Катастрофа на "Фукусімі-1" сталася через конструктивний дефект

Деякі старші інженери Tokyo Electric Power Co. багато років знали, що п'ять реакторів в префектурі Фукусіма мають "ахіллесову п'яту", але повної модернізації компанія так і не провела, стверджує The Wall Street Journal, посилаючись на результати свого власного розслідування.

"Для забезпечення безпеки 10 реакторів на "Фукусімі-1" та "Фукусімі-2" компанія використала дві різні конструкції", - пише видання, яке цитує Inopressa. Охолоджувальне обладнання на реакторах оновленої конструкції не вийшло з ладу через цунамі, і реактори благополучно відключилися.

"Але на чотирьох реакторах старої конструкції охолоджувальне обладнання перестало працювати", - пише газета. Причина в тому, що хвиля затопила резервні дизельні генератори та їх силові щити. "У результаті в трьох реакторах розплавилося паливо, в декількох корпусах реакторів сталися вибухи. Кульмінацією став найбільший з часів Чорнобиля викид радіації", - йдеться у статті.

Ахіллесовою п'ятою виявилося місце розташування силового електричного щита - пристрою розміром з кухонний стіл, пояснюють автори. "На більш сучасних енергоблоках щит знаходився в міцному приміщенні реактора, а на старих - в погано захищеному окремому приміщенні", - говориться в статті. Цунамі "вирубало" незахищені щити, і користуватися генераторами стало неможливо.

Стаття грунтується на інтерв'ю приблизно дюжини колишніх і нинішніх старших інженерів Tokyo Electric Power (Tepco), деякі з них брали участь в розробці фатального проекту в 1970-і роки. "Деякі з них кажуть, що у компанії за десятки років були можливості модернізувати найстаріші реактори. За їх словами, це не було зроблено через декілька чинників: невиправдану самозаспокоєність, необхідність економити кошти та слабкі регулятивні норми", - йдеться в статті. 88-річний Масатосі Тойота, в минулому топ-менеджер Tepco, каже, що його провина - в тому, що він не помітив дефектів проекту і пізніше не виправив деякі з них.

"Офіційний представник Tepco утримався від коментарів, пославшись на те, що розслідування причин катастрофи, що проводиться японською владою, поки не закінчено", - говориться в статті.

Проблема старіючої АЕС актуальна не тільки для Японії: в США є десятки реакторів, працюючих вже більше 30 років, причому 23 з них - тієї ж конструкції, розробленої американською General Electric Co. (GE), що й найстаріші реактори "Фукусіми". Німеччина і Швейцарія вирішили закрити свої старі АЕС й взагалі відмовитися від атомної енергетики.

Всі енергоблоки "Фукусіми", в тому числі більш нові, грунтувались на конструкціях GE. Але GE заявляє, що за зміни проектів відповідала Tepco і місцезнаходження резервних генераторів було схвалено Tepco і відомствами-регуляторами.