Напiвтони повнокровного мистецтва

Вони були молодими і сподівались засобами малювання відобразити власне бачення світу. Для цього кожну вільну годину виходили на пленер, застосовували різні техніки для зображення побаченого, «набивали руку». Тридцять років тому у червоному кутку гуртожитку №3 з’явилась перша спільна виставка художніх робіт Михайла Якубовича та Дмитра Примхи. Зрозуміло, що природа околиць Нетішина у різних її проявах стала, як мовиться, головною діючою особою.

Пейзаж і до сьогодні головний лейтмотив їх творчості, хоча портрет, натюрморт, комбінаційні форми живопису не обділені їх увагою.

Для Михайла Якубовича живопис швидше хобі,  бо головна діяльність все ж таки була зосереджена на школі. Він за фахом викладач фізики та астрономії і на цьому поприщі було досягнуто чималих висот, головна з яких – визнання Соросовським стипендіатом. А цю відзнаку можна отримати лише великою популярністю вчителя серед вихованців. Багато хто з випускників школи назвав його в числі головних наставників по життю.

Знання в царині фізичних законів кликало митця до пошуку сенсу існування людини і немало робіт «роздумливої» тематики було представлено на суд глядачів у попередні роки, адже Михайло автор десятка персональних виставок, його роботи зберігаються в музейних колекціях, постійно демонструються  у картинній галереї Острозького національного університету.

Дмитро Примха за спеціальністю художник, закінчив одеське училище ім. Грекова.  В Нетішин приїхав з надією самореалізуватись. Певний час працював художником-оформлювачем  в одній із будівельних фірм. Пригадує, що під час спору­дження 1 енергоблока  його роботи користувались надзвичайною популярністю у польських будівельників. Тепер весь його ранній період творчості зосереджений за кордоном у приватних колекціях.  Доля змусила митця звернутись до практичного втілення своїх вмінь: став виготовляти власні меблі, розмальовувати церкви.

Однак живопис у підсвідомості  залишається найважливішим напрямком його художніх пошуків. У години  натхнення він малює пейзажі.

Днями обидва митці представили на суд глядачів у галереї Арт-пласт спільну виставку, яку умовно можна назвати «Світ спокою». Підібрані до огляду картини певною мірою елегійні,  непретензійні, подекуди споглядацькі і холоднуваті, як, приміром, «лілії» Якубовича чи зимові пейза­жі Примхи. Водночас роботи викликають почуття спокою, душевної рівноваги, гармонії з навколишнім світом. Жодних революційних рішень не знайде глядач у пейзажах та натюрмортах, однак енергетика представлених робіт саме у доступності світосприйняття, класичності живопису.

Відкриваючи виставку, директор Нетішинського краєзнавчого музею Оксана Кононюк  зауважила, що творчість тепер вже місцевих митців М.Якубовича, Д.Примхи (а на початку вісімдесятих їх було значно більше) має прислужитись історії, бо вони художніми засобами залишили у вічності чимало куточків тутешньої природи, яку цивілізація встигла змінити, і не завжди на краще. 

Під час відкриття виставки гарний емоційний тон задали музиканти: Оксана Кацан виконала кілька фортепіанних творів, а Наталія Горбова доповнила ліричну картину чудовим співом.

Віктор Гусаров

Фото  Валерія  Валуєва