Яким повітрям ми дихаємо

Хмельницька АЕС  приділяє пріоритетне значення питанням охорони навколишнього середовища.

Працівники ХАЕС не менше, ніж мешканці Острога чи Славути, зацікавлені в тому, щоб вплив підприємства на навколишнє середовище був мінімальним. Чому? Тому що саме Нетішин найближче за всі інші міста та села розташований до АЕС, саме тут мешкають наші рідні – діти, онуки, сестри та брати. На цій землі ми вирощуємо картоплю та моркву, відпочиваємо в лісах та на озерах, ловимо рибу і споживаємо її разом з нашими ді­тьми. Тут наш дім, і ми хочемо щоб він був чистим та затишним.

Давайте сьогодні розглянемо питання, яким повітрям ми дихаємо, та як впливає Хмельницька АЕС на стан атмосферного повітря за рахунок викидів в атмосферне повітря нерадіоактивних забруднюючих речовин.

Еколого-хімічна лабораторія відділу охорони навколишнього середовища атестована на право фізико-хімічних вимірювань під час контролю стану навколишнього природного середо­вища - “Свідоцтво про атестацію № КН-2/12-58-4” від 27.04.2011 (дійсне до 27.04.2016). Стан атмосферного повітря контролюють фахівці сектору аналітичного контролю атмосферного повітря та ґрунтів – інженер 2 категорії Тетяна Андріївна Мазур (на знімку вгорі) та лаборант V групи Тетяна Валеріївна Долінська (на знімку внизу). За результатами лабораторних дослі­джень максимально-разова концентрація окислів сірки на межі санітарно-захисної зони ВП ХАЕС (в районі м. Нетішин) у травні склала <0,01 мг/м3 (<2,0 % від ГДК), максимально-разова концентрація окислів азоту дорі­внювала <0,02 мг/м3 (<10,0 % від ГДК). Тобто ми дихаємо чистим повітрям, в якому вміст окислів сірки та азоту значно нижчий за ГДК. Аналогічна ситуація мала місце в попередні місяці та роки.

Але на жаль не всі мешканці Нетішина хочуть вдихати в свої легені чисте повітря, насамперед  курці. З димом від цигарки в організм людини надходить велика кількість канцерогенних речовин, які повільно вбивають її. Найгірше те, що димом від цигарок дихають не лише ті, хто курить, але також оточуюючих. Іноді в наших під'їздах так накурено, що неможливо дихати. А до цього всього додайте ще проблему спалювання сухої трави та іншої рослинності. Іноді весь Нетішин затягує димом так, що навіть вікна в квартирі неможливо відкрити.

Тепер перейдемо безпосередньо до обсягів викидів. Динаміка викидів нерадіоактивних забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення наведено на діаграмі:

Тенденція очевидна: Хмельницька АЕС значно скоротила обсяги викидів у атмосферне повітря. Особливо скоротились викиди забруднюючих речовин після введення в експлуатацію другого енергоблока, так як пуско-резервна котельня, яка працює на мазуті, була виведена у резерв. І лише у разі одночасної зупинки обох енергоблоків виникає необхідність спалювати мазут, саме цим і пояснюється загальний викид у 2008 році в кількості 156,9 тонни (найбільший показник за останні 6 років).

Всім відома проблема потепління клімату на землі, і сьогодні майже кожна людина чула про «Кіотський протокол до Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату». Як відомо Кіотський протокол – це міжнародна угода, покликана скоротити викиди парникових газів для зниження антропогенного впливу на кліматичні зміни. Згідно з Додатком А до Кіотського протоколу визначено шість основних парникових газів, які дають внесок до парникового ефекту, один з них - діоксид вуглецю, СО2.

Всім відомо, що діоксид вуглецю утворюється при спалюванні органічного палива – природного газу, вугілля, мазуту, бензину, деревини і т.д. Якщо людство зменшить відсоток електричної енергії, яка виробляється за рахунок спалювання органічного палива, наприклад, за рахунок її виробництва на АЕС, це дасть змогу значно зменшити надходження у атмосферне повітря парникових газів. Тобто саме атомні електростанції можуть допомогти в вирішенні даної проблеми.

Нещодавно на одній із нарад начальник відділу охорони навколишнього середовища Рівненської АЕС С.О. Кочуров продемонстрував цікавий слайд, на якому було порівняно фактичні викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин від Рівненської АЕС та від Запорізької теплової електростанції. Установлена потужність РАЕС та ЗТЕС близькі за значенням, але якщо порівнювати обсяги фактичних викидів, то для РАЕС це 27 тонн, а для ЗТЕС - 79222 тонни! При цьому слід пам’ятати, що АЕС працюють у базову режимі, в той час як ТЕС працюють на повну потужність лише в період пікових навантажень.

Багатьох людей цікавить, чи не вплине негативно на стан атмосферного повітря добудова третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Причин для занепокоєння немає. Оскільки основне джерело надходження забруднюючих речовин - пуско-резервна котельня, то обсяг викидів якщо і збільшиться, то незначно. При цьому якісна характеристика викидів, що існують нині при роботі двох енергоблоків, не зміниться. У той же час ймовірність одночасної зупинки чотирьох блоків і необхідність включення пуско-резервної котельні буде зведено майже до нуля.

Мешканцям нашого регіону пощастило, що поряд з нами немає великих підприємств хімічної промисловості, немає теплових електростанцій, але є гарні ліси. Я знаю, що таке мешкати поряд з великим хімічним підприємством. Пі­сля третього курсу університету  майже місяць проходив виробничу практику на під­при­ємстві «Хлорвініл» міста Калуш. Досі пам’ятаю мої неприємні враження від того повітря, яким я мусив дихати.

Наш край завжди славився своєю природою, і завдання всіх без винятку мешканців – прикласти максимум зусиль, щоб він лишався таким і надалі. 

Олександр Голод,

заступник НВОНС – начальник ЕХЛ