ЛIтня спека.

Як не стати жертвою Iнфаркту

Український Гідрометцентр, можна сказати, порадував населення, спрогнозувавши, що нинішнє літо не стане римейком торішнього - у липні-серпні 2011 року температура... рідко буде перевищувати позначку в 30-35 градусів.

Але такий прогноз українських метеорологів навряд чи можна назвати дуже оптимістичним, особливо для тих людей із серцево-судинними захворюваннями, яких з кожним роком усе більше. І кому, як не їм, найкраще знати, що обіцяє нам підвищення температури навіть до 30 градусів за Цельсієм. Особливо складно доводиться «сердечникам» при різкому перепаді температур: судини то розширюються, то спазмують, у результаті чого самопочуття погіршу­ється й значно підвищується ризик так званих серцевих катастроф – інфарктів, інсультів і крововиливів.

Тому напередодні обіцяної Гідрометцентром літньої спеки людям, хворим серцево-­судинними захворюваннями, рекомендується проконсультуватися з лікарями, невропатологами й кардіологами, щоб якщо буде потреба, - підібрати відповідний медикаментозний супровід.

«Спека - це, насамперед, навантаження на серце. Воно починає посилено працювати, тому що підвищується тиск, не вистачає кисню, людина починає прискорено дихати, більше виділяється поту. Кров згущується – для серця це теж навантаження. Може відбутися гіпертонічний криз, що може спровокувати інсульт, інфаркт», – розповідає головний лікар Київського міського Центру здоров’я Отто Олександрович Стійка.

Першими ознаками небезпечного стану можуть стати такі прояви, як головний біль, запаморочення й непритомності, а також різке погіршення зору – в очах буде двоїтися.

Особливо сильно у спеку підвищується ризик інсультів у хворих людей. Щоб вчасно зреагувати, що дуже важливо, адже це може врятувати життя, необхідно знати деякі симптоми назріваючого інсульту: втрата свідомості, проблеми з мовою, оніміння кінцівок і навіть м’язів особи говорять про небезпеку інсульту або початкові його прояви.

Інші симптоми попереджають про можливість серцевої катастрофи: біль у лівій половині грудей, що віддає в руку або спину, важкість в серці, збій ритму, спазми й нез’ясований страх – якщо ви почуваєте щось подібне, без зволікань звертайтеся до лікаря! В  якості невідкладної допомоги підійде таблетка нітрогліцерину або валідолу під язик.

Але крім консультації з лікарем, люди, що важко переносять спеку, можуть і самі собі допомогти. Для початку потрібно збільшити добову дозу споживання рідини, хоча й із цим необхідно бути дуже обережним.

«Треба дотримуватись водного режиму – випивати 2,5-3 літри в добу. Але при хворому серці необхідно радитися з лікарем, щоб не збільшувалося навантаження на серце», – відзначає О.Стійка.

Крім того, лікар акцентує на тім, що при підвищеній температурі повітря кров у судинах згущується, що також може мати не дуже приємні наслідки. Це може стати причиною утворення дрібних тромбів, особливо в ногах, які потім відриваються й спричиняють закупорку судин.

Неправда, що від жари страждають тільки слабкі здоров’ям люди – серед молодих людей, не хворих на серцево-судинні захворювання, теж часто можна зустріти тих, хто погано переносить жару. Причиною може бути ослаблений імунітет, при якому можливі швидке зневоднювання організму, млявість, утома й непритомності.

«Підвищене потовиділення приводить до млявості, сонливості, людина може під час праці засинати», – говорить ескулап.

До речі, влітку рекомендується пити не просту воду, а, наприклад, лимонну, або чаї із заспокійливих трав, скажемо, м’яти. Лимонна вода дуже добре втамовує спрагу й приготувати її дуже просто – для цього потрібно всього лише вичавити сік одного лимона в пляшку негазованої води. А чай з м’яти допоможе вам не тільки заспокоїти нерви, але й краще спати спекотної літньої вночі.

І не поспішайте у спеку вимагати в магазині пляшку води з льодом – найкраще втримується в організмі не холодна, а ледь охолоджена вода, тоді як холодна довше затримується в шлунку й більше стимулює потовиділення.

Отто Стійка рекомендує пити більше мінеральної води й не жалувати солі в готуванні їжі, адже влітку організм значно швидше втрачає сіль і мікроелементи, а поповнювати їхні запаси для нормального самопочуття просто необхідно­.

«Солі виводяться при активному потовиділенні. Бажано приймати мінеральну воду для збереження мікроелементів, не гидувати солоною їжею. Можна навіть підсолювати воду, якщо людина активно працює й багато пітніє», – наполягає лікар.

Дуже важливо зуміти вчасно й правильно надати допомогу людині, що раптово знепритомніла у задушливому транспорті або навіть посередині вулиці. Для цього потрібно людину перенести в тінь, забезпечити доступ повітря, і бажано, щоб до приїзду лікаря вона перебувала в лежачому стані.