- Яка подальша доля відпрацьованого палива після  вивантаження з реактора?

- Відпрацьоване паливо видаляється з активної зони в тимчасове пристанційне сховище. Ця операція виконується за допомогою спеціальної перевантажувальної машини. Поки активність і тепловиділення ВЯП високі, воно зберігається в пристанційних басейнах витримки, охолоджуючись. Тільки після 3-5 років такого зберігання і стає можливим його вивезення із майданчика АЕС.

Одним із методів зберігання відпрацьованого палива є метод сухого зберігання відпра­цьо­ваного палива в бетонних контейнерах зберігання – найбільш  практичний, ефективний, рентабельний метод, який відповідає специфічним потребам кожної АЕС.

Кожний контейнер складається з двох компонентів: внутрішнього (багатомісна корзина зберігання) та зовнішнього (бетонний контейнер, що вентилюється). Внутрішній контейнер являє собою герметичну корзину, в яку можливо помістити до 24 збірок відпрацьованого палива.

Згідно з проектом відпрацьоване паливо може зберігатися в контейнері до 50 років у най­несприятливіших кліматичних умовах до часу його подальшої переробки чи захоронення.  Корзина розміщується у перевантажувальному контейнері і опускається в басейн витримки відпрацьованого палива. Потім завантажуються паливні збірки і встановлюється перша з двох кришок. Ця кришка із металу та бетону, товщиною 17,5 см. Після цього перевантажувальний контейнер з корзиною переноситься на поверхню, де робиться дезактивація та вакуумне сушіння корзини. Зверху приварюється ще одна кришка. Потім двічі ущільнена корзина розміщується всередині великого контейнера , зробленого із сталі та бетону, і закривається ще однією кришкою, яка кріпиться на болтах.  Тільки тепер контейнер транспортується на місце зберігання. Сухе сховище відпрацьованого ядерного палива – спеці­альний бетонний майданчик збері­гання, на якому розміщено контейнери з відпрацьованим ядерним паливом, які забезпечують сухе, герметичне та безпечне зберігання паливних збірок. Контейнер - залізобетонний циліндр вагою без палива - 100т, з паливом – 130 т. Стінки контейнера знижують рівень опромінення в 3 рази більше, ніж очікувалось. Якщо впродовж 3 годин ви будете знаходитись біля контейнера, то отримаєте дозу опромінення 5 мбер, що складає половину дози, яка отримується при проходженні рентгенівського обстеження. Цей метод зберігання відпрацьованого палива є екологічно безпечним та надій­ним.                                

Поводження з ВЯП, як і поводження з РАВ, питання безпеки АЕС викликають найбільш пильну увагу громадськості. Для ВЯП АЕС України передбачається реалізувати так зване „відкладене” рішення - тривале (50 років і більше) зберігання ВЯП з наступним визначенням та ухваленням остаточного рішення щодо його переробки або захоронення.  

- На АЕС яких країн постачається російське ядерне паливо? Куди ще, крім реакторів АЕС, постачається ядерне паливо?

- Ядерне паливо, вироблене підприємствами корпорації “ТВЕЛ”(Росія), забезпечує близько 17 % потреб світових споживачів. На ньому працюють 73 енергетичних і 30 дослідницьких реакторів світу (включаючи російські). В основному паливо постачається в країни, де експлуатуються АЕС, побудовані за російськими/              радянськими проектами (Україна, Литва, Вірменія, Болгарія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Фінляндія, Китай). Російське ядерне паливо буде також постачатися в країни, де АЕС за російськими проектами споруджуються в цей час (Індія, Іран). ЗАТ “Машинобудівний завод” (Електросталь Московської обл.) у рамках співробітництва із західною компанією AREVA NP виробляє і постачає паливо на дев’ять АЕС Німеччини, Швейцарії, Швеції і Нідерландів.

Ядерне паливо постачається також на дослідницькі ядерні реактори, яких тільки в Росії в цей час налічується 22. Крім того, підприємства корпорації “ТВЕЛ” постачають ядерне паливо для дослідницьких реакторів у Польщі, Чехії, Узбекистані, Угорщині, Казахстані, Україні, Болгарії, В’єтнамі, Лівії. Також ядерне паливо постачається на атомні транспортні установки росій­ського флоту (шість криголамів, ліхтеровоз “Сєвморпуть” і судна ВМФ РФ).