Були спроби змiни формату громадських слухань

Село Верхів розташоване в одному із мальовничих куточків Острозького району. На пагорбах, вкритих  зеленню, то тут то там виринають чепурні  будинки, а поряд великий став. Цю красу може спостерігати кожен подорожній, який рухається автошляхом. Місцевими краєвидами були заворожені й учасники громадських слухань з приводу добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, які заплановано було провести у будинку культури Верхова.

У багатьох романтичний настрій пропав ще на початку заходу. Помічник народного депутата Юрія Костенка Світлана Ніколіна, депутат Острозької райради Інна Гвізда разом із групою підтримки з Рівного емоційно почали наполягати на зміні процедури проведення громадських слухань. Голова Острозької районної ради Рустам Хутиз роз’яснив, що відповідно із законом, ніякого голосування не передбачено, у ході слухань кожен учасник має право внести свої пропозиції, побажання, які будуть внесені до протоколу. Остаточне рішення про ставлення до добудови нових енергоблоків зможуть прийняти на черговій сесії депутати Острозької райради. Такі аргументи на певний час вгамували пристрасті.

Виголошуючи свою промову, Рустам Хутиз акцентував увагу на тому, що в разі прийняття Верховною Радою України Закону про завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, передбачено фінансування зони спостереження у сумі 10 відсотків від кошторисної вартості спорудження енергетичних об’єктів. Це, за попередніми оцінками, складатиме 3 мільярди 700 мільйонів гривень. В Острозького району є всі шанси на розвиток соціально-економічної сфери одержати 330 мільйонів. На сьогодні вже відомо про потреби територіальних громад. Так, у Білашівської сільради є потреба в ремонті Будинку культури, реконструкції місцевих електромереж. Верхівська сільрада планує будівництво школи-дитячого садочка та реконструкцію місцевих доріг. Громада Гремячицької сільради вирішила залучити кошти на ремонт Будинку культури та спорудження церкви в селі Грозів. Плосківська сільрада має на меті налагодити водопостачання військового містечка, спорудити каналізаційний колектор. В Українківській сільраді є потреба завершення будівництва дитячого садочка.

Заступник генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський для учасників заходу роз’яснив процедуру проведення громадських слухань і зупинився на основних напрямках діяльності електростанції. Він також розповів про ситуацію в енергетичній галузі нашої держави і вказав на економічні чинники необхідності спорудження нових енергоблоків.

У ході запитань один із представників територіальної громади вказав, що у часи Радянського Союзу працювала економіка і браку електроенергії не відчувалось. Головний інженер ХАЕС Віктор Макєєв пояснив, що тоді все було єдиним- і електроенергія і енергетичні ресурси великої держави. Сьогодні Україна не має в достатній кількості свого газу, вугілля. Але є уранові руди. За оцінками експертів наша держава посідає четверте місце у світі за запасами цих руд. Це великий резерв.

Жителька села Верхів Валентина Чубок поцікавилась, чи немає інших проектів для виробництва електроенергії, безпечніших для населення. Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко розповів, що НАЕК «Енергоатом» продукує різновиди виробництва електроенергії, зокрема на 15 енергоблоках типу ВВЕР, а також на вітрових електростанціях потужністю 10 мегават-годин електроенергії, двох малих гідроелектростанціях,  гідроакумулюючій електростанції. Енергокомпанія дбає про їх розвиток. Микола Сергійович також роз’яснив, що сьогодні найнадійнішою у забезпеченні вітчизняної енергосистеми є все ж таки атомна енергетика.

В контексті теми про альтернативні джерела виробництва електроенергії прозвучало запитання про наслідки впливу на довкілля теплової електростанції в разі розміщення її замість енергоблоків АЕС.

Микола Панащенко роз’яснив, що виникла б необхідність щодоби спалювати до п’яти ешелонів вугілля. Відтак почувався б  негативний вплив на весь наш регіон, бо кількість викидів, зокрема й радіоактивних елементів від діяльності теплової генерації у сотні разів перевищує допустимі викиди діючої АЕС. Сьогодні не існує критичних оцінок впливу ХАЕС на довкілля. Красномовно про це свідчить наявність біля діючих енергоблоків різних перелітних птахів, добре себе почувають  такі вибагливі до екології тварини, як бобри.

Учасників громадських слухань також цікавили теми придатності для подальшої експлуатації будівельних конструкцій на проммайданчиках третього та четвертого енергоблоків, умови страхування жителів у зоні спостереження, перспективи покращення електропостачання сільських населених пунктів.

Коли проведення громадських слухань підходило до завершення і розпочалась процедура врахування пропозицій та вимог членів територіальних громад, опозиційно настроєні представники окремих партій знову намагалися нав’язати процедури, які не передбачені чинним законодавством. Підтримки в учасників громадських слухань вони не знайшли.

Олександр Шустерук

Фото автора