Чи потрібна влада, яка не вирішує  проблем громади?

Моя трудова і життєва біографія складалась так, що завжди займав активну громадянську позицію. І тепер, у статусі пенсіонера і ветерана праці, постійно стежу за подіями, що відбуваються у Нетішині. Не тільки тому, що багато проблем стосується мене особисто, як жителя міста, але й моїх близьких, дітей, онуків, друзів.

Була надія, що зі зміною влади, суттєво зміняться й підходи до вирі­шення господарських питань. Пробував достукатися до мера, навіть надіслав аналітичну записку з пропо­зиціями щодо придбання покрівель вхід-них тамбурів, проведення ремонту аварійного моста через Горинь, стан якого становить реальну загрозу для людей, та інше. Розробив  і надіслав у виконком ескіз «Схема конструктивного ремонту мосту в районі стадіону». До цього часу ніхто, хто сидить у владних кабінетах, на це уваги не звернув. Та що там казати, коли доcі не вжито жодних заходів, щоб добудувати міст через дренажний канал у районі «Варшавки». Адже майже 300 тисяч гривень на нього вже витратили. То коли побачимо результат?

Недавно одержав довгоочікувану відповідь на мої звернення від міського голо­ви. Виявляється, від­по­відь мені надали «за дорученням заступника губернатора Л.Гураля». Прочитав цю відповідь-відписку, в якій мене безсовісно запевняли, що громадських вбиралень в Нетішині вистачає, що покрівлі тамбурів прибираються систематично працівниками ЖКО, що прибирається й паркова зона в районі магазину «Наш край», пості­йно проводиться ремонт малих архітектурних форм. А ще мене запевнили, що виконавчий комітет міської ради тепер і в майбутньому, на найближчих п’ять років, питання щодо приватизації будівлі КП НМР «Торговий центр» не розглядатиме. Прочитав і подумав: може це про інше місто розповідають? Я своє місто щодня пішки обходжу. І якби в листі правду написали, подякував би. Замість висловити подяку, пообіцяв міському голові звернутися в наглядові органи області і країни, щоб перевірку вчинили і припис видали. Одержав повідомлення від головного санітарного лікаря області М.П.Коломийця, у якому зазначено, що відповідно до ДБН 360-92 «Планування та забудова міських та сільських поселень», необхідна кількість вбиралень – одна на 1000 чоловік населення. Господарі «Нашого краю» і автовокзалу примудрились навіть вивести з експлуатації громадські вбиральні, побудовані ХАЕС за проектом КіЕПу в період будівництва пускового комплексу блока №1. І подумав, чи можна Нетішин віднести до цивілізованих міст України, якщо на 35 тисяч жителів немає жодної громадської вбиральні?!

І ця влада ще якимись благородними лозунгами сміє прикриватись. От що із задоволенням вона робила б, то це землю ділила. Із «Нетішинського вісника» дізнався, як безоплатно передали користувачам 56 га землі. Замість того, щоб визнати помилку, ще й хизуються, що виступлять з ініціативою перевести цю землю під приватну забудову за умовою, щоб за 2-3 роки надана ділянка була забудована. А хто з простих людей зможе побудуватись за такий строк? Так що знову земля – для багатих!

Не можна забувати висловлювання відомих людей, які попереджували: «Загримовані гуманними ідеями фінансові групи доведуть світ до загальнолюдської трагедії. Капіталізм – найморальніший устрій суспі­льства. Чим безсоромніша людина, тим більших успіхів вона досягне. Їй лише треба навчитися свою безсо­вісність гримувати політкоректністю». І в нашому місті ці вислови знаходять під­твердження в оцінці дій міської влади. Байдужість, брехня, неувага до простих людей – ось її риси.

Не забувайте, шановні бізнесмени від влади, про математичну дію ділення. Чим менше бідних і незахищених людей в країні, тим вона успішніша й стабільніша. Це стосується і нашого міста. На завершення хочу закликати до плідної праці на благо нетішинців усіх, хто наділений владними повноваженнями.

Закликаю жителів міста відгукнутися на мою статтю і висловити свої пропозиції в ЗМІ з удосконалення принципів вирішення громадських проблем міста.

Леонтій Подковенко,

пенсіонер, ветеран праці