Ах, «Вернiсаж»

Літо. Чудова і неповторна пора. Сонце,  і найголовніше – канікули.

Нетішинські школярі збираються на відпочинок і веселими зграйками покидають рідне місто: хто до бабусі в село, хто в табір, хто з сім’єю майнув на Чорне море. Здається, всі насолоджуються відпочинком.

А ось колективу зразкового вокального ансамблю «Вернісаж» не до рекреацій, тому що попереду їх чекають конкурси різних рівнів, в яких вони зможуть продемонструвати свою майстерність.

Зовсім недавно, в травні, учасники колективу яскраво заявили про себе на Всеукраїнському конкурсі «Весняний первоцвіт» у Рівному.  Саме тут молодша та середні вокальні групи стали лауреатами ІІ премії, кожен у своїй віковій категорії. Настя Супрун отримала диплом лауреата ІІІ премії, а Оксана Гашева – найвищу нагороду конкурсу – Гран-прі.

А вже третього червня ці ж діти (молодша і середня вокальні групи) на чолі з керівником О. С. Дьячиною вирушили на V міжнародний фестиваль  «Майбутнє країни» у м. Маріуполь.  Цей фестиваль – традиційне свято мистецтва, талантів і краси, який щороку проходить з 3 по 10 червня на узбережжі Азовського моря.

Дорога виявилася довгою, однак напрочуд легкою, адже дружні стосунки, які існують в колективі, ставлення до підопічних керівника позитивно позначились на дітях і дорослих, які супроводжували дитячий колектив.

До складу журі конкурсу увійшли провідні  спеціалісти в галузі культури і дитячої творчості з України, Росії, Австрії. Тому перед початком виступів діти помітно хвилювалися. Вони, мов ластів’ята, стривожено озиралися навколо, та мудрий педагог Ольга Сергіївна Дьячина зумі­ла налаштувати своїх вихованців, підняти їх бойовий дух і бажання йти до перемоги. Ось зі сцени марі­упольського Будинку культури «Іскра» заводу «Азовмаш» полинула бадьора пісня «Світ, який мені потрібен», а згодом лірична  «Журавка», яка, за словами журі, прозвучала на досить високому рівні. Учасники молодшої вокальної групи були безмежно раді, бо їх майстерність виконання журі оцінило  високо - вони стали лауреатами ІІ премії, а так як І премію ніхто не отримав, то вони були найкращими у своїй віковій категорії.

Середня вокальна група ансамблю здивувала глядачів неповторністю виконання білоруської народної пісні «Ружий квєтка», а пісня «Мамин оберіг» зворушила всіх, бо ж співалося про найдорожче для кожної людини – любов до матері. Ця вокальна група також достойно була оцінена, вона зайняла ІІІ місце у своїй віковій категорії.

На фестивалі демонстрували свою майстерність не тільки вокальні групи, а й солісти ансамблю. Так маріупольці і гості міста мали можливість насолоджуватися неповторною манерою виконання Анастасії Супрун, яка не просто співала, а переживала почуття на сцені, виконуючи пісні «Явір» та «Клоун». Всі представники журі поставили їй найвищий бал. Але серед сильних завжди є сильніші, відтак Настя стала лауреатом ІІ премії. Порадувала  виступом Катя Коротова. Її неординарність, своєрідність виконання джазової композиції «Ніч, зірка і джаз» та пісні «Місяць» не залишили байдужими ні глядачів, ні членів журі. Катя стала дипломантом конкурсу.

Чорноока Юліана Лазарчук так щиро побажала усім добра однойменною піснею, що присутнім стало приємно і затишно на душі. А весела і жартівлива Настя Циплакова підняла настрій піснею «Танець на росі». Талановита Даринка  Бродська зворушливо виконала пісні «Ми разом» та «Веселкова». Дзвінкоголоса Марійка Головачук щиро виконала ліричні композиції «Мамині долоні» та «Не утримуй журавля», і стала дипломантом конкурсу.

