ТРЕТiЙ ПРОЕКТ – ЗНОВУ РЕКОРДНИЙ

В Національному університеті «Острозька академія» за проектом Олександра Шустерука,  кореспондента газети Хмельницької АЕС «Перспектива», встановлено рекорд для  «Книги рекордів України» - «Найбільше письмове вшанування історії української пісні», в якому взяли участь колектив та гості навчального закладу. Рекорд було встановлено в рамках проведення «Року української пісні» в університеті і присвячено 60-річчю від дня народження співака Назарія Яремчука, 40-річчю визнання пісні Володимира Івасюка «Червона рута» на міжнародному рівні, 45-річчю заснування композитором Левком Дутківським легендарного ВІА «Смерічка».

Про захоплення Олександра Шустерука колекціонуванням грамплатівок свого часу розповіли більше десятка періодичних видань, не стали осторонь і такі провідні телеканали, як «Інтер» і «Один + один».

Коли телевізійники розпочали зйомки документального телефільму про життя і творчість Софії Ротару, вони також консультувались в Олександра. Кілька років тому його філофонічна колекція була представлена в Нетішинському міському краєзнавчому музеї. Її змогли оглянути не тільки жителі Нетішина, а й екскурсанти з бага­тьох районів Хмельниччини та Рівненщини. Але колекціонер не обмежився лише поповненням фонотеки - почав збирати інформацію про виконавців, твори яких були представлені у грамзаписах різних років. Особлива увагу він звернув на історію відтворення на грамплатівках пісенних та інструментальних творів українських виконавців. Принаймні згодом на шпальтах періодичних видань він розповів про нашого земляка, уродженця села Крупець Славутського району Леоніда Марчука, який був солістом ансамблю «Козаки Поділля». У його виконанні на грамплатівці, яку випустила фірма грамзапису «Мелодія» 1988 року, звучить пісня «Стоїть козак на чорній кручі».

Не оминув Олександр Шустерук і творчість ще одного талановитого земляка з Кривина – Сергія Козака, - який був солістом Національної опери і удостоєний почесного звання «Народний артист України».

Працюючи в архіві Національної опери, Олександр звернув увагу на газетні публікації початку семидесятих років, в яких Сергій Козак став на захист від нападок чиновників популярного вокально-інструментального ансамблю «Смерічка» під керівництвом композитора Левка Дутківського. А згодом дос­лідник мав не одну нагоду  телефоном поспілкуватись із засновником легендарного колективу.

- Левко Дутківський допоміг мені дізнатись багато цікавого про пері­од, коли українська пісня звучала у кожному куточку Радянського Союзу, - розповідає Олександр Шустерук. - Ансамбль «Смерічка» з піснями Володимира Івасюка зробив своєрідний прорив, перемігши два роки поспіль у номінації «Пісня року»: у 1971 році «Червона рута», а в 1972 році – «Водограй». Отож виникло бажання нагадати про славні сторінки історії нашої пісні.

Олександр Шустерук мешкає у старовинному місті Острозі, тому й скористався нагодою запропонувати ректору Національного університету «Острозька академія», Герою України Ігорю Пасічнику оголосити «Рік української пісні» в нав­ча­льному закладі, а також вшанувати пісенні ювілеї встановленням рекорду для Національного проекту «Книга рекордів України». Згодом розпочав консультації з його представниками і розробив необхідний проект.

…Коли колектив Національного університету  «Острозька академія» готувався до встановлення рекорду, небо насупилось чорними хмарами і розродилось першим дощем. Народна артистка України, Герой  України Ніна Матвієнко, яка прибула на запрошення ректора, почала благати Всевишнього змилостивитись і допомогти у проведенні запланованої акції. Небо затамувало свою прохолоду, а відома співачка віддячила за це чудовими піснями. А потім перед численними глядачами студенти університету представили унікальний текст, який заздалегідь приготував колектив навчального закладу та його гості. Тут на стандартних аркушах паперу можна було прочитати різні написи, якими вшановувалась історія української пісні. Одні згадували сучасних популярних виконавців – гурти «Океан Ельзи», «Мертвий Півень», «Тік», «Бумбокс», співачок Руслану, Ані Лорак, а інші надали перевагу таким ансамблям, як «Смерічка», «Ватра», «Червона рута». Не забули і про композиторів Левка Дутківського, Володимира Івасюка, Павла Дворського, Ігоря Білозіра, співаків Василя Зінкевича, Ніну Матвієнко, Софію Ротару, Оксану Білозір, Миколу Гнатюка,  тріо «Маренич» тощо.

Своє ставлення було висловлене й до творчої спадщини Назарія Яремчука, 60-річчя якого  відзначатиметься цьогоріч у листопаді. На аркушах паперу можна було прочитати і такий напис: «У нас відбирали хліб. У нас відбирали сало. Але не змогли відібрати пісню…»

Представник національного проекту «Книга рекордів України» заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький засвідчив, що «Найбільше письмове вшанування історії української пісні», представлене у вигляді паперової стрічки довжиною 1 кілометр 155 метрів. Для його демонстрації було залучено 770 студентів Національного університету «Острозька академія».

 За встановлення рекорду колективом вищого навчального закладу дипломи «Книги рекордів  України» були вручені ректору Національного університету «Острозька академія» Герою України Ігорю Пасічнику та автору проекту журналісту Олександру Шустеруку, який раніше в місті Нетішин реалізував  два проекти для «Книги рекордів України».

Віктор Войковський

Фото  автора