Змужнiння у боротьбi

Напередодні війни 21 червня 1941 року Олексій Троценко разом з однокласниками та педагогами сфотографувався на пам’ять. Тільки-но закінчив семирічку, намічав плани на майбутнє. Новенька гімнастерка, подарована прикордонниками, надала йому солідності, і подальше життя бачилось безхмарним, по-юнацьки багатогранним та веселим. Вже наступного дня тони змінились: чорна навала фашизму на три з лишнім роки захмарила юнакові дорогу, принесла страждання близьким і рідним, друзям і знайомим. В ньому визрівав гнів і несприйняття насилля. Відтак, коли радянські вій­ська відігнали фашистів за межі України, Олексій добровольцем потрапляє на фронт. Йому ще            не було вісім­надцяти, але кликав до помсти внутрішній голос, було бажання допомогти сусідам здобути свободу, зрештою бажав довести, що не зламано волю і не скорено дух.

 Нелегкими були фронтові дороги юного воїна. Під містом Штеттин у Польщі дістав поранення і до самої Великої Перемоги пробув у госпіталі.

 Повертаючись пам’яттю до буремної юно­сті, Олексій Іванович Троценко шанобливо згадує тих, хто не повернувся з фронтових доріг, хто поліг у боях, кого закатували у фашистських буцегарнях. У хвилину мовчання до нього приходять спогади про фронтових побратимів. Він щасливий, що залишилась і фотопам’ять. Саме у День Перемоги 1945 року він сфотографувався з однополчанами (на знімку вгорі праворуч), з якими йшов у бій і яким пощастило вийти з нього неушкодженими. Між знімками 1941 і 1945 років війна, страждання. Але вони перемогли! Уклін вам, ветерани і велика шана!

Віктор Павлов