Династiя Кушнерукiв

У заступника начальника гідротехнічного цеху  Віктора Степановича Кушнерука в період планово-попереджувального ремонту, як мовиться, роботи хоч відбавляй. До речі, вистачає її і в міжремонтний період, бо ж господарство велике: трубопроводи, гідроспоруди, засувки, насоси, пускорезервна котельня, ставок-охолоджувач.

 Але під час ППР  - ніде дітись, – об’єми зростають, адже саме тоді до певного обладнання можна «підійти впритул»,  подивитись на стан його металу, прокладок, засувок тощо.

Ось і зараз ГТЦ виконує ремонтні роботи на закритому скидному каналі, доводить до необхідних кондицій трубні проходки великого діаметру, які відводять воду  від конденсатора і які мають бути так ущільнені, щоб гарантійно забезпечити весь період активної роботи енергоблока.

Чимало робіт виконується і на блочній насосній станції №2. Встановлюються шандори, відкачується вода, залучаються до робіт специфічні фахівці, у тому числі і водолази. Все вимагає ретельної підготовки, перевірки, точного маневру.

А він і не зрікається великих навантажень, можна сказати – «трудоголик». Понад чверть віку тому прийшов Віктор в колектив атомників після закінчення  Рівненського водного інституту. Все обладнання ГТЦ знає з моменту його появи: бачив, встановлював, перемацав руками, ремонтував. Тепер його знання і досвід незамінні під час будь-якої оказії, бо точно скаже про стан обладнання, визначить слабкі місця тощо.

Він пройшов на ХАЕС щаблі майстра з ремонту, начальника дільниці гідротехнічних споруд. З 2003 року – заступник керівника підрозділу. Як відзначає начальник цеху Віктор Турицький, всі функції  заступник виконує на совість і зі знанням справи.  Зарекомендував себе висококласним, технічно грамотним фахівцем з хорошими діловими якостями, компетентним керівником.

«Не любить Віктор Степанович показухи, - констатує заступник по роботі з персоналом Юрій Шевчук. – Але в роботі це відкрита душа, щира людина, надзвичайно компетентний фахівець».

Треба сказати, що прийшов в колектив атомників Віктор Степанович не один, а з дружиною, також випускницею Рівненського водного інституту. Так пліч-о-пліч і трудяться ось вже 26 років. Ольга Леонтіївна гідролог. Вона здій­снює спостереження за водним балансом, пості­йно відслідковує процес випаровування із ставка-охолоджувача, контролює рівень води на водомір­них постах. Дані, які ретельно фік­сує Ольга Леонтіївна, допомагають прогнозувати перебіг подій і вживати заходи для повноці­нного функціонування гідротехнічних споруд.

Можна сказати що Хмельницька АЕС стала дороговказом у виборі професії і для їх дітей.

Донька Наталія, закінчивши училище відповідного профілю, працює машиністом на береговій насосній станції. У ці дні в турбінному цеху проходить практику їх син Сергій, який після закінчення Київського політехнічного інституту планує прийти на ХАЕС.

Так утворюються династії. І хоча голові династії Віктору Степановичу днями виповнилось лише п’ятдесят, - здобутків у Кушнеруків не на одне десятиліття. Серед головних нагород Віктора Кушнерука – повага в колективі і він з гордістю відзначає, що є «Почесним працівником Хмельницької АЕС».

 Віктор Гусаров

На знімку: В.Кушнерук вручає грамоти переможцям конкурсу професійної майстерності (фото з архіву)