Є на Чорному морі "Нетішин"

Такою присутністю може похизуватися не кожне місто-мільйонник, а от місто-супутник Хмельницької АЕС Нетішин, надійно "прописалося" в Очакові. Саме тут базується водолазне судно Військово-Морських Сил України, на борту якого гордо красується ім`я – "Нетішин".

У першу неділю липня з нагоди Дня флоту України в Очаків розділити радість свята з моряками приїхала делегація нашого міста. Такі гостини, що вже стали традиційними, відбулися на запрошення командування корабля та з особистої ініціативи ветерана Військово-Морського Флоту начальника ЕРП М.М.Ковальчука. Окрім нього в Очакові побували член профкому ХАЕС Д.М.Міщенко, представники міськ­виконкому. Гості із задоволенням спостерігали за  парадом кораблів, під час якого пораділи професіоналізму моряків, котрі продемонстрували високу виучку десантування з малих висот, звільнення корабля від морських піратів, спецпідготовку бойових плавців. Опісля Михайло Ковальчук не став зраджувати традиції занурення у воду в тяжкому водолазному спорядженні. Зі слів бувалих водолазів корабля,  випливає, що нетішинський енергетик, можливо, єдиний, хто сьогодні здій­снює водолазний спуск саме в такій "уніформі".

- Вдячний їм за таку оцінку, - каже М.М.Ковальчук.- Для мене цей спуск – своєрідна подорож у юність. Коли на мене зодягають водолазний шолом, чую шум вентилювального повітря, оті неповторні запахи, - відчуття, наче 25 років, як рукою зняли. Після занурення починаю думати, що маю зараз навіть кращу фізичну підготовку, ніж у молоді роки.

Не погребували нетішинці нагодою перевірити свій фізичний та моральний стан у барокамері. "Нетішин", до речі, єдине судно Військово-Морських Сил України, на борту якого є діюча барокамера, атестована цьогоріч. Наша делегація відважилася на "сухий" спуск, глибина якого сягала 12 метрів.

Моряки й командування корабля висловили щиру подяку колективу Хмельницької АЕС та її генеральному директору М.С.Панащенку за надану допомогу в забезпеченні ремонту "Нетішина". Тут плекають надію на подальшу співпрацю і братерські стосунки. І в місті, яке дало ім`я єдиному ходовому кораблю ВМС України такого класу, на переконання М.М.Ковальчука, мають не тільки гордитися, а й виробити чітку програму взаємодії та підтримки, яка б не зводилася тільки до гостьових поїздок у День флоту та вітальних слів з нагоди свята. Про системний підхід до співпраці в майбутньому і наповнення її практичними справами мають по­дбати і владні органи міста, і керівники підприємств та органі­зацій, бізнесових структур.

Під ім`ям "Нетішин" судно з 1997 року, хоча вік його наближається до четвертої ювілейної десятки. Адже історія водолазного морського судна "ВМ-320" бере свій початок у 70-х роках минулого століття. Життя кораблю дав Гороховецький кораблебудівний завод, і став він до ладу в 1973 році, увійшовши до складу Чорноморського флоту України. Основні технічні характеристики "Нетішина", що нині базується в Очакові і входить до складу Центру морських спецоперацій ВМС України, наступні: водотоннажність – 300 т; довжина – 40,9 м, ширина – 8 м, осадка – 2,02 м; швидкість на повному ходу – 12 вузлів; дальність плавання – 1500 миль при 10 вузлах; силова установка – дизельна, 600 к.с., 2 вали; екіпаж – 24 особи.

Через два дні після свята, 5 липня, "Нетішин" вийшов у море на забезпечення навчань Очаківського спецназу.

Ольга Сокол

На знімках: делегація Нетішина на однойменному кораблі; М.М.Ковальчук здійснює водолазний спуск; з завданням справився!