2016-й був продуктивним роком

Такими словами почав розмову з журналістами заступник генерального директора Хмельницької АЕС з капітального будівництва О.В.Рахлінський. За його твердженням, вагому частку виконаних робіт на 2016 рік складає реалізація заходів з реконструкції і модернізації, передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки АЕС України».

Новим будівництвом особливо хизуватися не випадає, адже обсяг робіт за цим напрямком незначний. Хоча вдалося все ж таки справитися з одним доволі серйозним завданням, за яким вівся контроль на державному рівні. Йдеться про введення в експлуатацію, з отриманням напередодні Нового року відповідного сертифіката, ВРП-750 кВ. Це обопільна заслуга колективів як Хмельницької, так і Рівненської АЕС, і відтепер на обох атомних електростанціях можуть працювати всі енергоблоки одночасно і без обмежень видавати  в енергомережу країни вироблену електроенергію.

Вдалося в минулому році впоратися з виконанням запланованих заходів з будівництва, а також модернізації і реконструкції діючих систем та обладнання за програмою фізичного захисту. Великий обсяг робіт зреалізували по лінії комунального господарства. Зокрема вдалося завершити роботи зі встановлення у всіх житлових багатоповерхових будинках приладів обліку спожитої  теплової енергії. Продовжуємо роботи по заміні насосного обладнання і встановленню приладів обліку води на свердловинах артезіанського водозабору – роботи виконані на 3-х свердловинах із 14 необхідних. Також було виконано ряд робіт щодо покращення роботи очисних споруд в частині більш ефективного очищення господарсько-побутових стоків, також  розроблено проектну документацію з  обліку каналізаційних  стоків і роботу буде продовжено у поточному році.

За логікою, найбільше фахівці УКБ мали б бути задіяні у будівництві 3 і 4 енергоблоків, але цей процес з незалежних від ХАЕС причин невиправдано загальмовано. На переконання співрозмовника, питанням державної значущості наразі переймається лише сама компанія Енергоатом і Хмельницька АЕС як її відособлений підрозділ. Допоки не буде єдиної чіткої державної позиції з реалізації цього масштабного  і необхідного країні проекту, зрушень не буде. Втрачено надто багато часу через непросту процедуру, яка передує прийняттю Закону про будівництво, що дасть поштовх для початку конкретних робіт, і її доведеться проходити заново. І знову втрачати роки. А заодно й додавати нових проблем, адже час спливає швидко, і вже за два десятки літ настане період, коли потрібно буде зупиняти навіть ті ядерні енергоблоки, яким сьогодні продовжують термін експлуатації. Що тоді, чим їх замінити? Державницьке рішення має бути прийняте вже зараз, невідкладно.

Ну а поки такого немає, трудовий колектив атомників забезпечує надійну роботу обох енергоблоків і всіх станційних об`єктів, переймається неухильним виконанням заходів з подовження термінів експлуатації першого з них, працює над реалізацією планів поточного року. Якщо говорити конкретно про управління капітального будівництва, то тут докладають зусиль для затвердження проекту будівництва комплексу з переробки радіоактивних відходів, що дозволить мінімізувати кількість твердих РАВ і відпаде потреба у будівництві нових приміщень для їх зберігання. У планах на 2017 рік також виконання заходів за К(з)ПББ, продовження робіт по лінії фізичного захисту, комунального господарства тощо.

 Ольга Сокол