Для працівників ремонтно-буді­вельного управління енергоремонтного підрозділу у повсякденній роботі практично не існує такого поняття, як міжремонтний період. Вони постійно задіяні у лагодженні приміщень, будівель. Але більш відповідальними є все ж таки ремонтні кампанії на енергоблоках.

Зараз станційні будівельники виконують виробничі завдання на другому енергоблоці, тут  вже пройдено «екватор» планово-попере­джувального ремонту.

- Для півтори сотні наших праці­вників, що причетні до ремонтної кампанії,- розповідає  начальник ремонтно-будівельного управління енергоремонтного підрозділу Володимир Кандабаєв,- доведені графіки виконання основних робіт. А їх обсяг завжди  дуже великий, особливо тоді, коли на обладнанні, арматурі, трубопроводах завершуються процедури з контролю металу. У такий період ми намагаємось ефективно використовувати трудові ресурси, щоб не допустити порушення затверджених графіків.

У ході розмови Володимир Іванович свій колектив характеризував тільки з позитивного боку: всі стараються, а від того завжди хороший результат. Було запропоновано на власні очі побачити участь будівельників у ремонтній кампанії.

До фарбування  металевих конструкцій причетна бригада майстра Валерія Гордія. Коли  малярі Наталія Лук’янчук, Раїса Закалюжна, Тетяна Савчук завершили основну роботу, Валерій Іванович зібрав невелику нараду  (на знімку), щоб довести нові завдання з ремонту. Він на посаді майстра працює лише рік, а в колектив будівельників влився у 1996 році. За цей час набув хорошого досвіду у проведенні ремонтів. Але найбільше його цінують за хорошу вдачу, бо вміє знайти спільну мову з підлеглими і налаштувати їх на виконання основних завдань.

На ХАЕС жодна ремонтна кампанія не обходиться без  використання будівельних риштувань у різних підрозділах, часто такі конструкції можна побачити у машзалі, бо там обладнання, на якому веду­ться ремонтні операції, знаходиться на різних висотах.  До їх монтажу та обслуговування допускаються досвідчені працівники ремонтно-будівельного управління, котрі добре знаються на подіб­них роботах. Біля щойно змонтованих будівельних риштувань автор цих рядків зустрів Мико­лу Поповича, Олександра Шла­пака та Анатолія Яремчука (на знімку вгорі).

Оперативно проводять фарбування арматури члени бригади майстра Сергія Федюка. На мою  пропозицію  зробити груповий знімок для газети, малярі Віктор Давидюк, Ольга Отаманенко, Микола Лисак, Наталя Нечай попросили, щоб поряд був їх майстер (на знімку).

Колектив ремонтно-будів­ельного управління бере участь не тільки у ремонтних кампаніях на енергоблоках. Багато виро­бничих завдань доводи­ться виконувати на об’єк­тах проммайданчика та за його межами у період підготовки до осінньо-зимов­ого періоду. В управ­­лінні за півріччя виконано ремонтно-будівельних робіт на суму 7 мільйонів 593 тисячі гривень, виготовлено продукції на 337,5 тисячі гривень. Виконання виробничих завдань складає 112 відсотків. Начальник РБУ ЕРП Володимир Канда­баєв постій­но наголошує, що  загальний успіх у проведенні основних робіт його колективом залежить від злагоджених дій всіх структурних підрозділів. Вони не раз під­тверджували свою високу кваліфікацію. Своєрідним іспитом для будівельників стала підготовка до проведення місії OSART. Її представники аналізували не тільки рівень технологічних процесів, безпеку експлуатації енергетичних установок, а й культуру виробництва. В цьому сенсі велике значення має облаштування робочих місць праці­вників електростанції, території проммайданчика. Спеціалісти ремонтно-будівельного управління брали участь  у заміні тротуарної плитки, а також облицювальної плитки у коридорі окремого допомі­жного  корпусу ХАЕС, лагодженні покрівель, заміні застарілих вікон та дверей тощо. Володимир Кандабаєв переконаний, що збереження будівель та їх елементів також є основним завданням станційних будівельників, які 14 серпня зустрі­чають своє професійне свято. Кері­вник бажає своєму колективу наснаги для хороших справ, а також сімейного затишку, благополуччя та відмінного здоров’я.

Олександр Шустерук

Фото  автора