Всім відомо: якщо людина талановита, то талановита у всьому. Юні нетішинці  вразили маріупольців не тільки  вокальними даними, а й художньою під­готовкою. Діана Завадська, Катя Коротова, Дарина Бродська та Настя Циплакова надали можливість глядачам і членам журі насолоджуватися своїми роботами у номінації «Образотворче мистецтво». Дівчата представили свої найкращі та улюблені роботи: Д. Завадська – «Думи мої, думи», «Іг­рашки – найкращий дитячий спогад», «Жаркий натюрморт». Ці роботи  виконані пастеллю. А композиція «Мирний атом – майбутнє України» виконана в техніці ткацтва. Обдарованість Діани було оцінено – вона стала лауреатом ІІ премії. Катя Коротова стала дипломантом конкурсу за свої вражаючі роботи «З давнини», «Морська пригода», «Чайка». Настя Циплакова представила роботи «Червоні риби», «Різдвяні канікули», «Автопортрет» виконані різними техні­ками. Цікавими були роботи Да­ринки Бродської. І Настя, і Даринка також стали дипломантами конкурсу .

У нас були сильні конкуренти. В Україні давно всім відома донецька і маріупольська вокальні школи,  вокальні ансамблі з Кривого Рогу. Приємно вразили росіяни та, як бачите, юні нетішинські таланти яскраво сяяли серед найкращих, - результати говорять самі за себе.

Слід зазначити, що діти мали можливість відпочити. Назавжди залишаться у дитячій пам’яті відвідини «Екстрім-парку», «Боулінг-сіті», 3-D кінотеатру «Лукомор’є», «Макдоналдса». І хоча море непривітно зустрічало нас, лякаючи небезпечною хворобою, та наші діти і тут знайшли застосування своїм здібностям: кожного дня вони дивували відпочиваючих скульптурами з піску. Ці скульптури створювалися дітьми і незамінним відеооператором колективу, за сумісництвом дизайнером і просто хорошою людиною Олексієм Дьячиним.

Діти отримали море вражень і емоцій, тому, звичайно,  хочуть поді­литися ними.

Аліна Даховник: «Мені сподобалося все, адже я мала можливість  порівняти свої можливості  з іншими учасниками і отримала незрівнянні емоції. Мрію ще раз спробувати себе на цьому конкурсі».

Діана Завадська: «Вперше побувала на конкурсі такого рівня.  Все було на висоті:  конкурс, конкуренти, журі, море, організація відпочинку. Шквал емоцій переповнює мене. Мрію і надалі співати у рідному «Вернісажі».

Катя Коротова: «Конкурс «Майбутнє країни» мене дуже вразив, бо проходив на дуже високому рівні. Здивувало журі, яке, справді, оцінювало справедливо. Море і  місто Марі­уполь назавжди залишаться у моїй пам’яті».

Наші дівчата – перлини, талант яких поволі розкривається, бо на цих досягненнях зупинятися не збираються. Адже попереду ждуть нові вершини: «Білі ночі» у Санкт-Петербурзі, «Молода Галичина» на Львівщині, «Кришталеві грона» на Закарпатті тощо. І хто знає, чи не побачимо їх переможцями най­престижніших міжнародних конкурсів. Я вірю в те, що це можливо, бо діти в надійних руках насправді талановитого педагога Ольги Сергіївни Дьячиної, яка повністю присвятила своє життя такій нелегкій, але потрібній справі – залученню дітей до прекрасного світу музики.

Колектив зразкового вокального ансамблю «Вернісаж» та батьки щиро дякують адміністрації та профспілковому комітету ХАЕС за розуміння і  допомогу в організації перевезень і доставки колективу на конкурси у м. Рівне та Хмельницький та сподіваються на подальшу співпрацю.

Дитячий колектив ансамблю дякує батькам: Г.Коротовій,  О.Завадській, О.Лазарчук, Н.Головачук, О.Цукрук, Т.Циплаковій, О.Березовській, О.Марковій за підтримку, допомогу, організацію відпочинку.

Даринка Бондарчук ,

учасниця

молодшої вокальної групи