Хмельницька область в десятці екологічно найбезпечніших

Головне управління статистики у Хмельницькій області відзвітувало про стан довкілля нашого краю. Аналіз динаміки показників техногенного навантаження на навколишнє се­редо­вище свідчить, що екологічна ситуація  в Україні ускладнюється. Проте  в нашій області вона  задовільна. Порівняно з іншими регіонами України у нас кращі показники життєдіяльності. Хмельниччину визначають як сприятливий регіон для проживання.

Упродовж останніх десяти років помітна тенденція до збільшення чи навпаки зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферу на території краю не прослідковувалась. У середньому на 1 кв. км території припадає 4,1 тонни забруднюючих речовин. Це в 15 разів менше, ніж у Донецькій області, май­же вчетверо менше, ніж в Івано-Франківській області та на 32% менше, ніж у Криму. Серед областей з найчистішим повітрям наша область посідає дев'яте місце (перше - Херсонська, 2,6 тонни на 1 кв. км).

З метою охорони атмосферного повітря від забруднюючих речовин місцеві підприємства впровадили 15 заходів, на які було витрачено майже 12,6 млн. грн. Основний забруднювач регіону ВАТ "По­­ді­льський цемент" здійснює один з головних заходів щодо пом'якшення впливу на атмосферне повітря - впровадження сучасної енергозберігаючої технології - перехід з "мокрого" способу виробництва цементу на "сухий".

Підприємства області не лише негативно впливають на навколишнє середовище, а й фінансують охорону довкілля. Їх частка склала 95% і лише 5%  - частка державного та місцевого бюджетів в обсягах капітальних інвестицій в екологічні заходи. Половина грошей була витрачена на відновлення грунтів, підземних та поверхневих вод, чверть - на очищення зворотних вод, п'ята частина - на операції поводження з відходами.

Підготувала Афіна Касспа