Коли вчений Левенгук через збільшувальні скельця вперше зазирнув у краплину води, то  жахнувся, адже там був прихований величезний світ бактерій та мікробів. З допомогою мікроскопа було доведено, що всі істоти планети Земля постійно контактують із мікроорганізмами.

Як показує досвід, такий «тандем» не завжди має добрі наслідки, бо серед бактерій та мікробів є досить агресивні представники, які здатні породжувати хвороби. Саме на боротьбу із ними спрямована діяльність медиків санепідемстанцій.

Шістнадцять років у Нетішин­ській санепідемстанції трудиться Наталія Кравчук, яка  влаштувалась сюди після закінчення Львівського медичного інституту. Спочатку працювала на посаді лікаря епідеміологічного відділу, а з 2005 року обі­ймає посаду Головного санітарного лікаря Державного закладу «Нетішинська санепідемстанція» - об’є­кту з особливим режимом роботи.

- Афоризм про те, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, - розповідає Наталія Анастасівна,- актуальний  у всі часи. Як свідчить життєвий досвід, наше здоров’я багато в чому залежить від ведення здорового способу життя, дотримання санітарно-гігієнічних вимог. Але не завжди названі чинники є панацеєю, бо постійно виникає ризик піддатися впливу патогенних мікроорганізмів, яких ми зазвичай не можемо побачити  неозброєним оком. Тож варто згадати твердження: більшість хвороб породжується від брудних рук. Одне слово, звичайне мило, вода і чистий рушник повинні стати нашими пості­йними супутниками.

Наталія Кравчук часто намагається переконати громадян не бути безпечними при купівлі продуктів харчування, особливо на ринках, адже продавці нерідко нехтують елементарними нормами їх зберігання. Варто цікавитись документами, які засвідчують якість і придатність продуктів для харчування.

- Зараз багато говориться про спалах холери в одному з регіонів нашої держави. Чи є загроза для мешканців Нетішина та Славут­ського району?

- Колектив нашої санепідемстанції вживає різноманітні заходи, - каже лікар, - щоб ця хвороба не проявилась у нашій місцевості. Але, наголошую, багато залежить і від сумління кожного мешканця. Показовим є те, що наші системи водопостачання відповідають всім сучасним вимогам.

- І вода також?

- Нетішинці споживають воду, яка добувається з артезіанських свердловин і проходить спеціальну обробку для зменшення вмісту заліза. Її якість відмінна. Ми вже до цього звикли, а ось гості  міста це відзначають. Окремо хочу сказати про воду в річці Горинь. Вона є придатною для купання.

- А риба…

- Відкрию невеликий секрет: я люблю на Горині рибалити. А з того, що впіймаю, без пересторог готую смачну уху. Споживаю рибу і в печеному вигляді.

За словами Наталії Кравчук, під контролем Нетішинської санепідемстанції перебуває більше чотирьохсот об’єктів, з них майже половина –  торгівельні заклади. За їх діяльністю здійснюється постійний контроль. Показовим є те, що в Неті­шині останнім часом не виникало масових захворювань на інфекційні хвороби. В цьому велика заслуга колективу, який вона очолює.

Олександр Шустерук