колективу атомників завдання - виробництва чверті трильйона кВтг електроенергії - відпрацювали 38,8 року.

 

АКЦІЇ

Проведено 1-й міжнародний молодіжний форум Українського ядерного товариства з нагоди Дня науки України. Ініціатором та органі­затором форуму була молодіжна секція УкрЯТ, приймаючою стороною та виконавцем всіх заходів форуму – осередок молодіжної секції УкрЯТ на Хмельницькій АЕС. Співорганізаторами виступили Нетішинська міська рада, ВП «Хмельницька АЕС» та Національний Університет «Острозька Академія».

Однією з передумов розвитку регіону є формування конструктивної (ефективної) співпраці між виробництвом, наукою, органами самоврядування та громадськістю. Саме таку мету було поставлено організаторами Форуму, який включав у себе семінар на тему «Регіональні та міжнародні аспекти розвитку ядерної енергетики», технічний тур на Хмельницьку АЕС, екскурсійні поїздки в музеї древнього Острога і НаУ «Острозька Академія» та творчі заходи.

***

Учасником експедиції на гір­ський масив Паміру став житель міста Нетішин,  начальник дільниці цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу  Хмельницької АЕС  Олександр Веремійчук, який здійснив сходження на  пік Леніна висотою 7 кілометрів 134 метри.  Олександр зумів піднятись на перший в його особистому заліку семитисячник. На вершину він доставив два прапори – державний та ДП «НАЕК «Енергоатом».

***

Працівники транспортного цеху Хмельницької АЕС для потреб військових, які задіяні в АТО, передали бензовоз «КамАЗ» із причіпом, токож силами підрозділу було відновлено автобус ПАЗ та вантажо-пасажирський автомобіль ГАЗ-66, які експлуатувались у бойових діях. Загалом транспортний цех поповнив військовий автопарк справними 14 одиницями техніки. Трудовий колектив Хмельницької АЕС неодноразово збирав кошти для підвищення боєздатності української армії.

Підготував Олександр Шустерук

Фото з архіву редакції