Коли забракло аргументiв...

У сфері аналітики прийнято говорити, що коли подія трапляється один раз, то її можна назвати випадковістю, а коли двічі і більше разів – це вже тенденція. Саме так можна охактеризувати проведення громадських слухань на Рівненщині. Помічник народного депутата України Юрія Костенка Світлана Ніколіна та депутат Острозької ра­йонної ради Інна Гвізда знайшли невеличку групу однодумців і всі  сили спрямували на те, щоб нагнітати обстановку під час зустрічі керівництва ХАЕС із представниками територіальних громад Острозького району.

На громадські слухання в село Хорів прибули жителі Розвазької, Оженинської, Хорівської, Вельбівненської сільрад. Після вступного слова голови Острозької райдерж­адміністрації Василя Думи до присутніх звернувся генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко. Із залу пролунали репліки щодо російської мови промовця, мовляв, потрібен перекладач. Микола Сергійович толерантно роз’яснив, що це робоча мова  на електростанції і до того ж закон не передбачає якоїсь дискримінації у цьому питанні. Поступово пристрасті вгамувались.

Коли слово для оголошення відомостей про техніко-економічне обґрунтування спорудження третього та четвертого енергоблоків та їх вплив на навколишнє середовище було надано начальнику цеху раді­аційної безпеки Валентину Костенку, знову у актовій залі запанувала атмосфера беззмістовних реплік на кшталт відмови від «неправдивих» відомостей. В ситуацію втрутився Василь Дума і роз’яснив, що виступ начальника цеху радіаційної безпеки передбачений регламентом проведення громадських слухань і скасуванню не підлягає.

Варто зауважити, що під час офіційних виступів представників ХАЕС з боку «ініціативної групи» постійно лунали репліки, які заважали нормальній роботі учасників заходу.

Після офіційної частини розпочалися «запитання і відповіді». Першим до мікрофону підійшов  голова Розвазького сільськогосподарського підприємства Петро Ягодка. Він поцікавився впливом діючих енергоблоків на довкілля саме у межах тридцятикілометрової зони.

Микола Сергійович сказав, що якби не існувало  першого та другого енергоблоків, а мова  йшла про експлуатацію аналогів третього та четвертого енергоблоків, то  поняття тридцятикілометрової зони спостереження не було б зовсім. Все обмежувалося б санітарною зоною проммайданчика ХАЕС. Це пояснюється мінімальним впливом на довкілля реакторів, які планується розмістити при завершенні будівництва нових енергоблоків. Генеральний директор підкреслив, що так прийнято для таких типів реакторів, зокрема, й на Заході.

Жителька села Вельбівне Гали­на Середюк висловила занепоко­єння змілінням річки Горинь. Вона припустила, що  винна в цьому саме діяльність ХАЕС. Микола Сергійович вкотре роз’яснив, що для охоло­дження енергоблоків використовується вода станційного ставка-охолоджувача, який поповнюється за рахунок стоку річки Гнилий Ріг. Щодо  Горині,  то водосховище знаходиться значно вище її рівня і з нею зв’язане лише каналом та насосною станцією. Кілька років поспіль вода з Горині для підживлення водосховища не вико­ристовується. Також було          вказано, що відбір води контролюється відпо­відними державними служ­бами і за це  треба платити. Зокрема, один мільйон кубометрів води коштує 250 тисяч гривень. Вагомим аргументом є те, що вода у ставку-охолоджувачі ХАЕС значно чистіша, ніж у Горині. У ньому нормально розвиваються риба, раки і молюски. Будь-яка інша інформація є звичайними вигадками.

Жителька села Вельбівне також  намагалась звинуватити ХАЕС у виникненні різних захворювань у її односельців. Микола Панащенко оприлюднив статистичні дані про рівень онкологічних за­хворю-вань у Рів­нен­ській області. Так, у Кузнецовську, де працює Рівненська АЕС, - 148 випадків на 100 тисяч населення, в Острозі і Острозькому районі 229 випадків. Значно вищий показник у місті Дубно, що знаходиться на значній відстані від діючої АЕС – 349 випадків.

Для порівняння генеральний директор навів дані і по Хмельниччині. У Нетішині зафіксовано 252,8 випадка на 100 тисяч населення. Зовсім інші показники на півдні області, зокрема в Новій Ушиці фігурує цифра 458, водночас середній рівень онкологічних захворювань по Хмельницькій області складає 349 випадків. Микола Сергійович закликав учасників громадських слухань не намагатися у всіх бідах звинувачувати ХАЕС, тому, що є ряд інших факторів, які спричиняють захворювання.

Після серії запитань від представників територіальних громад, адресованих генеральному директору ХАЕС Миколі Панащенку і голові Острозької районної держадміністрації Василю Думі, виявила бажання поспілкуватись і помічник народного депутата України Світ­лана Ніколіна. Її запитання стосувались сумнівів у доцільності добудови нових енергоблоків. На кожне з них Микола Сергійович Панащенко дав аргументовані відповіді. А потім розпочалось впровадження спланованого ініціативною групою  сценарію щодо зміни формату проведення громадських слухань. Світлана Ніколіна наполягала на необхідності голосування всіх присутніх, щоб висловити своє ставлення до добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Микола Панащенко роз’яснив, що ці слухання проводяться згідно із Постановою Кабміну України і стосуються об’єктів ядерної енергетики загальнодержавного значення та не передбачають голосування окремих громад. Рішення мають право приймати лише ради зони спостереження  Всі інші варіанти  є неправомірними.

Згодом склалось враження, що слова генерального директора не зовсім зрозуміла колишній голова Острозької райради Інна Гвізда. Вона також стала наполягати на проведенні голосування. Це внесло певний дисонанс у хід проведення громадських слухань. Із залу лунали репліки та емоційні вигуки. Василь Дума закликав дотримуватися регламенту і підкреслив, що він підтримує пропозиції земляків щодо гарантій безпеки і надання преференцій території під час спорудження нових енергоблоків.

Коли прийшов час для оголошення звернення учасників громадських слухань до депутатів райради, Світлана Ніколіна, наполягаючи на виступі, силоміць відібрала мікрофон у заступника голови райдержадміністрації          Валентини Стрілецької. Організатори вимушені були припинити процес слухань, а голова Острозької райдержадміністрації запевнив, що результати громадських слухань  будуть доведені до представників територіальних громад.

Олександр Шустерук

 Фото  Валерія  Валуєва