2022 РІК – ВАЖКИЙ, АЛЕ НЕЗЛАМНИЙ

У літописі життя енергопідприємства перегорнуто ще одну сторінку, на якій закарбувалися події минулого року. Він став одним із найважчих в історії сучасної України. Рік, який назавжди змінив наше життя. Рік болю, втрат та випробувань. Для усіх українців він перекреслив буття на «до» і «після». До 24 лютого ми будували плани, вірили, мріяли, святкували і чекали весну. Проте вона прийшла з повномасштабною війною. А Україна зібралася із силами і стала боротися. І вірити.

Яким 2022-й  був для нетішинських атомників? Важким, проте незламним. Роком єднання, стійкості та героїзму українського народу. Ми усі стали волонтерами, бійцями та ментально новою нацією. Єдиною, гордою і гідною. 2022-й рік навчив кожного цінувати найближчих людей, тішитися звичайним спілкуванням, радіти простим речам і розуміти, що ми повинні перемогти. Бо за нами – правда, ми боронимо свою землю, ми відстоюємо своє майбутнє. І воно обов’язково буде в України – незалежне, квітуче та мирне! А тому 2023-й ми зустрічаємо з непохитною вірою в нашу Перемогу.

Як і завжди, минулого року пріоритетами діяльності атомної електростанції були безпека, високі світові стандарти та соціальна захищеність працівників. У цьому напрямку також було досягнуто низки звершень. У січні майданчик Хмельницької АЕС відвідав очільник Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков, який наголосив на неухильному дотриманні вимог з ядерної та радіаційної безпеки та побажав колективу ХАЕС безаварійної роботи.

11 лютого представники НАЕК «Енер­гоатом» та усіх чотирьох українських АЕС зібралися на майданчику Запорізької атомної електростанції, аби підбити підсумки роботи атомної генерації за 2021 рік. Через призму наступних подій зустріч саме в Енергодарі виглядає знаковою, бо уже менше, ніж за місяць, рашисти окупували місто-супутник та найбільшу атомну електростанцію Європи…

Як завжди, у лютому було проведено одразу три підсумкові конференції на Хмельницькій АЕС: трудову, звітно-виборну профспілкову та молодіжну. У ході  останньої було обрано новий склад організації молоді ППО ХАЕС та її очільника Євгенія Михальця. Головою первинної профспілкової організації ХАЕС делегати обрали Михайла Гука.

У другій половині лютого на другому енергоблоці ХАЕС розпочався капітальний планово-попереджувальний ремонт, під час якого було реалізовано низку заходів з реконструкції та модернізації для підвищення безпечної експлуатації атомної електростанції. Він був складним, однак колектив доклав максимум зусиль, аби успішно завершити ремонт і впора­тися з усіма викликами.

З 15 лютого почався черговий етап добровільного медичного страхування: вступили в силу нові страхові поліси для працівників ХАЕС, які виявили бажання взяти участь у ДМС. За кошти енергокомпанії значна кількість персоналу Хмельницької АЕС уклала договори із провідними страховими компаніями: «УНІКА», «ТАС», «Альфа» та іншими. У 2022 році енергопідприємство допомогло у вирішенні житлового питання, виділивши безвідсоткові позики 20 працівникам ХАЕС.

Одразу ж у перші дні повномасштабної війни атомники почали підтримувати Збройні сили України. Організовано відраховували свої кошти на спецрахунок у Національному банку України. Таким чином, за 2022 рік працівники Хмельницької АЕС перерахували кошти на потреби ЗСУ у сумі майже 125 мільйонів гривень. Також нетішинці одразу ж влилися у волонтерський рух, записалися добровольцями до місцевого добровольчого формування, організували безперебійну роботу логістичних центрів у місті, один з них – логістичний центр ХАЕС. За понад 300 днів війни значну гуманітарну допомогу атомники надали і захисникам, і оку­пованим містам, і внутрішньо пере­міще­ним особам. Протягом року керівництво ХАЕС нагородило атомників-активістів та низку цехів і підрозділів відзнакою «Все буде Україна».

 

Важливим кроком на шляху до енергонезалежності України стала синхронізація вітчизняної енергосистеми із європейською у березні. Також у березні ми­нулого року Енергоатом повністю відмо­вився від закупівлі російського ядерного палива. Що стосується міжнародної діяльності та співпраці, то НАЕК «Енергоатом, і ХАЕС зокрема, почали співпрацювати із Паризьким цент­ром ВАО-АЕС. Кілька візитів на Хмельницьку АЕС здійснили експерти місії МАГАТЕ. У квітні на ХАЕС було введено у промислову екс­плуатацію модернізований повномасштабний тренажер першого енергоблока в навчально-тренувальному центрі.

2 червня на майданчику ХАЕС відбулася знакова міжнародна зустріч представників НАЕК «Енергоатом» та компа­нії Westinghouse. Тоді у присутності Міністра енергетики України Германа Галу­щенка та Надзвичайного і Повноважного посла Швеції в Україні Тобіаса Тиберга було підписано три угоди: про постачання ядерного палива для усіх вітчизняних АЕС; про збільшення кількості атомних енергоблоків, що будуватимуться в Укра­їні за технологією АР1000; про створення інженерно-технічного центру Westing­house в Україні. Вищезгадані угоди підписали президент Енергоатома Петро Котін, президент і головний виконавчий директор Westing­house Electric Company Патрік Фрегмен та віцепрезидент і керівний директор Westinghouse Азіз Даг.

Воєнні події в Україні дещо відтіснили на задній план пандемію ко­ронавірусної інфекції, яка охопила пла­нету у березні 2020. На Хмельницькій АЕС була вве­дена в дію низка профілактичних, протиепі­демічних та санітарно-гігієнічних заходів.

У минулому році на Хмельницькій АЕС було призначено й нових очільників підрозділів атомної електростанції, попередні керівники вийшли на заслужений відпочинок. Так, загін відомчої воєнізованої охорони очолив Олександр Чумак, цех господарського забезпечення – Ольга Семенова, старшим начальником зміни атомної електростанції став Михайло Кошкін, посаду головного інженера енергоремонтного підрозділу ХАЕС обійняв Сергій Ламах. Влітку новим головним інженером електростанції було призначено Руслана Карикова, а Олександра Клєпова переведено головним технологом ХАЕС. Володимир Гуменюк став заступником генерального директора із забезпечення виробництва, Світлана Вихівська – головним бухгалтером Хмельницької АЕС, а Володимир Гудзь – заступником генерального директора з персоналу.

Минулий рік став роком благодійно­сті для усього багатотисячного колективу атомників. Усі заходи, спортивні акції, дозвілля переслідували благородну мету – збір коштів на допомогу українським захисникам. Яскравими та непересічними запам'яталися нетішинцям такі заходи, як: «ХАЕС: Нетішин: Родина: Україна», благодійний велозабіг навколо технологічної водойми ХАЕС «З Україною в серці», благодійний турнір з футболу «Кубок ХАЕС-2022», «Sprint Triathlon Netishyn 2022», «Атом Рейс», веломарафон протяжністю у 100 км навколо Голубих озер та технологічної водойми атомної електростанції. Під час цих акцій вдалося зібрати майже пів мільйона гривень на потреби ЗСУ.

Гарними уловами та донатами допомагали воїнам ЗСУ і рибалки Хмельницької АЕС: під час змагань зі спортивного лову риби, які декілька разів проводилися біля технологічної водойми, члени «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» зібрали 190 тисяч гривень.

Минулого року працівники Хмельницької АЕС організували низку креативних патріотичних заходів та акцій. Зокрема, до головного державного свята України атомники, рятувальники та військовослужбовці В/Ч-3043 пе­ред адмінбудівлею ХАЕС провели флешмоб та виконали гімн січових стрільців «Ой, у лузі червона калина». У День Незалежності на ХАЕС фінішувала благодійна акція «Поділися кавою із ЗСУ», під час якої було зібрано понад 142 тисячі гривень. Працівники ХАЕС долучились і до збору крові українським військовим, взявши участь в акції «Краплина життя».

За минулий рік колектив атомної електростанції удосконалювався і науково, і технічно. На енергопідприємстві було проведено низку навчальних семінарів та тренінгів з питань охорони праці, культури виробництва, фізичного захис­ту, підготовки та підтримання високої кваліфікації спеціалістів, підвищення безпеки згідно з найвищими міжнародними стандартами. Ушосте минулого року ХАЕС приймала фіналістів галузевого конкурсу професійної майстерності серед вітчизняних атомників.

Також на ХАЕС у 2022 році впроваджували нові технології: на автостоянці приватного транспорту атомників відкрито станцію зарядки електромобілів. Наприкінці року на електростанції було облаштовано кабінети для проходження медичного огляду працівників на енергопідприємстві.

Минулоріч стартували і освітні курси з вивчення англійської мови в навчально-тренувальному центрі ХАЕС. Це ста­ло необхідною підготовкою фахівців для співпраці із американськими компаніями у рамках будівництва пілотного проєкту АР1000. Вперше тогоріч атомники взяли участь у написанні національного радіодиктанту, висловивши любов та повагу до рідної солов’їної мови.

Минулий рік став ювілейним для деяких підрозділів ХАЕС, зокрема Управління капітального будівництва, загальний відділ, відділ кадрів, бухгалтерія відсвяткували свій 45-річний ювілей. Сорок років щоденної праці за плечима таких колективів як гідротехнічний цех, комунальне господарство. А служба відомчого нагляду та пожежної безпеки, нав­чально-тренувальний центр та відділ соціальних об’єктів відзначили 35-річчя з дня утворення. В організаційній структурі ХАЕС з’явився новий підрозділ – служба благоустрою, яку очолив Віктор Клюс. Проте головним ювілеєм, який червоною ниткою прошив увесь минулий рік, стало 35-річчя з пуску першого енергоблока атомної електростанції – 22 грудня, у День енергетика.

2022 рік приніс і сумні звістки та гіркі втрати у родини нетішинців. Громада в останню путь провела та оплакала Героїв, які своїми життями заплатили за наш спокій та незалежність України. Старші захисники, і зовсім юні стали до лав Небесного воїнства: Олександр Саєцький, Леонід Корж, Назарій Приймак, Іван Іванюк, Володимир Мартинюк, Артем Белінський, Максим Саєнко, Кіріл Фокін, Вадим Матвійчук. А 31 грудня колектив хмельницьких атомників попрощався із колишнім генеральним директором Володимиром Софіюком, шостим очільником енергопідприємства.

Так, 2022 – уже новітня історія. І при всій її трагічності, строкатості та непередбачуваності все ж таки основним штрихом для колективу атомників стала стабільність, адже усі були при роботі та заробітках, і ніякий форс-мажор не вибив ні в кого землі з-під ніг. А ще хочеться, аби з року в рік червоною ниткою крізь плин часу проступала на полотні життя віра. Саме вона і тримає усіх на землі, додає сили і надихає на боротьбу за Перемогу!

 

Тетяна Степанюк